Ortadoğu’daki çatışmalardan tartışmasız en çok zararı gören iki ülke olan Pakistan ve Afganistan’ın birbirlerine olan sınır bölgeleri, uzun yıllardan beri radikal İslamcı örgütlerin kamplarına ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bir tanesi, 2003 yılında Christian Science Monitor’un adını duyurduğu Sabila Kampı.
EL KAİDE VE TALİBAN EĞİTİM KAMPLARI - FOTO GALERİ
Pakistan sınırından sadece 15 km uzaklıktaki kamp yerli halk tarafından, “ne bir çocuk, ne bir kadın, ne de Ramazan Bayramını kutlamak için bir akraba bulunabilinen” yalnız bir köy diye tanımlanıyor. Sabila, 2003 yılının Ocak ayında etrafı yüksek duvarlarla çevrili binaların bulunduğu, 300 El Kaide militanına ev sahipliği yapan bir kamp görevi görüyordu.
Uzunluğu 2,400 kilometre olan Afganistan-Pakistan sınırında bulunan ve iki ülkenin yerel hükümetlerinin kontrolü altında olmayan bu kamplara karşı saldırı yapılamaması, ABD, Afganistan ve Pakistan güçlerini çok zor duruma düşürüyor.
GEÇMİŞE GÖRE FARKLI
Yakın dönemde radikal İslamcı örgütlere ait eğitim kampları, dünyanın çeşitli bölgelerinde bombalama eylemlerine karışan militanları yetiştiren yerler olarak biliniyor. Ancak buralarda sadece bombacı eğitilmediği gibi, geçmişe göre çok daha gelişmiş bir sistem geçerli.
Saygın dış politika ve diplomasi dergisi Foreign Policy, bugün El Kaide’nin yeni militanların eğitim sorumluluğunu ağırlıklı olarak Tehrik-i Taliban Pakistan (TTP) ve 2008 yılındaki Mumbai saldırılarının arkasında olduğu düşünülen Laşkar-e Taiba (LET) gibi gruplara devrettiğini belirtti.
Eğitim için kullanılan kamplar küçük tutuluyor ve genelde bir veya iki binadan oluşuyorlar. Bu sayede militan gruplar casuslar ve uydular tarafından takip edilmemek için sürekli yer değiştirebiliyor. Bugün Pakistan civarında bu tür 40 adet kamp olduğu tahmin ediliyor.
Kampta sıradan bir gün sabah ibadeti ve cihadın önemini vurgulayan vaaz ile başlıyor. Gün içinde spor ve operasyon eğitimine yönelik faaliyetler yer alıyor. Akşam saatlerinde ise beyin yıkama seansları yapılıyor. Bu seansları Batı’nın Müslüman dünyasına karşı işlediği gaddarlıkları ele alan videolar izlemekle geçiren militanlara, cihadın neden yapıldığı fikri iyice benimsetiliyor.
KAMPLAR AÇIĞA ÇIKARILAMIYOR
TTP gibi militan grupların Pakistan ve Afganistan sınırları dışında nispeten çok daha az hedef belirlemesi, eğitim kamplarına yabancılar tarafından sızılmasını da engelliyor. Bu durum, Şahzad gibi özelleşmiş eğitime tabi tutulan militanların başarısız olmalarına neden olan eksikliğin ne olduğunun anlaşılmasını zorlaştırıyor.
Ancak yakalanan militanların ve suç ortaklarının ifadeleri, El Kaide ve Taliban’ın yeni eğitim kampları hakkında fazla bilgisi olmayan Batı istihbaratı için en önemli bilgi kaynağını oluşturuyor.
Times Meydanı bombalamasının ardından, CBS News 4 Mayıs günü Pakistan polisinin bombalama girişiminin 2 ay öncesinde ABD’ye giden ve başarısız olan bombacı Şehzad ile buluşan T. Ahmed adlı kişiyi tutukladığını belirtti. Ahmed, Şehzad’ın Mart ayında Pakistan güvenlik güçleri tarafından basılan bir Taliban kampında eğitim aldığını belirtti.
Bu gelişmelerin ardından, Pakistan Dışişleri Bakanı Mahmud Kureşi saldırı girişiminin Taliban’ın ABD tarafından yapılan insansız uçak saldırılarına bir misilleme olduğunu ve “yok edilmek istenen militanların sadece oturup bunu beklemeyeceklerini” söyledi.
Kureşi’nin sözleri Taliban’ı Afganistan’dan atmak isteyen ABD’nin başını iyice ağrıtacak gibi gözüküyor. Çünkü diplomatik ve askeri girişimlerle dokuz yıllık savaşı bitirmesi için vakti tükenme noktasına gelen ABD’nin tüm planlarını, radikal İslam’ın eğitim kampları çıkmaza sürüklüyor.
Hürriyet