Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1970
EURO
37,8645
IMKB
9.351,000
ALTIN
2.918,390
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
CUMHURBAŞKANI GÜL'DEN ÇARPICI AÇIKLAMA
CUMHURBAŞKANI GÜL DEN ÇARPICI AÇIKLAMA
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin tam üyelik için müzakerelere başladığı Avrupa Birliği'nin (AB) kendileri için tek alternatif olmadığını söyledi.
 
28.3.2008 - 13:05
Birleşik Arap Emirlikleri'nin Khaleej Times gazetesi, Abdullah Gül'le geçtiğimiz günlerde yaptığı röportajı yayınladı. Röportajda Türkiye'nin tarihve coğrafbakımdan aynı anda hem Asya, Kafkas, Avrupa ve Ortadoğu ülkesi olduğunu ifade eden Gül, şunları söyledi: "Türkiye, Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerine başladı. Fakat bu, AB'nin tek alternatif olduğu anlamına gelmez. Bir yandan Batı'yla stratejik ilişkilerimizi sürdürürken, diğer yandan da Körfez'deki Arap devletleri ve Asya ülkeleri de dâhil, tüm Müslüman ülkelerle çok yakın ilişkilere sahibiz."
"Avrupa Birliği'nin son genişleme safhasında çoğu insan Türkiye'nin de birliğe dâhil edildiğini sanıyor" diyen Gül, Avrupa'nın 6. büyük ekonomisi ve 70 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin üyelik sürecinin uzamasının doğal karşılanması gerektiğini söyledi. Gül, üyelik başvuruları iki kez veto edilen İspanya ve İngiltere'yi örnek gösterdi. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye'yi AB'de görmek istemediği yönündeki bir soru üzerine Gül, "Bizim acelemiz yok. Politik söylemler zamanla değişir. Kesinlikle AB'ye tam üyelik yolundayız" dedi.

AB'ye üyelik yolunda Türkiye'nin önüne engel olarak konulan Kıbrıs sorunuyla ilgili soruya cevap veren Gül, Annan Planı'nın Rumlar tarafından reddedildiğini hatırlattı. Abdullah Gül, "Çoğunluk Rum tarafının çözüm istediğine inandığı için referandum sonucunda tüm dünya şok oldu. Adada farklı gerçeklikler var: iki din ve iki demokrasi. Bu farklılıklar dikkate alınarak bir çözüm bulunmalı." diye konuştu.

DÜNYA ÜZERİNDEKİ PROBLEMLER 'SOFT POWER'LA ÇÖZÜLMELİ

Cemile Kadir imzalı röportajda, Abdullah Gül'ün Türkiye'nin geçici üyelik için başvurduğu BM Güvenlik Konseyi ile ilgili görüşlerine yer verildi. BM'nin Güvenlik Konseyi için yeni yaklaşımları gündeme getirmesi gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, dünya üzerindeki problemlere müdahale edilirken 'soft power' kavramının ve buna bağlı araçların kullanılmasını önerdi. Abdullah Gül, söz konusu kavramın tüm dünyada, hatta sorunları güç kullanarak çözdüğü ifade edilen ABD'de bile tartışıldığını belirtti. "Tüm taraflar olanlardan ders çıkartması gerektiğine inanıyoruz" diyen Gül, tek taraflı eylemler ya da askerseçeneklerden önce diğer alternatiflerin ele alınması gerektiğini söyledi.

İlk kez, uluslararası ilişkiler uzmanı Joseph Nye tarafından ortaya atılan 'soft power' kavramı, bir ülkenin diğerini 'havuç ya da sopa' yerine işbirliği imkânları sunarak ikna etmesi olarak tanımlanmıştı.

Röportajda, dinler ve kültürlerarası farklılıkların körüklenmemesi gerektiğine dikkat çeken Gül, bunların giderilmesi çabaların desteklenmesini istedi. Gül, Türkiye ve İspanya'nın Medeniyetler İttifakı girişiminin birçok ülke tarafından memnuniyetle karşılandığını hatırlatarak, bu çabayı 'soft power' anlayışına örnek gösterdi.

Terör örgütü PKK ile mücadeleye de değinen Abdullah Gül, "Dünya, bu terörü kınamıyor demiyorum, fakat bizimle yeterince işbirliği yapılmadığını söyleyebilirim" diye konuştu.

Abdullah Gül, güvenlik ve ekonomi alanında ilişkileri geliştirdikleri Körfez ülkeleriyle serbest ticaret anlaşması imzalanması yönünde görüşmeleri de başlattıklarını ifade etti.

BELKİ BİR GÜN TÜRKLER ONU 'YENİ ATATÜRK' DİYE ANACAK

Röportajla birlikte Abdullah Gül hakkındaki görüşlerini de yazan Cemile Kadir, cumhurbaşkanının bir gün Yeni Atatürk olarak adlandırılabileceği yorumunu yaptı. Gazetede Gül için şu ifadeler kullanıldı: "Tatlı dilli fakat sözlerinin arkasında duran, İslamsiyasetten gelen bir dindar fakat Türkiye'nin laik anayasasına bağlı olan Türkiye'nin 11. Cumhurbaşkanı bir gün belki 'Yeni Atatürk' diye anılacak." Kadir, şoförden işadamına görüşünü aldığı herkesin, 'Türkiye'nin başına son 30 yılda gelen en iyi şey'in Abdullah Gül olduğunu söylediğini aktardı.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


CHP, GÜL'E DANIŞMAN OLAN GÜREL'İN İSTİFASINI ALDI

"LATİF AĞABEY NÖBETÇİ BAŞBAKAN MI ?"

DENİZ GEZMİŞ'İN AİLESİ, İDAMI NASIL İZLEDİ?
»  ERTUĞRUL ÖZKÖK: "AKP ARTIK ÇÖZÜMSÜZ"
»  NİHAT HOCA'DAN SİYASETÇİLERE ÇAĞRI
»  PERİNÇEK'İN MAAŞI NE KADAR?
»  MUMCU SUİKASTİ BELGESİ VELİ KÜÇÜK'TE
»  "BAŞSAVCININ HANGİ GAZETECİLERLE ÇALIŞTIĞINI BİLİYORUZ"
»  AKP'DE 10 FİRE KORKUSU
»  ÇİÇEK'TEN, KARAKOLLARA, 'BASKIN GENELGESİ
»  RAPORTÖR: " TAKTİR MAHKEMENİN"
»  SORULARLA ERGENEKON OPERASYONU ( 2 )
»  ERDOĞAN'DAN GERİ ADIM CEVABI
»  "BEN PAZARLIK ETMEM, ÇIKSINLAR, YANLIŞ YAPTIK DESİNLER"
»  BAKAN ADINI BİLMEYEN TEK TİP YARIŞMACILAR
»  RUS LİDER JİRİNOVSKİ: MERAK ETMEYİN AKP KAPATILMAYACAK
»  İŞTE TÜRKİYE'DE GELİNEN SON NOKTA..!
»  MECLİS'TE SOSYAL GÜVENLİK DÜELLOSU
»  YAZICIOĞLU DA ÇANKAYA KÖŞK'ÜNE ÇIKTI
»  KÖŞK' ZİRVESİNDE, "SAĞDUYU' YOK
»  UKRAYNA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ, 12 KAYIP
»  "BAŞBAKAN SOSYAL GÜVENLİK YASASINI OKUDUMADI"
»  GÜL İLE BAYKAL NE KONUŞTU?
»  AP'DEN ŞOK TÜRKİYE RAPORU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.