Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
IMKB
9.916,000
ALTIN
2.441,870
 
Hava Durumu ANKARA
13 / 26 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Corona Aşısında Can Sıkan Detay!
Corona Aşısında Can Sıkan Detay!
 
Bilim insanları “-70” derecede saklanması gereken aşının halk tarafından kullanımının sağlanmasının oldukça uzun bir süreç alacağını tahmin ediyor. Uzmanlar, batıdaki en prestijli hastanelerde bile soğuk depolama kapsitesinin yetersiz olduğunu ve aşının genel kullanımının yılları bulabileceğini açıkladı.
 
11.11.2020 - 09:00

AŞI ÇALIŞMALARINDA DÖNÜM NOKTASI

ABD'li ilaç şirketi Pfizer’dan tarafından dün yapılan açıklamada , Alman BionTech SE firmasıyla geliştirilen deneysel corona virüs aşısının, klinik denemelerin son aşamasında başarılı olduğu duyuruldu. 43 binden fazla gönüllüyle yapılan çalışmanın ara verilerinde de aşının yüzde 90’dan fazla etkili olduğu görüldü.

Corona virüse karşı geliştiren aşı çalışmaları kapsamında bir dönüm noktası olarak görülen aşının son verilerinin açıklanmasının birkaç ayı bulması bekleniyor. Öte yandan, aşının Amerikan Gıda ve İlaç idaresi (FDA) tarafından acil kullanım onayı alması ve ilk etapta sağlık çalışanları ile ve huzurevlerinde yaşayan insanların aşıya erişeceği öngörülüyor.

 

Ancak, etkin ve güvenli bir aşının bulunması sevindirici olsa da, bilim insanları  aşının karmaşık ve süper soğuk depolama gereksinimlerinin pandemiye karşı verilen küresel mücadele büyük bir engel yarattığına dair endişelerini dile getirdi.

-70 DERECEDE SAKLANMASI GEREKİYOR

Uzmanlar, virüse karşı bağışıklık sistemini harekete geçirmek için sentetik mRNA kullanan yeni bir teknolojiye dayanan aşının, en büyük handikapının eksi 70 santigrat derece (-94 F) veya daha altında saklanması gerekmesi oldığunu söyledi.

AŞININ UYGULANMASINDAKİ EN BÜYÜK ZORLUĞU OLUŞTURACAK

Konuya ilişkin açıklama yapan John Hopkins Üniversitesi’nden Amesh Adalja, "Soğuk zincir, bu aşının uygulanmasının en zorlu yönlerinden biri olacak. Bu, tüm ortamlarda zorluk yaratacak çünkü büyük şehirlerdeki hastanelerde bile bu ultra düşük sıcaklıkta aşı için depolama tesisi yok”  ifadelerini kullandı.

ABD'NİN EN PRESTİJLİ HASTANELERİNDEN MAYO KLİNİK: BÖYLE BİR DEPOLAMA KAPASİTESİNİ BULMAK ZOR

Nitekim ABD'nin en prestijli hastanelerinden biri olan Mayo Clinic de  şu anda bu kapasiteye sahip olmadığını açıkladı.  Mayo Clinic'te virolog ve aşı araştırmacısı olan Doktor Gregory Poland, "Eksi 70 veya eksi 80 derecede  depolanması gereken bir aşıdan bahsediyoruz. Bu sadece ABD'de değil, Batı dünyasının dışında da muazzam bir lojistik sorun. Biz büyük bir tıp merkeziyiz ve böyle bir depolama kapasitemiz yok. Dünyanın bir öbür ucundaki hastanelerde durumun ne kadar yetersiz olduğunun çıkarımını bu şekilde yapabilirsiniz” dedi.

PFİZER: DAĞITIM SORUNLARINI ÇÖZMEK İÇİN YETKİLERLE YAKINDAN ÇALIŞIYORUZ

Öte yandan, Pfizer sözcüsü Kim Bencker, şirketin ABD, Almanya ve Belçika'daki dağıtım merkezlerinden aşının nasıl sevk edileceği konusunda ABD hükümeti ve eyalet yetkilileriyle yakın bir şekilde çalıştığını söyledi.

Bencker, kuru buz eklenen donmuş aşı şişelerinin 10 gün boyunca kara ve hava yoluyla taşınabileceğini, ancak buzların sürekli yenilenmesi gerektiğini ifade etti.  Bencker, ayrıca aşının hastanelerde yaygın olarak kullanılan ve 2 ile -8 derece arasında soğutma sağlayan depolarda 5 gün saklanabileceğini, ancak doma noktasının üzerindeki sıcaklıklarda aşının beş günün ardıdan bozulacağını aktardı.

BioNTech CEO'su Uğur Şahin ise Reuters'e yaptığı açıklamada, her iki şirketinde aşının saklanma koşullarını geliştirmek için çalıştığını vurguladı.

2021'İN SONUNA KADAR 1,3 MİLYAR DOZ ÜRETİLMESİ HEDEFLENİYOR

Öte yandan, bilim insanlarına göre küresel çapta yeni tip corona virüs (Covid-19) pandemisini yenmek için dünyada en az 10 milyar doz aşı dağıtılması gerekiyor. Pfizer tarafından yapılan açıklamada ise 2021 yılının sonuna kadar 1,3 milyar doz üretiminin hedeflendiği belirtildi.

DAĞITIMI YILLAR ALABİLİR

Alman lojistik şirketi Deutsche Post tarafından daha önce yapılan çalışmada ise  umut vaat eden aşılar arasında yer alan Moderna, Pfizer ve CureVac tarafından geliştiren RNA bazlı aşıların tedarik sürecinde eksi 70 dereceye kadar soğutulması gerektiğini ve bu aşıların dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini oluşturan kırsal nüfusa ve sınırlı elektrik kaynağına sahip Afrika, Güney Amerika ve Asya’nın bazı bölgelerine tedariğinin çok zor olacağı konusunda uyarılmıştı. Tüm bu etkenler düşünüldüğünde aşının tüm dünyaya erişebilmesininin 3 ya da dört yılı bulacağı tahmin ediliyor.

NTV



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Ağır Hasta Sayısı 3 Bin'i Geçti

İBB'den Suya Yüzde 25 Zam Talebi

Ankara'da Mesai Saatlerinde Değişiklik
»  İkbal Gürpınar'a Bir Acı Haber Daha
»  Saç Ekimi Ölüme Götürdü!
»  Güncel Corona Virüsü Verileri Açıklandı
»  Hekimoğlu'ndan Hayranlarını Üzen Haber!
»  Bakan Koca, Sosyal Mesafeye Uymadı!
»  Prof. Mehmet Ceyhan'dan Aspirin Uyarısı
»  Ankara'da Öfkeli Baba Dehşeti
»  Işın Karaca-Yandaş Yazar Tartışması
»   Ak Partili Vekil Koronavirüse Yakalandı
»  Müzisyen Timur Selçuk Yaşamını Yİtirdi!
»  İşkenceci Babadan Skandal Savunma
»  İzmir Depreminde 7 Kişi Tutuklandı
»  Konya'daki Süt Fabrikasında Skandal
»  AK Parti Türkan Şoray’ın Gönlünü Aldı
»  Ankara Kızılay'da Feci Kaza!
»  Kuş Gribi Geri Döndü
»  'Gamze İntihar Etmedi, Öldürüldü'
»  Balıkesir'de Vakalar 3 Kat Arttı
»  Konya'ya Kar Yağdı
»  LPG’li Aracı Olanlara Müjde
»  İclal Aydın'dan Yürek Yakan Paylaşım
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.