Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DANIŞTAY BAŞSAVCISI UYARDI
DANIŞTAY BAŞSAVCISI UYARDI
 
Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan, ''Hukuk devletinde yasama, yürütme seçimle geldiği için her istediğini yapma hakkına sahip değildir.Çağdaş, demokratik kurallara uymak zorundadır. Onun dışında polis devleti olmaktan öteye de gidemez'' dedi.
 
6.7.2008 - 21:15
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), Dünya Yargıçlar Birliği (IAJ) ve Demokrasi ve Özgürlük İçin Avrupa Yargıçları Birliği (MEDEL) tarafından Ankara Hakimevi'nde düzenlenen "Kuvvetler Ayrılığı ve Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü" konulu uluslararası sempozyum "Yargıda Örgütlenme Özgürlüğü" konulu oturumla sona erdi.
 
Oturumda konuşan Danıştay Başsavcısı Çölaşan, YARSAV'ın kuruluşundan bu yana geçirdiği sürecin, yabancı konuklara da ilginç geleceğini belirterek, Türkiye'de seçimle gelenlerin, demokrasiyi içselleştiremeyenlerin, seçimle gelmeyenlerin yetkilerini kabul etmek istemediklerini söyledi.
 
"Duyan yok..."
 
Kuvvetler ayrılığı ilkesiyle doğan yargı bağımsızlığı kavramının, hukuk devleti için en önemli unsur olduğunu vurgulayan Çölaşan, "Bağımsız yargı yoksa hukuk devleti de yoktur. Bunlar genel sözler ama çok önemli sözler. Her gün kullanıyoruz ama duyan yok" dedi.
 
Çölaşan, "Demokrasi ancak seçilmişlerin hukuka saygılı olmaları, yargı bağımsızlığını kabul ve sağlamaları -sadece kabul değil sağlamak da onların görevi- ile mümkündür. Hukuk devletinde yasama, yürütme seçimle geldiği için her istediğini yapma hakkına sahip değildir" diye konuştu.
 
"Çağdaş, demokratik standartlara, evrensel kurallara uygun davranmak zorundadır" diyen Çölaşan, "Hukukiliği ancak bu şekilde sağlayabilir. Onun dışında polis devleti olmaktan öteye de gidemez. Bu bağlamda, bağımsız yargıyı içine sindirmeli, özgür örgütlenmeyi kabul etmelidir" ifadesini kullandı.
 
"Hukuk devletinde yargı bağımsız olmalı"
 
Hukuk devleti olmanın ön koşulunun, adil yargılama garantisi ve yargı bağımsızlığının sağlanması olduğunu ifade eden Çölaşan, bağımsız yargıyı sağlamanın, yasama ve yürütmenin sorumluluğunda bulunduğunu kaydetti.
 
Yargıçların özgür iradeyle örgütlenmesinini hukuk devletinin gereği olduğuna işaret eden Çölaşan, "Bu nedenle YARSAV önemlidir ve arkasındayız" dedi.
 
Siyasi iradenin, "yargıda özgür bir örgütlenmeyi kabul edemediğini" söyleyen Çölaşan, yasamanın, "kendilerine uygun dernek kurmak amacıyla, YARSAV'a alternatif olarak rafta duran Yargıçlar ve Savcılar Birliği Kanun Tasarısı Taslağını ele aldığını" anlattı.
 
Çölaşan, bu taslağın kanunlaşması halinde, "diğer birlikler kendiliğinden sona erer" hükmü gereğince YARSAV'ın kapatılmasının amaçlandığını ifade etti.
 
Bunun, Anayasa ve kanunlara aykırı olduğunu savunan Çölaşan, siyasetin, dışarıda, Avrupa'da başka bir yüz gösterdiğini, ama içeride bu söylediklerini uygulamadığını savundu.
 
Çölaşan, "Özellikle yasama, yürütme aynı çoğunluk partisinden olduğu zaman, karşısında özgür ve bağımsız bir yargı da yargının bağımsız örgütlenmesini de istemiyor" dedi.
 
Tansel Çölaşan, siyasetin, özellikle de yasama ve yürütmeyi birlikte kullanınca karşısına kendisini engelleyecek güçlerin çıkmasını, kimsenin kendisini tenkit etmesini istemediğini ileri sürdü.
 
"Savunmaya geçtik"
 
Tansel Çölaşan, "Biz siyaset yapmıyoruz, yargı kuruluşları kendi varlıklarının savunmasına geçtiler. Kendi kurumumuzu, yargı bağımsızlığını savunma noktasına geldik. Yargı, kendi bağımsızlığını savunma noktasına niye gelsin? 'Bizi ellemeyin, bağımsız, tarafsız kalalım' diyoruz. Hiçbir dönemde bu kadar kötü noktaya gelinmemişti" dedi.
 
Bu sözlerinin, "siyaset yapmak" olarak algılanmamasını isteyen Çölaşan, "2001 yılından beri demokratik yüzlerini Avrupa'ya sunuyorlar. Ama ne yazık ki, siyasi görüşleri doğrultusunda Türkiye'yi dönüştürmek istiyorlar. Yargı kendisini her koldan savunmaktadır" diye konuştu.
 
AB'ye uyum sürecinde, demokratikleşme noktasında AB'nin, siyaset aracılığıyla değil, doğrudan ilgili kuruluşlarla bağlantı kurması gerektiğini söyleyen Çölaşan, "Çünkü siyaset aracılığıyla Türkiye'nin gerçek yüzü gösterilmiyor" dedi.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


"KESİLMİŞ KARPUZ GİBİYİZ"

ASKERİN LÜBNAN'DAKİ GÖREV SÜRESİNE UZATMA

VELEV Kİ TAYYİP YOK?
»  DÜNKÜ ADI BOMBA DAVASIYDI
»  "BENİ BOYNUMDAN ZİNCİRLEDİLER"
»  CHP: ERKENEKON TEHDİT OLARAK 13 AYDIR SÜRDÜRÜLÜYOR
»  KIRKPINAR AĞASI SEYFETTİN SELİM OLDU
»  KOMUTAN'IN ODASINI KİM DİNLEDİ?
»  BALBAY'DAN GÖZ ALTIYLA İLGİLİ ŞOK AÇIKLAMALAR
»  ESKİ DÖNEK: "RESMİ DİL KÜRTÇE OLSUN"
»  İRAN İSRAİL'İ 5 BİN 300 FÜZE İLE VURACAK
»  GECEKONDUYA AF TARTIŞMASI MECLİSE GELİYOR
»  ATALAY: BİRBİRİYLE İRTİBATLI BİR ÖRGÜT
»  ERGENEKON TURŞUSU
»  THE OBSERVER: TÜRK SİYASETİNDE SON TRAVMA
»  SORUŞTURMAYI SAVCI YAPAMIYOR
»  BU HABER DE GERİ ZEKALILAR İÇİN
»  İŞTE ÜNİVERSİTE HOCALARININ EN BÜYÜK KORKUSU
»  SAĞLIK BAKANI KENE SANSÜRÜ İSTEDİ
»  " TÜRKİYE'DE GİZİ İSLAMLAŞMA TEHLİKESİ VAR"
»  SAVCI'NIN ELİNDEKİ GİZLİ TANIK?
»  SAVCI "ZEKERİYA ÖZ, DERİNLERE İNDİ"
»  ÖZOK: YAPTIKLARI YANLARINA KALMAZ
»  MECLİS, BUHAFTA TEZKERE MESAİSİ YAPACAK
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.