Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2458
EURO
37,8242
IMKB
8.898,000
ALTIN
2.933,700
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DEMİREL, ÇOK ÇOCUK İSTEMEDİ
DEMİREL, ÇOK ÇOCUK İSTEMEDİ
 
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ''Aslında çok nüfus değil de güçlü, sağlıklı, iyi eğitilmiş, işi gücü, üretimi olan ve refah içinde yaşayan bir nüfus arıyoruz'' dedi.
 
11.3.2008 - 14:45

 

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) ile Nüfusbilim Derneğinin iş birliğiyle yürütülen ''Türkiye'de Gençlerde Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Araştırması''nın sonuçları Swiss Otel'de düzenlenen toplantıyla açıklandı. Demirel, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de geçmişte anne ve bebek ölüm oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, Aile Planlaması Kanunu'nun bunların önüne geçilmek üzere gündeme getirildiğini söyledi.

Kendisinin bu kanunun çıkmasındaki çabalarına değinen Demirel, bugün sorumluluk taşıyan dünya liderlerinin gündeminde de nüfus, yoksulluk ve iklim değişikliğinin bulunduğuna işaret etti.

Yeryüzündeki nüfus artışından dolayı dünyanın su sıkıntısıyla karşı karşıya bulunduğunu, bunun yanı sıra hava kirliliği ve açlık sorunlarının da ortaya çıktığını anlatan Demirel, dünyanın bugün ''zenginler ve fakirler'' diye ikiye bölündüğüne işaret etti.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada barışın korunmasının amaç haline geldiğini ifade eden Demirel, ''Dünya zengin ve fakir diye bölünürse barışı ayakta tutmakta zorluk çekersiniz'' dedi.

Dünyada yaş ortalamasının da yükseldiğini, dolayısıyla insanların sadece kendilerini değil, yaşlıları, özürlüleri ve çocukları da besleme durumuyla karşı karşıya bulunduklarını belirten Demirel, yoksullukla mücadele için ''pastayı büyütmek'' ve ''bölüşmek'' şeklinde iki farklı görüş ortaya atıldığına işaret etti.

Zenginleşmenin ulusların kendi işi olduğunu vurgulayan Demirel, ''Başka biri sizi zenginleştirecek değildir'' diye konuştu.

BM'nin Milenyum Deklarasyonu'nda, ''açlık ve yoksulluğun giderilmesi, temel eğitim, cinsiyetler arası eşitsizliğin ortadan kaldırılması, çocuk ölümlerinin azaltılması, anne sağlığının korunması, HIV ve sıtma gibi hastalıklarla mücadele, çevrenin korunması ve iktisadi kalkınma'' hedefleri konulduğunu anlatan Demirel, bunlardan herkesin alacağı dersler bulunduğunu söyledi.

-''1 MİLYON KİŞİ ARTARSANIZ 500 BİN KİŞİ İŞSİZDİR''-

Cumhuriyet'in ilanından sonraki nüfus artışıyla ilgili gelişmelere de değinen Demirel, 1923'de Türkiye'nin 12 milyon nüfusu bulunduğunu, bugün bunun 5-6 kat artarak 70 milyona ulaştığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bir ülkede nüfusun artması iyi bir şey midir, değil midir? Yılda yüzde 3 nüfus artışını karşılayacak hiç bir ekonomi yoktur. 60 senelik tecrübemi söylüyorum. Mühendis, siyasetçi ve yönetici olarak söylüyorum. Yüzde 3 nüfus artışı, yüzde 5 kalkınma hızı yaparsanız ne olur? Yüzde 5 kalkınmanın 3'ünü nüfus alır, geriye 2 kalır. Bu 2'nin 1'ini hayatı düzeltmek için insanlar kullanır, geriye 1 kalır. Bu 1 ile ileriye götüremezsiniz bu ülkeyi. Başka birisi gelip sizin cebinizi dolduruverecek değil ki... Siz kendi kendinizi götüreceksiniz. Türkiye gibi bir ülkede yüzde 5 civarında bir kalkınma hızı yaparsanız bu kalkınma hızının sağlayabileceği iş istihdamı 500-600 bin kişidir. Eğer senede 1 milyon artarsanız 500 bin kişi işsizdir. Eğer siz nüfusu kalkınma hızıyla ayarlı götüremezseniz ne olur? İş veremediğiniz nüfus yoksul olur. Sonra ne olur? İş veremediğiniz nüfus sokaklarda kadınların çantasını kapar, istenmeyen kanunsuzluklar içine girer. Öyleyse nüfus artışıyla kalkınmanın, büyümenin çok yakın ilgisi var.''

Türkiye'de 80 yılda yüzde 4.5 kalkınma hızı sağlandığına işaret eden Demirel, sanayi ve tarımda büyüme gerçekleşmesine rağmen 1.5 milyon insanın günde 1 dolar, 13 milyon insanın da 2 dolardan aşağı gelire sahip olduğunu bildirdi. Demirel, ''Bu ne demek? Bütün gayretlerimize rağmen, 5-6 bin dolar gelir seviyesine çıkmış olmamıza rağmen hala önemli sıkıntımız var. Bu birikimdir'' diye konuştu.

Türkiye'deki nüfus artışının yüzde 3'lerden 1.5'lere indiğine dikkati çeken Demirel, ''Türkiye'nin 2023'lerdeki tablosunu söyleyeyim. Bizim 30 senede üzerinde çalıştığımız tablo, nüfus artışı Türkiye'de yüzde 1 civarında olmalıdır. Yüzde 1 veya altında. Bir toplum düşünün, bu toplum yoksullukla, fukaralıkla, cahillikle başa çıkamıyor. Ama çok nüfusu. Bu mu iyi, yoksa yoksullukla f fukaralıkla, cahillikle başa çıkmış, daha az bir nüfuslu toplum mu iyi? Hangisi daha güçlü?'' dedi.

Türkiye'de 1970'lerden bugüne kadar doğurganlık oranının düştüğünü, dünya standartlarına indiğini anlatan Demirel, bunda bir zorlama değil, zaruret olduğunu söyledi.

''Herkes bakabileceği kadar çocuk yapsın. Tamam da bakamayacağına toplum baksın gayet sorumsuzluktur'' diyen Demirel, her şeyin devletin üstüne yıkılamayacağını ifade etti. Demirel, ''Zengin devlet istiyorsanız, zengin milletin devleti zengindir. Milleti zengin değilse, devleti zengin falan değildir. Onun içindir ki bir takım yanlış şeyleri kafamızdan atalım. Her şey ayağınıza göre, ölçüye göre...'' diye konuştu.

Türkiye'de 1923'de 2 milyon okur yazar bulunduğunu, 2006'da bunun 68 milyona ulaştığını kaydeden Demirel, meselenin sadece bununla bitmediğini, okumuşluğun diğer seviyeleri de olduğunu, yüksek öğrenimin hala yüzde 25'ler seviyesinde bulunduğunu söyledi.

Demirel, ''İşte 2023 yılının, Cumhuriyetin 100. yılının hedefleri... Güçlü bir Türkiye istiyorsak mutlaka iki yakasını bir araya getirebilen, peynirle ekmeğini denk getirebilen ve kendi zenginliğiyle kendi yoksulluğunu yenebilen, daha ileriye gitmeyi yönüne katmış bir Türkiye olacaktır'' görüşlerini dile getirdi.

UNFPA Türkiye Temsilcisi Peer Sieben de, Türk gençlerinin cinsel sağlığa yönelik tutumlarının geliştirilmesi, bunun sağlanması için de gerekli bilgilerin toplanması gerektiğini belirtti.

Bugün sonuçları açıklanan araştırmanın, türünün ilk örneği olduğunu ifade eden Sieben, gençlere ''çeşitli platformlarda sorunlarını dile getirmeleri'', yetişkinlere ise ''gençlerin, sorunlarının mağdurları haline getirilmemesi'' çağrısında bulundu.

Nüfus Bilim Derneği Başkanı Filiz Kardam da araştırmanın sadece okula devam eden değil, evdeki gençleri de kapsaması bakımından bir ilk olduğunu bildirdi.

Gençlere cinsel eğitim verilmesinin önemine işaret eden Kardam, cinsel sağlık ve üreme sağlığıyla ilgili eğitimlerin sosyal boyutunun olması gerektiğini belirtti.

-''İŞİ GÜCÜ OLAN NÜFUS ARIYORUZ''-

Toplantıdan ayrılırken, Danıştay Başsavcısı Tansel Çölaşan'ın 27 Mayıs ihtilaliyle ilgili açıklamalarına ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Demirel, ''Ben bu tartışmalara girmem. Birisinin verdiği bir beyanat üzerine ben bir beyanat vermem. Ben bu meseleleri çok konuştum geçmişte. Benim fikirlerim bellidir. Şu anda benim yapacağım bir yorum yok'' dedi.

Süleyman Demirel, ''Yükseköğretim Kanunu'nun ek 17. maddesi ve başörtüsüyle ilgili sözlerinize açıklık getirir misiniz?'' denilmesi üzerine, ''Kafi derecede açıktır sözlerim'' diye konuştu.

''Başbakan'ın '3 çocuk yapın' diye bir açıklaması vardı. Siz bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' sorusu üzerine Demirel, şöyle konuştu:

''İçeride söyledim ben. Kaç tane isterseniz yapın, besleyebileceğiniz kadar yapın. Aslında çok nüfus değil de güçlü, sağlıklı, iyi eğitilmiş, işi gücü, üretimi olan ve refah içinde yaşayan bir nüfus arıyoruz. Hedef Türkiye Cumhuriyeti odur. Çocuklarımızın hepsine iş imkanı bulabilmeliyiz, hepsine eğitim imkanı verebilmeliyiz, hepsine geleceklerinden güvenli bir ekonomik hayat sağlayabilmeliyiz. Böyle bir düzeni kurabildiğimiz zaman herkes bakabileceği kadar çocuk yapsın. Hadise bu... Eğer doğacak çocuklarımıza iş verecek, onların kazancını, eğitimini sağlayacak durumda değilsek o zaman ne olur? Sokak çocukları meydana getirmiş oluruz. Bunların hepsi ölçülü olacak. Dünya nereye gidiyorsa biz de oraya gideceğiz.''



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DTP'DEN ERDOĞAN'A: "PAKET DEĞİL, DEMOKRASİ İSTİYORUZ"

KEREM KIRÇUVAL, YAZILARIYLA YENİDEN SPOT HABER'DE

TÜRK-İŞ'TEN ERDOĞAN'A 'YALANCI' CEVABI
»  ERDOĞAN'DA SOSYAL GÜVENLİK ÇIKIŞI
»  BAHÇELİ'DEN AKP'YE BÜYÜK SUÇLAMA
»  ANAVATAN PARTİSİ'NE KAYSERİ'DE HACİZ
»  TBMM RDİLEKÇE KOMİSYONU DERT BABASI OLDU
»  BAHÇELİ'DEN ERDOĞAN VE AKP'YE BOMBARDIMAN
»  İKİNCİ EL'DE FIRSAT DÖNEMİ
»  FETULLAH GÜLEN'DEN ERTUĞRUL ÖZKÖK'E YANIT
»  KÖPRÜLERDEN İNDİRİMLİ GEÇİŞ HAFTA SONU BAŞLIYOR
»  "SUSURLUK'T A AĞAR DA ÖLECEKTİ"
»  SSK'NIN BALLI MAAŞ ALAN EMEKLİLERİ!
»  TALABANİ'NİN ARKASINDAKİ KADIN
»  ZANA'NIN GİZLİ ZİYARETİ
»  "EVET, ÖZKÖK'Ü İSTEMEDİM"
»  KANDİL'DE GİZLİ ABD ÜSSÜ BULUNDU İDDİASI!
»  GAZETECİLİK YALAKALIK OLDU "DON" HABERDEN ÇIKARTILDI
»  BAVULLA GİDEN 2 TRİLYON'UN AKİBETİ NE OLDU?
»  DTP'Lİ TUNCEL'DEN TEHDİT GİBİ SÖZLER
»  BAKANI ÇELİK’TEN TÜRK-İŞ’E “YENİ YAKLAŞIM” ÖNERİSİ
»  DTP'LİLERİN DOKUNULMAZLIK KAYGISI
»  BÜYÜKANIT, SABAH KIZDI AKŞAM"MUTSUZ'UM"DEDİ
»  ATATÜRK KÖŞESİNİ Mİ! TÜRK DEVLETİNİ Mİ TASFİYE EDİYORLAR?
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.