Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2124
EURO
37,5485
IMKB
9.107,000
ALTIN
2.875,370
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DIŞİŞLERİ'NDEN LE MONDE İLANINA TEPKİ
DIŞİŞLERİ NDEN LE MONDE İLANINA TEPKİ
 
Merkezi Paris'te bulunan Kürt Enstitüsü ve DTP milletvekillerinin, Kürt sorunun çözümü için Le Monde gazetesine ilan vermesine Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.
 
22.5.2008 - 19:38
Türkiye ve Avrupa'dan bini aşkın Kürt kökenli kişi, Kürt Sorunu'nun çözümü için verdikleri ilanda, Blair, Ahtisaari, González ve Kouchner'in arabulucu olmasını ve Türkiye'de "istisnasız bir genel af" istedi.

Türkiye'de ve Avrupa'da bini aşkın kişi, İnternational Herald Tribune ve Le Monde gazetelerinde "Türkiye'de Kürt Sorunu'na Barışçı Bir Çözüm Çağrısı" başlığıyla bir bildiri yayımladı.

BİA'nın haberine göre aralarında Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Ahmet Türk, diğer DTP'li vekil ve belediye başkanları ile aydınların da bulunduğu bini aşkın kişi, "Biz aşağıda imzaları bulunan insanlar itiraf ediyoruz ki, bizler Kürdüz ve bu kimliğimizle anılmak, atalarımızın toprakları üzerinde onurumuz ve kimliğimizle birer Kürt olarak yaşamak, dilimizi, kültürümüzü serbestçe kullanmak istiyoruz" diyor.

"Demokratik barışçı çözüm için destek istiyoruz"

Kürt sorununun artık sadece bir Türkiye sorunu olmayıp, bir Ortadoğu, bir Avrupa ve bir insanlık sorunu olduğunun duyurulduğu ilanda, "Türkiye kamu vicdanına, dünya kamuoyuna çağrıda bulunuyor, acilen demokratik bir barışçı bir çözüm için desteklerini istiyoruz" çağrısı yapıldı.

Türkiye nüfusunun yaklaşık dörtte birini oluşturan Kürt halkının, kimliği yok sayıldığı, dilinin yasaklandığı, kültürünün inkar edildiği ve çok temel insani haklarından yoksun bırakıldığına yer verilen bildiride, Kürt Sorunu'nun çözümü için ABD ve Avrupa Birliği (AB) yetkililerinden İrlanda, Bask, Katalan ve Kosova sorunlarının çözümünde deneyim kazanmış eski Britanya Başbakanı Tony Blair, eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Marti Ahtisaari, eski İspanya Başbakanı Felipe González ve Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in arabulucu olması isteniyor.

Anayasa taslağında, vatandaşlık tanımının soy esasına göre tanımlanılmaması istenen bildiride, Kürt halkının varlığının kabulü, kendi dillerinde resmi eğitim-öğretim görebilmeleri ve kamusal alanda kendi dillerini kullanma, medya kurma ve işletme, dernek, kurum ve parti kurma, kültürlerini geliştirme, siyasal istemlerini özgürce ifade ve savunma haklarının güvence altına alınması isteniyor.

"İstisnasız genel siyasi bir af" istenen bildiride, "PKK, belirlenecek bir prosedüre göre silah bırakmalı. Köy koruculuğu da tasfiye edilmeli. Bu talepler mevcut sınırları sorgulamayan ve tüm demokratik ülkelerin vatandaşlarına tanıdıkları asgari temel insan haklardır.

Bölgelerarası dengesizliğin giderilmesi istenen bildiride, ihmal edilerek geri bırakılan Kürt bölgesinin sosyo-ekonomik kalkınması için boşaltılan yaklaşık 3 bin 400 yerleşim biriminin yeniden inşası ve köye geri dönüş için "kapsamlı bir kalkınma planı" hazırlanması istendi.

Bildirideki diğer tespitler

"Demokratik bir AB camiasına katılmaya aday Türkiye'de Kürtçe yayın yapan tek bir ulusal televizyon ve radyo kanalı olmadığı gibi, Kürtçe eğitim veren ne ilk ve orta, ne de bir yüksek öğretim kurumu bulunmuyor.

"Türkiye'de Kürt gerçeği hâlâ kabul edilmediği gibi bir terörizm sorununa indirgenmeye çalışılmakta, sorunun çözümü için sınır ötesi askeri operasyonlarla çare aranmakta; bu da, Kürt-Türk ilişkilerini daha da gerginleştirerek bölgesel dengeleri ve Irak Kürdistanı'nın istikrarını ciddi bir şekilde tehdit etmektedir."

DIŞİŞLERİ'NDEN LE MONDE İLANINA TEPKİ

Merkezi Paris'te bulunan Kürt Enstitüsü ve DTP milletvekillerinin, Kürt sorunun çözümü için Le Monde gazetesine ilan vermesine Dışişleri Bakanlığı’ndan tepki geldi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Türkiye’de meşru ve yasal zeminde demokratik faaliyetler yürütmek yerine terörist söylem ve taktikleri tercih eden marjinal bir grup tarafından uluslararası basına verilen ilanlarda ülkemize ilişkin yanlı ve gerçekdışı ifadelere yer verildiği görülmüştür” denildi.

Türkiye’de bireysel hak ve özgürlüklerin daha da geliştirilmesi amacıyla hükümet tarafından sürdürülen reform sürecinin önündeki en önemli engelin, ülkenin toprak bütünlüğünü, anayasal düzenini ve toplumsal huzurunu şiddete başvurmak suretiyle hedef alan terör örgütü olduğu ifade edilen açıklamada, ilanın imzacıları arasında INTERPOL Kırmızı Bülteniyle aranan terör örgütü mensuplarının bulunduğu kaydedildi. Türkiye’de demokratikleşme ve bireysel hak ve özgürlüklerin gelişimi için çaba gösteren, samimi ve bağımsız hiçbir sivil toplum kuruluşunun temsilcisinin ilanda imzasının yer almamasının ilan sahiplerinin kimliğini ve amaçlarını ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklamada, “AB ve ABD tarafından da terörist olarak ilan edilmiş olan bir örgütün terör eylemlerinin sona erdirilmesini koşullara bağlayan bu grubun Türkiye’de kaybettiği zemin ve desteği başka ülkelerde aramaya kalkışması sonuçsuz kalacaktır” denildi.

Kürt Enstitüsü tarafından, Le Monde gazetesine "Türkiye'de Kürt sorununa barışçıl çözüm" başlığı altında tam sayfa verilen ilanda DTP'li milletvekilleri, belediye başkanları, gazeteci ve Avrupa'dan da değişik mesleklerden bin kişinin imzası yer almıştı. Kürt sorununun çözümünde arabulucu olması için Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, eski İspanyol Başbakanı Felipe Gonzales'e çağrı yapılan bildiride, Türkiye'de genel af ilan edilmesi, PKK'nın da çerçevesi çizilecek bir süreç dahilinde silah bırakması istenmişti.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DANIŞTAY'DAN Y- BİLDİRİYE TAM DESTEK

DEMİREL'DEN 'Y-MUHTIRA' DEĞERLENDİRMESİ

GÜL'DEN BAHÇELİ'NİN ÇAĞRISINA JET YANIT
»  BAHÇELİ'DEN GÜL'E ÇAĞRI
»  ÇİFTÇİ BORÇLARINA KURAKLIK ERTELEMESİ
»  MECLİS'TE İŞSİZLİK PROTESTOSU
»  MHP'DEN "PANİK YOK,BU BİR KOMPLO" AÇIKLAMASI
»  ŞEMDİNLİ OLAYININ ÇAVUŞU TUTUKLANDI
»  İSLAM KESİMDE DÜĞÜN TARTIŞMASI
»  KÜÇÜK ESNAFA SEÇİM KIYAĞI
»  ZEVKİNE UYMADI DİYE KÖŞK'TEKİ TARİHİ HALILAR ÇÖPE ATILDI
»  ÖCALAN'IN GÜNLÜK İAŞE BEDELİ 3 YTL
»  FETULLAH GÜLEN İZMİR'DE !
»  YARGITAY, HÜKÜMETİN AÇIKLAMASINA NE DEDİ?
»  ŞIRNAK'TA ÇATIŞMA, 2 ŞEHİT
»  ZAMAN, HAYRUNİSA GÜL'Ü FENA ELEŞTİRDİ
»  DTP'DE KRİTİK DÖNEMEÇ
»  "BU SAATTEN SONRA KİMSENİN PEŞİNE TAKILMAM"
»  ANKARA'DA ORTALIK TOZ DUMAN
»  HACİZDEN ÖNCEKİ TALAN
»  ÇELİK: "TUZLA'DA TERSANE KAPATMALARI DEVAM EDECEK"
»  ÇÖMEZ'DEN ŞOK İDDİA
»  HANGİ BAKAN ERDOĞAN'A "GÜCÜN YETİYORSA AZLET"DEDİ.
»  CHP: YARGITAY AÇIKLAMASINI SAYGIYLA KARLIYORUZ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.