Gösterge kağıdın bileşik faizi de yüzde 10.13'e yükselerek, Ağustos 2009'dan beri en yüksek seviyeye çıktı. Faiz daha sonra geri çekilerek 9.75'e indi.
Merkez Bankası, Türk lirasını değerini önemli ölçüde güçlendirecek eylem planı çerçevesinde fiyat istikrarı, faiz politikası, döviz rezerv politikası, zorunlu karşılık politikası ve finansal istikrardan oluşan beş maddeli bir eylem planı açıklayacağını duyurmuştu.
Bu açıklamadan sonra TL hızlı şekilde güçlenmiş, 1.85'lerde bulunan dolar/TL paritesi dün itibariyle 1.80'nin altına inmişti.
İşte Başçı'nın konuşmasından satır başları:
- Amacımız fiyat istikrarına ve finansal istikrara katkıda bulunmak
FİYAT İSTİKRARI
- Enflasyonun önümüzdeki dönemde belirgin şekilde yükselmesini bekliyoruz
- Gereken parasal sıkılaştırmayı yapmaya başladık
FAİZ POLİTİKASI
- Bankaların fonlamasını sınırsız olarak karşılayacağız
- ZORUNLU KARŞILIK POLİTİKASI
- Gerekirse TL zorunlu karşılıklarda indirime gidebileceğiz
- TL mevduatın yüzde 40'ına kadarının döviz olarak tutulmasına olanak tanıyacağız
- TL mevduatın yüzde 10'una kadarını altın cinsinden tutulması için teknik çalışmalar yapacağız
- Bankaları kalıcı likiditeye kavuşturup, rahatlatacağız
DÖVİZ REZERV POLİTİKASI
- Dalgalı döviz rejimiyle çelişmemek üzere döviz satım ihalesi ve doğrudan satış yapabileceğiz
- Gerekirse, döviz depo faaliyetlerine yeniden başlayabileceğiz
FİNANSAL İSTİKRAR POLİTİKASI
- Yılın kalan kısmında kredi genişlemesi bir miktar yavaşlamalı
- Faiz koridoru ile etkin likidite yönetimi finansal istikrar destekler
ENFLASYON TAHMİNİ YÜZDE 8.3'E ÇIKTI
Başçı, 2011 yıl sonu enflasyon hedeflemesinde ise beklentilerin orta noktası yüzde 8.3 olmak üzere yüzde 7.8 ile yüzde 8.8 arasında gerçekleşeceğini açıkladı.
Başçı, 2012 için yıl sonu enflasyon hedefinin yüzde 3.7 ile yüzde 6.7 arasında, orta noktasının ise yüzde 5.2 düzeyinde olmasını beklediklerini de belirtti.
BAŞÇI ŞÖYLE DEVAM ETTİ:
- Olumsuz gelişmelere izin vermemek için gecelik borç verme faizlerini artırarak güçlü bir tepki verdik.
- Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarını sağlamak için gereken her tedbiri alacağımızı vurgulamak isterim.
- Önümüzdeki dönemde söz konusu riskleri takip ederek orta vadeli enflasyon hedefinin bozulmamasI için ne gerekiyorsa yapacağız.
- Küresel ekonomiye dair belirsizlikler ve aşağı yönlü riskleri canlı tutuyor. Sorunların bankacılık sektröüne sirayet edeceği yönünde algılar güçlendi. Bu bağlmada küresel ekonomideki gelişmeleri saatlik bazda izleyerek yurtiçi politika tedbirlerini alma konumuna geldik.
- Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarını kalıcı olarak tesis edilmesi için çalışacağız. Orta vadede mali disiplinin sürdürülmesi ve mali disiplinin sürdürülmesinin fiyat istikrarını destekleyeceğinin düşünüyoruz.
SORU - CEVAP
- MB'nin müdahaleleri tartışma konusu oldu? Atılan adımların etkin olmadığı eleştirilere ne diyorsunuz?
MB politikaları için yeni bir yaklaşım gerekiyor. Klasik MB yaklaşımında bankalar varlık fiyatlarına müdahale etmez. Yükselir, yükselir sonra da birden fiyatlar çöker. Sonra da merkez bankaları oluşan tahribatı temizlemeye çalışır. Bu yaklaşım son dönemlerde ciddi bir şekilde sorugulanır oldu.
Finansal istikrarda merkez bankaları çok önemlidir. Ama bu konuda kollektif bir şekilde diğer kurumlarla birlikte çalışılması gerekiyor.
Döviz müdahaleleri konusunda biz ne yaptğımızı biliyoruz. Her açıdan faydalı oldu ve sistemi rahatlık. Nerede duracağımızı biliyoruz. Aldığımız bütün dolarları oynaklığı azaltmak amacıyla gerekirse yeniden satabiliriz.
FAİZLERİ GÜNLÜK OLARAK DEĞİŞTİREBİLİRİZ
Biz faizleri artırdık. Şu anda MB'nin iki faizi var. Düşük yüzde 5.75 ve yüzde 12.50. Biz hagisini uygun görürsek onu kullanırız ve bunu günlük olarak yapabiliriz. Biz gerek görürsek günlük olarak faizleri değiştirebiliriz. İstersek yüzde 12.5 istersek yüzde 5.75. TCMB şu anda bu güce sahiptir. Bunu da dünya da yapabilecek başka bir merkez bankası yok.