Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DTP'DEN EDOĞAN'A,"AYNA'YA BAK TAVSİYESİ"
DTP DEN EDOĞAN A, AYNA YA BAK TAVSİYESİ
 
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, “siyaset çözüm yeridir” diyen Başbakan Erdoğan’a “siyaseti tıkamaya çalışanları uzakta aramayın, aynaya bakmanız yeterli, kendinizi göreceksiniz” diye seslendi.
 
22.4.2008 - 14:47
Türk, Anayasa Mahkemesi’nin düzenlediği panele DTP’yi çağırmamasını eleştirerek bu durumun hukuk dilinde “ihsas-ı rey” olduğunu belirterek “Şimdiden, hakkımızda vereceği karara göre mi davranıyor mahkeme heyeti acaba?” diye sordu. Ahmet Türk, geçen hafta Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 301’le ilgili değişikliği “utanç abidesi” olarak nitelendirirken AKP’yi de makyajla göz boyamaya çalışmakla suçladı.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk, Partisi'nin Meclis Grup toplantısında son siyasi ve ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Konuşmasının başında, duruşması başlayan DTP Eşbaşkanı Nurettin Demirtaş’ın serbest bırakılması yönündeki beklentilerini dile getiren Türk, konuşmasında 17 Nisan 1993 yılında ölen eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ı da andı. Siyasal çizgisi ve dünya görüşü farklı olsa da Özal’ın vizyonu ve değerlendirme tarzı ile Türkiye’de çığır açmış bir insan olduğunu belirten Türk, “Sembolik düzeyde kalmış olsa bile Cumhuriyeti, statükocu ve elitist azınlığın hegemonyasından çıkardı. Özellikle Kürt Sorununun, mevcut merkeziyetçi sistemin demokratik-çoğulcu ve özerk bir tarzda dönüşümü ile çözüleceğine yönelik kanaati iyice olgunlaşmıştı. Ömrünün son demlerinde, bütün çabasını ve enerjisini Kürt meselesinin çözümüne adamıştı. Özal, PKK’nin silahsızlandırılması ile Kürtlerin kültürel ve siyasal haklarının düzenlenmesi projesini eş güdümlü olarak yürüten, engin görüşlü ve alabildiğine doğal bir memleket insanıydı. Sol ya da sağ gelenekten, hangi dünya görüşünden geliyorsa gelsin, Türkiye’de toplum nezdinde makbul bir siyasetçide bulunması gereken asgari demokratlık eşiğinin, Kürt meselesine gösterilen adil yaklaşım olduğunu gösterdi.”diye konuştu.

“ÖLÜMÜ ÜZERİNDEKİ SIR PERDESİ ARALANMADI”
Özal’ın, Kürt sorununun diyalog ve uzlaşıyla çözümünün tam arefesinde çok ani ve kuşkulu vefatının hala tam olarak aydınlatılamadığını kaydeden Türk, “Üzerinde taşıdığı bir sır perdesi ile Türkiye’deki birçok konu gibi demokratik günlerin aydınlatıcı iradesini beklemektedir. Çok açık ki, vefatının hemen akabinde, adeta bıçak ile kesilircesine, Kürt sorununun çözülmesi çabalarına son verildi. Bu süreci kesintiye uğratanların PKK’nin silahsızlanmasını istemeyen ve devletin militarist bir hatta seyretmesini şiddetle arzulayan çevreler olduğu daha o zamandan görülüyordu. 15 yıl sonra geri dönüp baktığımızda, kaybedilen zaman ve yaşanan acılar ile sorunun çözümü yine, Özal’ın işaret ettiği diyalog ve uzlaşı dilindedir“ dedi.

ÖZE DÖNÜŞ ÇAĞRISI YAPTI
Yarın kutlanacak olan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı hatırlatan Türk, 23 Nisan’ı en anlamlı şekilde kutlamanın yolunun “Birinci Meclis’teki demokratik zihniyeti hatırlama ve onu yeniden canlandırma” olduğunu söyledi. Şimdi yapılması gerekenin cumhuriyeti korkularından, ötekilerinden arındırmak ve özgürleştirmek olduğunu ifade eden Türk, “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle, başta hükümet olmak üzere, demokratik zihniyete bağlı bütün çevrelere, öze dönüş çağrısı yapmayı, grubum adına en önemli sorumluluk olarak görüyorum. Evet, öze dönüş çağrısı yapıyorum. Bu çağrı, Demokrasi, çoğulculuk ve özgürlükçülük çağrısıdır” diye konuştu.

ANAYASA MAHKEMESİ’NE TEPKİ
Türk, madalyonun iki yüzünün aynı olmadığını belirterek bir yandan Meclis’in 88. yıldönümünün kutlandığı diğer taraftan da Meclis'in iradesinin gün be gün zayıflatıldığını söyledi. Türk, “Görece biraz demokratik ve çoğulcu olan 23. Dönem Meclisi'ne karşı, büyük komplo ve oyunlar tezgahlanıyor. Partimize karşı, başından beri sürdürülen linç kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. Hakkımızda açılan kapatma davasına karar verecek olan Anayasa Mahkemesi, kuruluş yıldönümü etkinliğinde gerçekleştirdiği “yeni anayasa tartışmaları” gündemli toplantıya DTP’yi davet etmiyor. Meclis’te grubu bulunan dört partiden üçünü çağırıyor, fakat DTP’yi davet etmiyor. Hangi mantıkla, hangi akılla bunu yapıyor, anlamak mümkün değil” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin DTP’yi düzenlediği panele çağırmamasına hukuk dilinde “ihsas-ı rey” denildiğini ifade eden Ahmet Türk, “Şimdiden, hakkımızda vereceği karara göre mi davranıyor mahkeme heyeti acaba? Hukukun üstünlüğünün teminatı olan Anayasa Mahkemesi, 46’ncı kuruluş yıldönümünde, böyle mi hukukun üstünlüğüne riayet ediyor? Militarist zihniyetin davet etmemelerine bir anlam verebiliyoruz son tahlilde, peki ya hukuk ve adaletin bir numaralı kurumunun bu tavrına ne diyeceğiz, nasıl bir mantıkla izah edeceğiz?” diye konuştu.

“AKP 301’DE MAKYAJLA GÖZ BOYAMAYA ÇALIŞIYOR”
Konuşmasında, geçen hafta Meclis Adalet Komisyonu’nda kabul edilen 301’nci maddeye yönelik teklifi de değerlendiren Ahmet Türk, 301’nci maddeyi “utanç abidesi” olarak nitelendirdi. Değişikliğin tam bir komedi olduğunu söyleyen Türk, şunları söyledi:
“Ne değişti? Bu ülkenin aydınları, yazarları, düşünürleri 301 soruşturmalarından kurtulmuş mu olacak? Yargılamalar bitecek mi? Hayır. Yasada ciddiye alınır bir değişiklik olmadığı için uygulama da değişmeyecektir. AKP sadece bu makyajla biraz göz boyamaya çalışıyor o kadar. Peki Avrupa Birliği Türkiye’den bunu mu istiyordu? Hayır. Peki kimi kandıracaksınız? Siz ancak kendinizi kandırırsınız. 301’i allayıp pullayıp geri satacaksınız. Bu utanç abidesi yerinde kalmaya devam edecek. İşte AKP’nin demokrasiden anladığı budur, demokratlığı bu kadardır. 301 aslında AKP’nin demokrasiyle kurduğu bağın ne denli sağlıksız olduğunun apaçık bir göstergesidir. Hem çıkacaksın, millet iradesinden söz edeceksin, demokrasiden dem vuracaksın, sonra da en basit bir konuda bile adım atmayacaksın. Hani senin Ergenekonlarla mücadelen? Ergenekoncuların güç aldığı kaynaklardan biri de 301 değil miydi? Bir zamanlar okuduğun bir şiirden dolayı cezaevine düşen sen değil miydin Sayın Başbakan? Bir dönem devletin tokadını yiyen biri olarak ‘Bu kez sıra bende mi?’ diyorsun. ‘Fırsat bu fırsat’ diyorsun. İşte senin demokratlığın bu kadardır.”
“301 TÜMÜYLE KALDIRILMALI”
301’i koruyan zihniyetin aslında bu ülkenin karanlık geçmişinin aydınlığa kavuşmasından korktuğunu savunan Türk, “Birileri geçmişle ilgili tarihi kimi karanlık olayları dile getirmesin isteniyor. Ama güneş balçıkla sıvanamaz. Gerçekleri böyle 301’lerle örtemezsiniz. Karanlık geçmişten ancak onunla yüzleşerek, hesaplaşarak kurtulabilirsiniz. Geçmişle yüzleşirseniz, 301’lere de ihtiyacınız kalmaz.”dedi. DTP olarak “301 safsatasına” karşı tavırlarının çok net olduğunu söyleyen Türk, 301’in tümüyle kaldırılmasını istediklerini bildirdi. TCK’da 301 benzeri başka maddeler olduğuna da dikkat çeken Türk, bu maddelerin de kaldırılması gerektiğini kaydetti.

ERDOĞAN’A “AYNAYA BAK” TAVSİYESİ
Ahmet Türk, Başbakan Erdoğan’ın son günlerde “siyasetin bir çözüm aracı” olduğunu söylediğini hatırlatarak Erdoğan’a “aynaya bak” tavsiyesinde bulundu. Siyasetin sorunun değil çözümün parçası olması gerektiğini ifade eden Türk, Erdoğan’a şöyle seslendi:
Sayın Başbakan, bu söylemlerine sen ne kadar uyuyorsun? Senin siyasete bakış açın bu gerçeklikle ne kadar örtüşüyor?
“Siyaseti tıkamaya çalışanları lütfen uzaklarda aramayın. Aynaya bakmanız yeterli olacaktır. Dikkat ederseniz sizden önceki iktidarlar da aynısını yaptı. Kürt sorununu orduya havale edip, keyiflerine baktılar. Sonra hepsi bu siyasetsizliklerinin bedelini birer birer tasfiye olarak ödediler. Eğer siz de bu mantığı sürdürmeye devam ederseniz, aynı akıbete uğramaktan kurtulamayacaksınız. Bizden size bir tavsiye.“
BAKAN UNAKITAN’A YÜKLENDİ
Türk, grup toplantısında gıda fiyatlarındaki artışı da değerlendirdi. Pirinç fiyatlarındaki hızlı artışa dikkat çeken Türk, bir tarafta ekonomide bu gelişmeler yaşanırken bir tarafta da bir avuç rantiyecinin vurgun üstüne vurgun yaptığını söyledi. Bir bakanın oğlunun çeltik satışında vurgun yaptığı iddiaları olduğunu hatırlatan Türk, “aynı bakanın oğlu mısır ithalatında da adı duyulmuştu. Sonra da likit yumurta olayında duyuldu. Böyle bir durum başka ülkede yaşansa kıyamet kopardı, Türkiye’de yaprak kımıldamıyor. Bu iddialar Maliye’yi kontrol eden birinin oğluyla ilgili olunca ciddi düşünülmesi gereken bir konu”
“1 MAYIS’TA TAKSİM’DEYİZ”
Türk, 1 Mayıs’ın yaklaştığını hatırlatarak DTP olarak emekçinin ve işçinin yanında olacaklarını söyledi. Hükümetin 1 Mayıs’ı tatil etmemesini eleştiren Ahmet Türk, “l Mayıs’ın anlamına uygun bir biçimde Taksim’de kutlanmasından yanayız. Grubumuz başta olmak üzere l Mayıs’ın resmi tatil olması için bazı kanun teklifleri verildi. Dünyanın bir çok ülkesinde 1 Mayıs resmi tatil. Türkiye’de böyle bir düzenlemeye gidilmesi işçi ve emekçilerimiz açısından anlamlı olurdu.

Ama hükümet bunu bile çok gördü ve dünkü Bakanlar kurulunda l Mayıs’ın resmi tatil olmayacağı açıklandı. İşçi, emekçi karşıtı hükümetten de zaten başka bir şey beklenmezdi” dedi. (ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERDOĞAN: "BAYKAL, NE İSTEDİĞİNİ BİLMEYEN OÇCUKLAR GİBİ"

DTP GRUBUNDA ÖZAL'A ÖVGÜ

BAKAN ŞAHİN'DEN 301 UYARISI
»  PKK'DA CİNSEL TACİZ İNFAZI
»  "TÜRKİYE'NİN GERÇEK MUHALEFETE İHTİYACI VAR"
»  BAHÇELİ: "AB İLE İLİŞKİLER YENİDEN SORGULANMALI"
»  DERBY MAÇ İÇİN VOLKAN'A LİNCOLN TERAPİSİ
»  MELİS'E KIYAK PROMOSYON
»  AYSUN KAYACI, EVLENİYOR
»  HAKARİ'DE MAYIN PATLADI, 1 ŞEHİT
»  1 MAYIS, 135 ÜLKEDE RESMEN TATİL
»  ERDOĞAN'IN ÜÇ ÇOCUK PROJESİNE DARBE
»  CHP, KAYIP TRİLYON KISKACINDA
»  KIŞLA'DA BANKA SAVAŞLARI
»  AVUSTURYA'DAN DAVA MESAJI
»  YEŞİL SOSYETE BATI BASININDA
»  KATAR'DA KARA PARA AKLANIYOR
»  İŞTE AKP'NİN KABARIK DAYAK SİCİLİ
»  MESUT YILMAZ: "YENİ PARTİ KURUYORUZ"
»  YARGITAY'DAN CHP AÇIKLAMASI
»  ÇANAKKALE DESTANININ HİÇ BİLİNMEYEN FOTOĞRAFLARI
»  GENERALLER TV'LERE ÇIKARAK TETİKÇİLİK YAPTI
»  ARANAN HİZBULLAHÇI BELEDİYE'DE İŞÇİ ÇIKTI
»  PKK ALMANLARINDA BAŞINA BELA OLUYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.