Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2551
EURO
37,6016
IMKB
8.950,000
ALTIN
2.881,820
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DTP'Lİ BENGİ YILDIZ : MGK KALDIRILSIN
DTP Lİ BENGİ YILDIZ : MGK KALDIRILSIN
 
DTP'li Yıldız MGK'nın kaldırılmasını istedi ve "MGK kalkmadan askerin siyasetten kışlaya dönmesi söz konusu olamaz" dedi.
 
5.12.2007 - 21:30

DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, ordunun politize bir niteliğe sahip olduğu ülkelerde demokrasinin gelişme, kimi zaman nefes alma olanağını bile bulamadığını belirterek, "Yeni Anayasa'da Milli Güvenlik Kurulu'nun (MGK) mutlaka kaldırılması gerekir. MGK kalkmadan askerin siyasetten kışlaya dönmesi söz konusu olamaz" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda Başbakanlık, MİT, MGK, TİKA ve Diyanet İşleri Başkanlığı bütçeleri üzerindeki görüşmelerde DTP Grubu adına konuşma yapan DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız, istihbarat birimlerinin sivil bir denetime tabi olup olmadığını sordu. "Jitem var mıdır yok mudur" diye soran Yıldız, Jitem konusunun Kutlu Savaş tarafından hazırlanan Susurluk Raporu'na da yansıdığını hatırlattı. Bir demokratik hukuk devletinde bu tür istihbari bilgilerin, hükümetin kontrolünde olması gerektiğini söyleyen Yıldız, MİT açısından zaman aşımına uğramış ve istihbari bilgi özelliğini kaybetmiş dosyaların kamuoyuna açıklanmasını istedi. Yıldız, "Deniz Gezmiş, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Adnan Menderes dosyalarının kamuoyuyla paylaşılmasında ne sakınca olabilir ki" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanlığı'nın her konuya müdahil olduğunu ileri süren Yıldız, MGK'da askerlerin en üst derecede siyaset yaptıklarını iddia etti. Atatürk'ün, siyasete karışmanın orduyu yıpratacağını, siyaset yapmak isteyenlerin üniformalarını çıkarmaları gerektiğini dile getirdiğini belirten Yıldız, "Yeni Anayasa'da MGK'nın mutlaka kaldırılması gerekir. Sadece genel sekreterlerin sivil olması yeterli olmaz. MGK kalkmadan askerin siyasetten kışlaya dönmesi söz konusu olamaz" şeklinde konuştu. Askerlik Kanunu'na göre bir askerin siyasi telkinde bulunmasının suç olduğuna dikkat çeken Yıldız, bugüne kadar siyasi telkinde bulunanlar hakkında ne gibi bir soruşturmalar açıldığını sordu. Avrupa ülkelerindeki Milli Güvenlik Kurulları'nın, özelleştirmeden milli eğitime kadar her işe karışmadıklarını söyleyen Yıldız, "Askerin siyasete müdahalesi ittihat ve terakki geleneğinin bir devamıdır" dedi.

Hukuk devletinin, devletin kendisini hukukla sınırladığı, hak ve özgürlüklerin güvence altına alındığı devletin adı olduğuna işaret eden Yıldız, "Hukuk çoğaldıkça devletin meşruluğu ve saygınlığı da artar. Ordunun politize bir niteliğe sahip olduğu ülkelerde demokrasi gelişme, kimi zaman nefes alma olanağını bile bulamamıştır. Türkiye bir darbeler ülkesidir. Fakat daha da kötü olanı, Türkiye siyaset geleneğinin, askeri otoritelere kurtarıcı gözüyle bakmasıdır. Bu anlayış sivil siyaset alanlarının askeri
müdahalelere açık oluşuna zemin hazırlamıştır. Darbenin iyisi, kötüsü olmaz" şeklinde konuştu.

Ordunun, MGK kararlarıyla ülkenin temel siyasetinin belirlenmesinde etkin rol aldığını kaydeden Yıldız, MGK'nın işlerlik alanının her darbede biraz daha genişletildiğini belirtti. MGK'nın askeri vesayeti yasal kisveye büründüren bir aygıt olarak kabul edilebileceğini söyleyen Yıldız, "MGK bu haliyle askeri bürokrasinin yürütme içindeki ayrıcalıklı yerinin göstergesidir. Meclis, egemenliği kullanan tek organ değil bunu kullanan organlardan biri haline dönüştürülmüştür. MGK, hiçbir sorumluluk taşımayan
bürokratik bir üst kurul konumundadır. Her türlü karar burada alınmakta, hükümetin icraatı, kurulda alınan kararlar doğrultusunda sürdürülmektedir. MGK tavsiyeleri, ekonomi, eğitim, insan hakları gibi konuları kapsamaktadır" dedi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


AKP VE DTP'NİN ALEVİ AÇILIMI KAVGASI

BAŞKOMUTAN'IN KORUMASI ASKERLİK YAPTI MI?

ÖZEL SAĞLIK KURUMLARI SSK'LIYA KAPANIYOR MU?
»  JAPONYA İLE “RÜŞVET” GÜVENCELİ ANLAŞMA
»  İRAN'DA NARGİLE İÇMEK YASAKLANDI
»  GÜL, KANUNLARI İNCELEYİP DE ONAYLAMIŞ!
»  ŞEHİT EŞ'E SON SELAM
»  İNGİLİZ MEHMET'E GÖRE TÜRKİYE'DE ÜCRETLER ÇOK İYİ!
»  EMİNE ERDOĞAN, MİLLETVEKİLİ EŞLERİNE KONUŞTU
»  MECLİS'TE, 'TERBİYESİZ'TARTIŞMASI
»  KİLİSE SÜBYANCI PAPAZLARA KARŞI KATALOĞ HAZIRLADI
»  SAKIK,MECLİS KÜRSÜSÜNDE, 'PKK BU ÜLKENİN GERÇEĞİ" DEDİ
»  BAYKAL'DAN CUMHURBAŞKANI GÜL'E AĞIR SUÇLAMA
»  PKK'NIN KABUSU OLACAK GÖKTÜRK GELİYOR
»  GÜL'E TAKILAR NE OLDU SORUSU
»  TORYUMU MICIR OLARAK KULLANIYORUZ
»  PETROL DEVLERİ VATANDAŞLARI FİŞLEMİŞLER
»  KATMERLİ REZALETLER
»  ÇETEYE 300 ASKERLE BASKIN
»  CEPLE KONUŞMAYI ÇOK UCUZLATACAK YARGI KARARI
»  BÜYÜKANIT, WİNSON'U KÖŞEYE ÇEKTİ
»  BÜYÜK ELÇİ Mİ GENEL VALİ Mİ?
»  ATLASJET GENEL MÜDÜRÜ SAVUNMA YAPTI
»  KANLARI YERDE KALMADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.