Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2582
EURO
37,5857
IMKB
9.122,000
ALTIN
2.921,100
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DTP, İMRALI KAYITLARINI İSTEDİ
DTP, İMRALI KAYITLARINI İSTEDİ
 
DTP'nin kapatılma davasında partiden siyasi bir savunma geldi.
 
12.2.2008 - 09:21
Yargıtay Başsavcısı’nın açtığı DTP’yi kapatma davasına partiden ‘siyasi’ bir savunma geldi. ‘Bölgesel özerkliğin’ önerildiği savunmada Başsavcı’nın İmralı görüşme kayıtlarını incelemeden iddianame hazırladığı öne sürüldü

Hakkında açılan kapatılma davası nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne dün ön savunmasını sunan DTP, parti kapatma davalarından örnekler vererek Türkiye’nin ‘partiler mezarlığı’ olduğunu ileri sürdü. Bölgesel özerklik vurgusu yapılan ekleriyle birlikte 87 sayfayı bulan ön savunmada, İmralı Cezaevi Müdürlüğü’nden görsel ve yazılı görüşme kayıtlarının ve Dışişleri Bakanlığı’ndan bugüne kadar AİHM tarafından verilen parti kapatma kararlarının orijinal çevirilerinin istenmesi talep edildi.

DTP’nin ön savunmasından ana başlıklar şöyle:

  • İÇ SAVAŞ UYARISI: Kürt sorununun askere havale edilerek, asayiş ve kriminal bir sorun olarak, baskı yöntemleriyle çözülemediği görülmüştür. Bugüne kadar uygulanan politikaların devamı sorunu derinleştirir ve bir iç savaşa doğru sürükler.

  • BÖLGESEL ÖZERKLİK: Çok kültürlü toplumlarda sosyal barışı ve bölge kültürlerinin gelişmesini sağlamanın bir başka yöntemi bölgesel özerklik tanımaktır. Fransa, İspanya, İtalya gibi tek resmi dil kullanan ülkelerle birden fazla resmi dil kullanan İsviçre, Belçika, Hindistan, Finlandiya gibi ülkeler bölgesel özerklik politikası uygulayarak soruna çözüm bulmuşlardır.

  • DAVA SİYASİDİR: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, iddianamenin birçok yerinde DTP’nin kapatılması gerektiğini hukuk dışı talepleriyle ifade ederek, davanın siyasi bir anlayışla açıldığını ispatlamıştır.

  • ÖCALAN KAYITLARI: Kapatma isteminin dayandırıldığı kanıtların başında, DTP kurulmadan önce Abdullah Öcalan’ın avukatlarıyla yaptığı haftalık olağan görüşmeleri yer alıyor. Öcalan’ın da her siyasi hükümlü gibi avukatlarıyla görüşme hakkı vardır. Bu hak, devletin yetkili organları tarafından da bilinmekte ve takip edilmektedir. Bu görüşmelerde avukatları ile kendisi arasında geçen görüşmeler sonrasında avukatların yaptığı açıklamalar DTP’nin bilgisi dışındadır. Yapılan tüm görüşmeler kayıt altında olduğu halde, Sayın Savcı bu resmi kayıtları istememiş ve iddialarını bunlara dayandırmamıştır. Kaldı ki, bu görüşmeler iddianamede yer aldığı gibi olsa dahi, yasadışı herhangi bir söylem yoktur. Şiddet ve şiddete çağrı yoktur.

  • KAÇIRILAN ASKERLER: İddianamede kanıt olarak gösterilen eylemlerden bazıları da oldukça ilginçtir. İddianamenin 89. sayfasında, PKK tarafından 8 askerin kaçırılması olayında DTP milletvekillerinin bu askerlerin geri getirilmesinde üstlendikleri insancıl rol ve haklarında açılan soruşturma yer almıştır. Milletvekillerinin tek amacı sekiz askerin yaşamlarına bir zarar gelmeden evlerine dönebilmelerinin yolunu açmaktı. Ne yazık ki soruşturmaya uğrayan, tutuklanan ve haksız saldırılara muhatap olan 8 askerin ilk duruşmada serbest bırakılması ile kamu vicdanı bir nebze olsun rahatlamışsa da, bu olayda ihmali ve kusuru bulunanlar hakkında herhangi bir soruşturma açılmazken, yaşam hakkını savunan DTP’nin bu nedenle kapatılmasını istemek acı bir tezat olarak ortaya çıkmaktadır.

    SAVCININ DELİLLERİ

    YARGITAY Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, DTP hakkında hazırladığı ‘zehir zemberek’ iddianamesinde, DTP’li vekillerin 8 askeri almaya gitmesinden, Genel Başkan Demirtaş’ın açıklamalarına kadar pek çok ‘delil’ ortaya koymuştu. Yalçınkaya, parti mensuplarının İmralı’ya gidip, ‘emirleri’ Öcalan’dan aldığını öne sürmüştü.


  • Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
      Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


    Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
     

    Bu haber henüz yorumlanmamış...

      Bu kategorideki diğer haberler


    HAŞİM KILIÇ'A SUİKAST ÖNLEMİ

    DTP'DEN İÇ SAVAŞ İMASI

    30 MİLYON GENÇ, ÇİNCE ÖĞRENİYOR
    »  EZBER BOZACAK ÖNERİ
    »  MELTEM CUMBUL, NEDEN DİZİLERDE OYNAMIYOR?
    »  MECLİS'TE PUSULA İLE KIBLE ARAYAN VEKİL!
    »  TOPTAN'DAN VEKİLLERE MAAŞ MÜJDESİ
    »  13 ÜLKEDEN BİRİNDE YAPILAN ASKERLİK TÜRKİYE'DE GEÇERLİ
    »  BÜYÜK ABİ'DEN ÇARPICI İFADELER
    »  AKP'DEN REKTÖRLERE TÜRBAN TEPKİSİ
    »  TÜM AJANSLAR TÜRKİYE'Yİ BÖYLE GÖSTERDİ
    »  BAHÇELİ'NİN KARDEŞİ TÜRBAN BİLDİRİSİNİ İMZALAMADI
    »  IMF, ÖĞRETMEN MAAŞINDA ÇARK ETTİ
    »  HRANT DİNK'İN AVUKATINDAN AĞIR ELEŞTİRİLER
    »  HRAN DİNK'İN AVUKATINDAN AĞIR ELEŞ
    »  TÜRBAN, YARIN KÖŞK'E GİDECEK
    »  REKTÖRLERDE TÜRBAN KARARSIZLIĞI
    »  EMNİYET'TE 20 TONLUK KAMYON ALARMI
    »  DURSUN KARATAŞ'IN ÖLDÜĞÜ İDDİASINA YALANLAMA
    »  MECLİS'TE PUSULA İLE KIBLE ARAYAN VEKİL!
    »  AB KOMİSERİ FIRÇA ATTI
    »  DTP, ÖN SAVUNMASINI SUNDU, ' DAVA SİYASİDİR' DEDİ
    »  ''HUZURSULUK VE BÖLÜNME YARATILDI .IZDIRAP İÇİNDEYİM''
    »  ÇİÇEK'TEN BAYKAL'A TAŞ
     
      ÇOK OKUNANLAR
      YAZARLAR

     
    EMİN VAROL
     
    GAZETEC? ACI S?YLER !

     
    Ercan Deva
     
    Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

     
    MURAT ŞAHİN
     
    Matematik Ucuzlugu

     
    Cahit Saraçoğlu
     
    100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
      ÇOK YORUMLANANLAR
      ANKET
    Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
    Recep Tayyip Erdoğan
    Kemal Kılıçdaroğlu
    Muharrem İnce
    Diğer
     Sonuçları göster   
     
     
    RSS

    Add to Google
    Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.