Vücudunuzu kimyasal maddelere ihtiyaç duymadan rahatlatmanın ve daha sağlıklı bir kas yapısına sahip olmanın yolu bu maddelerden geçiyor...
PAPATYA
Papatya, doğal sakinleştiricilerin en çok bilinenlerinden. Hatta yüzyıllardır antibakteriyel ve kas spazmlarını dindirici özelliğiyle birçok kültürde tedavi amaçlı kullanılıyor. Uykuya geçişi kolaylaştırmak, stresi azaltmak gibi olumlu etkilerinin yanı sıra kas ağrılarını da hafifleten papatya bitkisini içerek tüketebilirsiniz. Ancak dikkat; anti-inflamatuar özelliğiyle krampları rahatlatmayı sağlayan papatya bitkisi, kan inceltici ilaç kullananlar için tavsiye edilmiyor.
VİŞNE SUYU
Şüphesiz ki kasları rahatlatmanın en lezzetli yollarından biri vişne suyu... Bir uzun mesafe koşucusu ya da ağır vücut geliştirme egzersizi yapan biriyseniz kas zayıflığının önüne geçmek ve ağrıları en aza indirgemek için vişne suyunu hayatınızın bir parçası haline getirmenizi tavsiye ederiz. Vişnenin hücre yenileyici özelliği hasar görmüş kas dokularınızı en çabuk şekilde onararak, daha sağlam bir kas sistemi ortaya çıkarıyor. Antosiyanin açısından zengin bir içeriğe sahip olan vişne, kolesterolü ve kan şekerini düşürmesiyle ekstra fayda sağlıyor.
YABAN MERSİNLİ SMOOTHIE
Kaslarınızı dinlendirmenin başka bir tatlı ve doğal yolu da yaban mersini yemek ya da yaban mersinli smoothie içmek. Egzersiz öncesi ya da sonrası oluşan kas hasarlarını en hızlı iyileştiren yiyeceklerden biri olarak bilinen yaban mersini, antioksidan ve antosiyadin özelliğinin yanı sıra kadınların menstrüasyon dönemindeki ağrılarını da durdurucu etkiye sahip. Ayrıca yaban mersinini yemekten hoşlanmadığınızı varsayarak, çayını içerek tüketebileceğinizi de hatırlatmak isteriz.
D VİTAMİNİ
Sürekli olarak kas ağrısı çekenlerdenseniz, vücudunuzda ciddi şekilde D vitamini eksikliği ihtimalini gözden geçirmeniz gerekebilir. Kapsül ya da yiyeceklerden alabileceğiniz D vitaminini güneşlenerek de bünyenize kazandırabilirsiniz. Güneşten gelen ultraviyole B ışınlarının derimizde sentezlenerek hayat bulduğu D vitamini, kemik erimesine yol açan bir hormon olan paratiroid hormonun salgılanmasını önlüyor. Güneş ışınlarının eskisi kadar pozitif olmadığını biliyoruz ama gün içinde yüzünüzü birkaç dakika güneşe dönmenin zararını görmezsiniz. Aksine iskelet-kas sisteminizde yararını görürsünüz.
KIRMIZI BİBER
Dışarıdaki çoğu insanın acı baharatlar hakkında önyargılı olduğunu biliyoruz. Özellikle mideye iyi gelmeyeceğini düşündükleri için uzak duranlara güzel bir haberimiz var. Acı biber, mide spazmı ve kasılmalarında yatıştırıcı rol oynuyor. Aşırıya kaçmadan tükettiğiniz toz ya da taze acı biber, sindirim sistemini de doğru bir şekilde çalıştırmaya yardımcı oluyor. Ağrı kesici özelliği de olan acı biberin, yapılan bir araştırmada şiddetli eklem ve kas ağrısı çekenlere kapsaisin enjekte edilerek, büyük oranda iyileşme saptandığı tespit edildi.
MAGNEZYUM
Sinirleri ve kasları gevşeten magnezyum, kemik zayıflığı, sürekli yaşanan baş ağrıları, kan şekeri dengesizliği, yüksek kan basıncı, kas zayıflığı/spazmları ve çarpıntı için önerilen mineraller arasında yer alıyor. Günlük magnezyum ihtiyacınızı karşılarken tabletlerin yanı sıra bazı önemli besinlerden de faydalanabileceğinizi unutmayın. En fazla magnezyuma sahip muz, badem, baklagiller ve esmer pirinci gün içinde tüketmeye çalışın.
DİNLENMEK ŞART
Düzenli olarak tükettiğiniz besin ya da vitamin tabletleri sayesinde bir şekilde kaslarınızı gevşetebileceğinizi varsayalım. Fakat bunun yanında düzenli uyku ve doğru beslenmenin de bir o kadar önemli olduğunu unutmayalım. Doğal yollarla kas gevşetmenin yollarından biri de dinlenmek... Saatlerinizi geçirdiğiniz yatağınızın boyun ve bel bölgenizi zor durumda bırakmadığından emin olmalısınız. Aynı şekilde yastık seçiminizde de oldukça dikkatli davranmalısınız. Kaliteli bir uyku için pahalı dolgu malzemeli bir yastığa değil, yatış pozisyonunuza dikkat ederek boynunuzu en iyi şekilde destekleyecek olanları tercih etmeniz gerekiyor. Böylece doğru yatak ve yastık seçimi yaparak kas dokularınıza da iyilik yapmış olacaksınız.