Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2932
EURO
37,5526
IMKB
9.051,000
ALTIN
2.911,770
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DÜNYA BU FOTOGRAFI KONUŞUYOR...!
DÜNYA BU FOTOGRAFI KONUŞUYOR...!
 
Kenya muhalefet lideri Ralia Odinga, dün Nairobi Şehir Morgu’nu ziyaret ederken duygularını anlatmakta zorlandı.
 
5.1.2008 - 00:20

Odinga, “Seçim sonuçlarının açıklanmasından sonra ortaya çıkan şiddet olaylarındaki manzara, ancak soykırım olarak açıklanabilir” dedi.

Kenya’da geçen hafta yapılan başkanlık seçimlerini Mwai Kibaki”nin az farkla kazandığının ilan edilmesinden sonra başlayan şiddet olayları nedeniyle, üçyüzün üzerinde kişi hayatını kaybetti ve 100 bin kişi evlerini terketti. Evlerini terkedenlerin bir kısmı sınırı geçerek Uganda’ya sığınırken, bir kısmı da havayoluyla Tanzanya’ya gidiyor. Kızıl Haç örgütü Uganda’da mültecilere yardım etmeye başladı bile. Muhalefet lideri Turuncu Özgürlük Hareketi Partisi Başkanı Ralia Odinga’nın 1000 kadar destekçisi, bugün Mombasa kentinde protesto gösterileri düzenledi. Muhalefet, seçimleri tekrar etme çağrısında bulundu ve Odinga seçilene kadar ülkede çatışmaların dinmeyeceğini ilan etti.

 

Bütün bu siyasi ve etnik şiddet içerisinde dün AP haber ajansının Nairobi Şehir Morgu’ndan dünyaya ulaştırdığı bir fotoğraf, ülkede yaşanan dehşetin en çarpıcı göstergesi oldu. Odinga, morgu ziyareti sırasında, birkaç gündür süren çatışmalarda hayatını kaybeden bebeklerin üst üste yığılmış cansız bedenlerini görünce, “Bu ancak bir soykırım olarak açıklanabilir” dedi. ABD ve Avrupa Birliği, soruna Kenya içerisinde bir çözüm bulunması gerektiğini vurgulasa da, bir zamanlar Afrika’nın en güçlü demokrasilerinden biri olan Kenya’da trajedi derinleşiyor.

BUGÜNKÜ PROTESTOLARA KATILIM DÜŞÜK OLDU
Bugün başkent Nairobi’de sabah saatlerinde, muhalefetin yerel saatle 10.00’da (TSİ 09.00) başlayacağını açıkladığı gösterinin başlama saatinin geçmesine rağmen, muhalefet liderlerinin alana gelmediği, gösteriye katılması beklenen muhalefet yandaşlarının da evlerinde kalmayı tercih ettiği açıklanmıştı. Fakat, son gelişmelere göre, başkent Nairobi’de küçük grupların toplanmaya başladı.Polis, protesto eyleminin yapılması beklenen Uhuru (Özgürlük) Parkı’nda sabahın ilk ışıklarından itibaren güvenlik önlemi aldı.

Muhalefet yandaşları, dün parkta gösteri yapmaya kalkışmış ve polisle saatlerce çatışmıştı. Polis, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz, basınçlı su kullanmış ve havaya uyarı ateşi açmıştı.

Göstericilerin polisle çatıştığı Mathare mahallesi sakinlerinden Samuel Muhati, gazetecilere, dünkü çatışmadan sonra çok yorgun olduklarını ve bugün planlanan yürüyüşe katılmayacaklarını söyledi.

Bu gelişmelere karşın, muhalefet lideri Raila Odinga’nın Sözcüsü Salim Lone, gösterinin yapılacağını, krize kesin bir çözüm bulunmadığı sürece geri adım atmayacaklarını kaydetti.

Bu arada ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Jendayi Frazer’in bugün akşam saatlerinde Nairobi’de, Kenya Devlet Başkanı Mwai Kibaki ve muhalefet lideri Raila Odinga ile bir araya gelmesi bekleniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack, Frazer’ın arabulucu olmadığını, yalnızca tarafları siyasi bir çözüm konusunda teşvik etmeyi amaçladığını söyledi.

Frazer’ın Kenya’da ne kadar süre kalacağı konusunda bilgi verilmedi.
KOUCHNER: SEÇİMLER HİLELİ
Bu arada, Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, RTL radyosuna bir açıklama yaparak, “Bunun bir etnik şiddet olduğu söyleniyor. Evet şüphesiz Afrika’da bu yaygın. Ancak bu aynı zamanda bir demokrasi savaşı” dedi.

Kouchner, “Seçimler hileli mi değil mi? Ben öyle olduğunu düşünüyorum. Birçok kişi böyle düşünüyor, Amerikalılar böyle düşünüyor, İngilizler böyle düşünüyor, onlar bu ülkeyi iyi tanıyorlar” diye konuştu.

Kouchner’in bu yorumu, seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıyla sokağa dökülen muhalefetin de tezini güçlendirdi.

KİBAKİ, DESMOND TUTU İLE GÖRÜŞTÜ
Kenya’daki etnik-siyasi şiddet olaylarına son verilmesini sağlamak için arabuluculuğa soyunan Nobel ödüllü din adamı Desmond Tutu, ikinci kez başkan seçilen Mwai Kibaki’nin birlik hükümetini müzakere etmeye “açık” olduğunu söyledi.

Kibaki’yle görüştükten sonra Nairobi’de basın toplantısı yapan Güney Afrikalı piskopos, “Umutluyum. Gerek muhalefetteki Turuncu Demokrasi Hareketi, gerekse hükümet müzakerelere açık olduklarını bildirdi” dedi.

Tutu, “Devlet başkanı Kibaki koalisyona karşı değil, ama açıkçası, bu yaklaşım, ülkeyi yöneten otoritenin kabul edilmesini gerektiriyor” dedi.

27 Aralık seçimini Kibaki’nin kılpayı kazandığının açıklanmasından hemen sonra patlak veren şiddet olaylarının yatıştırılması amacıyla Kenya’ya gelen Tutu, dün de Kibaki’ye seçimde yenilen muhalefet lideri Raila Odinga ile görüşmüştü.

 
 
 


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BALİNA KATLİAMINI BÖYLE PROTESTO ETTİLER..

ARİEL ŞARON, NE ÖLÜYOR NE YAŞIYOR!

HAMİLE KADINI TEKMELEYEN ABD ASKERLERİNİ ÖLDÜRDÜ
»  SÜLEYMANİYE'DE TÜRK KONVOYUNA SALDIRI
»  HAVA DURUMU KANALINA 5 MİLYAR DOLAR
»  PKK ÖLÜMLERİ 11 EYLÜL'Ü GEÇTİ
»  ALMANYA'DA "ALİ BİZİM KIZLARA SULANMA" AFİŞİ
»  OTURANBOĞA TOPRAKLARINI GERİ İSTİYOR
»  DÜNYANIN TEK SİGARA SATILMAYAN ŞEHRİ MEDİNE
»  ABD CIA İÇİN SORUŞTURMA BAŞLATTI
»  2 DOLARA ALDIĞI HURDALARDAN TAM 100 BİN DOLAR ÇIKTI..
»  İRAN'DA 13 KİŞİ İDAM EDİLDİ
»  BUTTO'NUN OĞLU, MESAJINI FACEBOOK'TAN VERDİ
»  ABD'DE BAŞKAN ADAYLARININ ÖN SEÇİM HEYECANI
»  AVUSTURYA TÜRK BAŞKONSOLOSLUĞU'NA SALDIRI
»  "CAMİYE HAYIR" PARTİSİ KURUYORLAR
»  "TECAVÜZE UĞRAYAN HAMİLE KALIRSA GÜNAH DEĞİL"
»  KANSER KORKUSUNDAN SAĞLAM GÖĞÜSLERİNİ ALDIRDILAR
»  AB FONLARIYLA ASKER DÜŞMANLIĞI KÖRÜKLENİYOR
»  SEKS AĞACI BU ÖZELLİĞİNİN KURBANI
»  DİREKSİYON BAŞINDA CEPLE KONUŞANLAR TEŞHİR EDİLECEK
»  OKUMAMIŞ GENÇ HELİKOPTER YAPTI
»  KENYA'DA SEÇİM SONRASI İÇ SAVAŞ, 300 KİŞİ ÖLDÜ
»  MALEZYA'LI BAKANDAN SEKS İTİRAFI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.