Çin'deki gazetelerde yer alan haberlere göre, su seviyesi, barajın tam kapasitesi olan 175 metreye kadar ulaştı. Böylece barajın kurulma sebebi olan sel baskınları, kontrol altına alınacak ve elektrik üretilerek ülke ekonomisine büyük katkı sağlanacak. Barajın, önümüzdeki yıl tam kapasite ile çalışmaya başladığında 84.7 milyar kilowatt-saat elektrik üreteceği bildirildi.

Xinhua Haber Ajansı, barajın Pekin'in bir yıllık elektrik ihtiyacının karşılanacağını yazdı. ABD'deki Hoover Barajı'nın her sene 4 milyar kilowatt-saat elektrik ürettiğini bildiren Xinhua Haber Ajansa, "Bu da Nevada, Arizona ve California'daki 1.3 milyon kişinin ihtiyacını karşılıyor" diye konuştu.

2011'DE TAM KAPASİTE İLE ÇALIŞACAK
Dünyanın en büyük barajı olan 3 Boğaz Barajı (Three Gorges Dam), Çin'de bulunan Yangtze Nehri (Asya'nın en büyük, dünyanın 3. büyük nehri) üzerine kuruldu. İnşaatına 14 Aralık 1994 yılında başlanılan 3 Boğaz Barajı'nın ana gövdesi 12 yıl sonra, 2006 yılında tamamlandı. Diğer kısımları 30 Ekim 2008 tarihinde tamamlanarak, baraj faaliyete geçti. Elektrik üretimini artırmak amacıyla 6 jeneratör daha eklenilen barajın 2011 yılında tam kapasiteyle çalışması öngörülüyordu. Toplam maliyeti yaklaşık 39 milyar dolar olan proje kapsamında Eylül 2009 itibariyle 348,4 TWh (2003-2009 yılları arasında üretilen toplam terawatt saat) enerji üretildi. Bu üretim bile proje maliyetinin üçte birinden fazlasını geri kazandırdı.
KÖMÜR TÜKETİMİ AZALACAK
2.309 metre genişliğe sahip barajın, Çin'deki yıllık kömür tüketimini 31 milyon ton kadar azaltması öngörülüyor. Büyük bir başarı olarak görülen proje, enerji üretiminin yanında nehir taşımacılığının gelişmesini sağladı ve bölgenin sel suları altında kalmasını da önemli ölçüde engelledi. Ancak avantajları kadar dezavantajları da bulunan proje sebebiyle birçok arkeolojik bölge sular altında kaldı ve 1.24 milyon insan yerlerinden göç etti. 27/10/2010