Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,2681
EURO
36,7139
IMKB
9.949,000
ALTIN
2.986,670
 
Hava Durumu ANKARA
3 / 8 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
DİKKAT! KREDİ ÇEKMEK ZORLAŞACAK!
DİKKAT! KREDİ ÇEKMEK ZORLAŞACAK!
 
Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, 1 Ocak 2013'ten itibaren ‘kredi skor puanı’ verirken sadece banka hesaplarına bakılmayacağını söyle
 
27.7.2012 - 12:18

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, 1 Ocak 2013'ten itibaren ‘kredi skor puanı’ verirken sadece banka hesaplarına bakılmayacağını söyledi.

Bankalar Birliği'ne bağlı faaliyet gösteren Kredi Kayıt Bürosu (KKB) yeni yılla birlikte Türkiye'de risk anlayışını değiştirecek yeni bir sistem başlatıyor. Bugüne kadar sadece kredi kartı ve bireysel kredi borçlarını takip eden ve ilgili kişiye bunun karşılığı bir skor veren KKB, 2013'ten itibaren kişi ve şirketlerin ödeme yaptığı birçok noktadan borç bilgilerini alarak kayıt altına alacak.

BANKA FAİZLERİNDEKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

KKB bünyesinde oluşturulan ve Merkez Bankası'ndan devir işlemleri devam eden Risk Merkezi, yeni dönemle birlikte cep telefonu operatörlerine olan borçlar, vergi borçları, elektrik, su, doğalgaz ve benzeri borçlarını da izlemeye alacak. Kurum böylece bankacılık sisteminin yanı sıra sistem dışındaki ticari ve bireysel borçların kaydını tutacak.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

KKB'nin oluşturduğu yeni sistemin bireyler açısından önemi, daha önce sadece bankalara açık olan platformun risk raporları yoluyla hem ticari hem de bireysel anlamda adeta herkese açık hale gelecek olması. Burada kanunen aranan şart ilgili kişinin finansal risk durumunu ortaya koyan rapor için onay veriyor olması.

Eşinin geçmişini görecek

Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, yeni Ticaret Kanunu ile uygulamaya başlanan ticari kredi ve kefalette eş onayı tarafında geçmişe yönelik borç bilgilerinin de görülmesinin mümkün olacağını kaydetti. Eşin, kocasının da onayı ile bu raporu alabileceğini ifade eden Akdeniz, Kişi eşinin ne kadar kefaleti, borcu olduğunu kendisinden risk raporunu isteyerek KKB'den öğrenebilir.

Kefalet bilgileri bilançoda yer almaz. Ama bir şekilde bu kefalet nedeniyle şirket ya da şirket ortağı yüklü miktarlarda para ödemek zorunda kalırsa şirket de bundan etkilenir, hatta batma noktasına gidebilir. Bu da bir risk olduğu için KKB'de hiç bir yerde olmayan o kefalet bigilerinin paylaşılması söz konusu. Ancak kendisi doğrudan bizden öğrenemez, bu Bankalar Kanunu'na aykırı. İki tarafın onayı gerekiyor.

ÖDEME AHLAKINA SIKI TAKİP

Bilgiler nasıl toplanacak?

Bilgi akışı için belirlenmiş tarihler var. Bunlar geçikirse para cezası kesiyoruz. Kurumlar buna uymak durumunda. Bilgi paylaşım merkezlerinin en önemli özelliği budur. Biri bilgi göndermezse acaba orada bir geçikmiş alacak ve kredi var mı diye soru işareti doğar. Yeni sistem için de bu geçerli.

* Sorgulama en çok hangi alanda yapılıyor?

En çok bireysel alanda, kredi kartları ve bireysel kredilerde (ihtiyaç, konut ve otomobil kredileri) yapılıyor. Burada yaygın bir müşteri kitlesi var. Her sorgulama bir ücrete tabi. Sorgulama yapan bankanın aldığı bilgi hangi bankanın bilgisiyse sorgulayan o bankaya ücret ödüyor. Her bir sorgulamada 15 sent ödeniyor.

* Sorgulama sayısında artış nedir?

2001'de bu sayı KKB'de 6 milyondu, 2011 sonu itibarıyla 205 milyona ulaştı. Bu inanılmaz bir gelişme. Toplamda 25 milyon müşteri olduğunu düşündüğümüzde bankalar her bir müşteriyi yılda ortalama 8 kere sorgulamışlar. Bugün geldiğimizde noktada KKB sorgulaması risk yönetiminin kredi tahsisinin vazgeçilmez adımlarından biri.

* Yeni sistemle tüketiciye sunduğunuz yarar ne olacak?

Risk Merkezi ile beraber gelecek olan en önemli yenilik buradaki bilgilerin sokakdaki kişi ile ya da bankacılık dışı sektörlerle de paylaşılabir hale gelmesi. Bu ülkenin risk yönetim anlayışını değiştirebilecek potansiyele sahip bir uygulama. Çünkü biz gerek bankacılık sektöründen aldığımız kredi bilgilerini gerek bankacılık sektörü dışından aldığımız bilgileri müşteri bazında birleştirdikten sonra 2013'te kişilere risk raporu verecek duruma geleceğiz.

Topladığımız bütün bilgileri risk raporu adı altında birleştirip bireyler ile paylaşıyor olmamız söz konusu olacak. Burada şimdiye kadar bu bilgilerin bankalar arasında paylaşılması söz konusuydu. Gerçek kişiler veya tüzel kişiler bu bilgilere ulaşamıyorlardı. Ulaşamadıkları için de farklı yöntemlerle ulaşmanın yolunu arıyorlardı. Ama Risk Merkezi ülkenin risk yönetimi anlayışını değiştirecek potansiyele sahip bir uygulama olacak.

Riski alan herkes, vadeli mal satabilirsiniz, biriyle bir ortaklığa girebilirsiniz, birine kızınızı veriyor olabilirsiniz, karşı tarafın finansal durumunu merak ettiğinizde, öğrenmek istediğiniz her bir ilişkide bunu karşı taraftan isteyebilirsiniz. Ev kiralarken, satarken. Bu yolla karşı tarafın finansal yapısını, bütün ödemelerini, ödeme ahlakını net bir şekilde bu raporlarla görme imkânınız olacak.

* Sistemle hedefiniz...

Sonuçta Risk Merkezi'nden alınacak risk raporları Türkiye'nin ticari ve sosyal hayatını değiştirebilecek potansiyele sahip. Bu açıdan ben bunu çok önemsiyorum. Uygulamaya geçtikten sonra taraflar bunu görecek ki yepyeni bir dünya açılacak önlerinde. Tüm ticari taraflar için ilgili kişinin tüm finansal durumu görebileceğiz bir dünya, bir pencere açılacak. Bizim en temel hedefimiz hem bireylerde hem şirketlerde olsun kişinin finansal resminin tamamını karar vericinin önüne koymak. Çek ve risk raporu için ikisi için de aynı şey söz konusu.

Bunun için ücret ödenecek mi?

İlk yılda her bir kişinin alacağı ilk rapor ücretsiz olacak. İkinci, üçüncü, döndüncü alınırsa bunlar ücretli olacak. Bugün çek raporu için belirlenen ücret 1 lira. Bankaların genelinde de 5 lira gibi bir rakam var. Şubeden alırsanız 5 lira, ATM veya internetten alırsanız 2 lira. Risk raporu da buna paralel olacak.

Banka müdürü KKTC yolunda 7 mİlyon TL İle kayboldu

Türkiye merkezli büyük bir bankanın Lefkoşa Şubesi Müdürü’nün, İstanbul merkezden KKTC’ye getirmek için aldığı 7 milyon TL ile birlikte kaybolduğu belirtildi. KKTC’deki bankaya getirmek amacıyla 7 milyon TL ile havaalanına giden müdürden haber alınamadığı öğrenildi. KKTC polisine olayla ilgili bilgi verilmedi. Banka müdürünün İstanbul’da kaybolması nedeniyle konuya İstanbul emniyetinin baktığı ifade edildi. Milliyet’e konuşan KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar da, konunun kendisi bilgisine geldiğini belirtti ve “Üzücü bir durum, umarım en kısa zamanda olay çözülür” dedi.

Konuyu doğrulayan banka yetkilileri kendilerinin de salıdan beri müdüre ulaşamadığını ve konuyu emniyet yetkililerine aktardıklarını kaydetti. Öte yandan müdürün 7 milyon TL’yi öğle saatlerinde bankadan teslim aldığı, ancak KKTC’ye gidiş saatinin akşam olduğu belirtildi. Müdürün Küba’da tanıdıkları olduğu ve parayı alarak bu ülkeye kaçmış olabileceği de öne sürüldü.

SEFA KARAHASAN / Kadife ŞAHİN/BİG PARA



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TOYOTA, 800 KİŞİYİ İŞE ALACAK!

'EV ALMA, TAKSİ AL'!

MAÇ KEYFİNE YAZ SAATİ AYARI!
»  17 ÜNLÜ EKONOMİSTTEN KORKTAN UYARI
»  PATRON'DA TAKSİTÇİ ÇIKTI!
»  ALTIN'DA BÜYÜK YÜKSELİŞ!
»  MEŞHUR FUTBOLCU, ASGARİ ÜCRETLİYMİŞ!
»  GELİR VERGİSİNDE DEĞİŞİM!
»  BANKALARIN YENİ KREDİ OYUNU!
»  ALMANYA'YA NOT DARBESİ!
»  TURGAY CİNER'E SÜRPRİZ ORTAK!
»  BİNLERCE EMEKLİYE KÖTÜ HABER!
»  "İKİNCİ TOKİ FACİASI YAŞANABİLİR"
»  ALTIN KAHİNİNDEN MÜTHİŞ TAHMİN
»  DEVLETE BORCU OLAN VATANDAŞA KÖTÜ HABER!
»  TUSAŞ'A UÇAK YAPMA YETKİSİ!
»  BU HABER, CÜZDANLARI VURACAK!
»  TWİTTER'DEN YENİ VERGİ MÜFETTİŞİ MÜJDESİ
»  SGK'DAN 38 MİLYONLUK GOL!
»  KART ŞİFRESİNE KLÜP YASAĞI
»  BDDK, KART AİDATLARINA EL ATTI!
»  KONUT ALIMINDA KDV DEVRİMİ
»  ALTIN, YIL SONUNDA KAÇ TL OLACAK?
»  BDDK'DAN BANKALARA SERT UYARI!
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.