NEVİN DONAT - Milliyet / EPDK’nın son düzenlemesi sonrası TEİAŞ, sistem kullanım bedellerini bazı bölgelerde 30 kata kadar artırdı. Elektrik dağıtım ve üretim şirketlerinin maliyet artışlarının tüketiciye de yansıması bekleniyor.
Türkiye Elektrik İletim A.Ş. Genel Müdürlüğü (TEİAŞ), EPDK’nın yaptığı düzenleme sonrası sistem kullanım bedellerini bazı bölgelerde 30 kata varan oranlarda arttırdı. Son zam tüketicinin faturasının artmasına neden olacağı gibi, elektrik dağıtım ve üretim şirketlerine önceki bedele göre 30 kata varan ek maliyet yükledi.
Bir elektrik üretim şirketinin, ürettiği elektriği veya bir dağıtım şirketinin satın aldığı elektriği kullanması için TEİAŞ’ın sistemlerini kullanması gerekiyor. Bu zam direk olarak özel elektrik dağıtım ve üretim şirketlerinin maliyetlerine yansıdı.
Aksa’ya 30 milyon ek maliyet
Elektrik Üreticileri Dernek Müdürü Obahan Obaoğlu, “TEİAŞ sistem kullanım bedelllerini inanılmaz arttırdı” diyerek şunları söyledi:
“Metedolojiyi değiştirdiler. 2003’ten bu yana yapısı tamamen ve bir günde değişti. Santrallerin kârları alındı. Bu bedel santralin üretim miktarı ile orantılı olarak artıyor. Ne kadar o sistemi kullanıyorsa o kadar artacak. Ayrıca bölgelere göre de fiyat artacak. İletim yatırımı da özel sektörün sırtına yüklediler. Sektörün en büyük elektrik üreticilerinden Aksa’ya bu düzenlemenin maliyeti 30 milyon TL olacak. Tüm sektöre yaklaşık olarak 250-300 milyon TL ek maliyet ekleyecek. Biz TEİAŞ ve EPDK ile 2 hafta önce bir araya geldik itirazımızı yaptık. Biraz indirim yaptılar ama birden böyle bir düzenlemenin yapılması çok yanlış.”
TEİAŞ yatırım için artırdı
EPDK’dan bir yetkili, “Türkiye’de elektrik iletim sistemine ciddi yatırım yapmak gerekiyor. Türkiye’deki kurulu güç 53 bin megavata geldi ama 100 bin MW daha başvuru var. Bunlar için iletim altyapısı gerekiyor. TEİAŞ’ın bunu yapabilmesi için bütçeye ihtiyacı var” dedi.
Çeçen: Elektriği TEDAŞ’tan alanları etkilemeyecek
Elektrik Mühendisleri Odası Merkez Enerji Çalışma Grubu Başkanı Musa Çeçen şöyle konuştu:
“Bu uygulama özel şirketler için geçerli. Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ’den (TEDAŞ) elektrik alanlar için geçerli değil. Ayrıca, elektriği özel şirketler satmaya başladı ve elektrik önce üretici şirketten, sonra dağıtıcı, sonra en son elektrik satan şirkete gelerek üstüste el değiştiriyor ve her el değiştiginde faturadaki “dağıtım bedeli + iletim bedeli + enerji fonu + trt payı” üstüne katlanarak ekleniyor. Tarife metodolojisi öyle hale geldiki sanayicinin anlamasına imkan yok. Serbest tüketicilere tavsiyemiz enerji sözleşmelerine tek taraflı fesih hakkını koysunlar mutlaka.”
Özdemir: 5.9 milyon TL ekstra maliyet çıktı
Limak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Batuhan Özdemir, “Üreticileri etkiliyor. Siirt Alkumru Barajı’ndaki santralimiz için 190 bin lira öderken, şimdi 5.9 milyon TL ödemek zorundayız. Maliyetimiz 30 kat artıyor. Hiç bir yatırımcı bunu tahmin edemezdi. Biz doğuya yatırım yaptık. Batıya elektrik satıyorduk. Hat uzun olduğu için çok para ödememiz gerekiyor. Yatırıma girerken böyle bir bedel yoktu. 5.9 milyon TL fazla ödeyeceğiz” dedi.