HÜSEYİN ÖZAY/STAR
Yılın son gününde yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) düzenlemesi ile birlikte benzinin vergisi 20 kuruş, motorinin vergisi 15 kuruş, LPG’nin vergisi ise 18 kuruş arttı.
10-15 KURUŞ DİYE BELİRLENMİŞTİ
Söz konusu oranların, ekonomi yönetiminde de tartışmalara neden olduğu bildirildi. Bu nedenle zam oranlarının ilk etapta düşük tutulduğu kaydedildi. Örneğin, benzindeki verginin 10-15 kuruş civarında artırılması öngörülüyordu. Ancak emeklilere ek iyileştirme yapılmasına ilişkin düzenleme ile özelleştirme mağduru olarak nitelendirilen 4/C’li işçilere yapılacak ek zam, ek kaynak ihtiyacının ortaya çıkmasına neden oldu. Söz konusu iki düzenlemenin maliyetinin yaklaşık 5 milyar lira olduğu kaydedildi. Dolaysıyla, emekli ve 4/C’li işçilere yapılacak zamların karşılanması için, vergi artışlarının yüksek tutulduğu belirtildi.
IMF DE KARARDAN MEMNUN
Öte yandan, yılın son gününde yapılan zamların, IMF tarafından da olumlu karşılandığı stand-by anlaşması ile ilgili pürüzlerin aşılmasında da zamların etkili olduğu kaydedildi. Emeklilere ve 4/C’lilere yapılacak zamlar için, ek kaynak bulunmasını da IMF’nin talep ettiği vurgulandı.