Ceren Dilekçi / The Lira-
Ulaşım ve gıda fiyatlarında görülen keskin düşüşler nedeniyle enflasyon rakamları altı ay sonra tek haneye indi. Aylık bazda TÜFE yüzde 0.21'lik düşüşle sürpriz olurken ÜFE yeni ayda yüzde 0.53 oldu. Yıllık bazda bakıldığında ise ÜFE yüzde 8.06 olurken TÜFE tarafında yüzde 8.28 olarak gerçekleşti.
Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel şekilde gelen, yıllık enflasyonda görülen keskin gerilemenin geçici olup olmayacağı sorgulanıyor.
PETROL VE KURA BAĞLI
T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil, değerlendirmesinde, Mayıs ayı enflasyon rakamlarından sonra Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon hedefini tutturma olasılığının kuvvetlendiğine değinerek enflasyondaki düşüş trendinin devam edip etmeyeceğinin yaz aylarına bağlı olduğunu belirtti.
Son çeyrekte enflasyonun düşeceğini bildiren Fertekligil, petrol fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve kurun çok artmaması durumunda yıl sonu enflasyon rakamının 6,5'lara gelmesinin muhtemel olduğunu söyledi.
BAZ ETKİSİ TERSİNE DÖNECEK, ENFLASYON YENİDEN YÜKSELECEK
Oyak Yatırım Ekonomisti Gülay Girgin, değerlendirmesinde, Mayıs ayında çok ciddi baz etkisi olduğunu, önümüzdeki dönemde baz etkisinin tersine dönecek olmasıyla birlikte enflasyonun yükseliş trendine gireceğinin bilgisini verdi.
Son çeyreğe kadar enflasyon rakamlarının volatil seyretmesini beklediklerini bildiren Girgin, baz etkisiyle enflasyonda son çeyrekte gerileme görüleceğini dile getirdi. Girgin, Türk Lirası'ndaki kırılganlık, son çeyrekte ener fiyatlarında yüzde 15 artış beklentisi ve bütçe dinamiklerinin kötü olmasından kaynaklı olası vergi artışı sinyalleri nedeniyle yıl sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 9 olduğunu belirtti.
GİYİM VE GIDADAN DESTEK BULMAYA DEVAM EDECEK
Alternatif Bank Başekonomisti Serdar Şenol, giyim ve gıda fiyatlarındaki düşüşten destek bulan enflasyon rakamlarına desteğin yaz boyunca süreceğini bildirdi. Şenol, beklentilerden erken gelen enflasyondaki düşüşün, yıl sonu enflasyon rakamının 7 ve aşağıda kalma ihtimalini güçlendirdiğini bildirdi.
DÖRDÜNCÜ ÇEYREĞE KADAR SIKI PARA POLİTİKASI
JPMorgan, Mayıs ayı TÜFE verilerinin enflasyonda keskin düşüşe işaret etmesinin TCMB’nin ve uygulamakta olduğu ortodoks olmayan politika karışımının kredibilitesini destekleyeceğini bildirdi. JPMorgan, TCMB’nin 4′ncü çeyreğe kadar para politikasını sıkı tutmaya devam etmesini beklediklerini de vurguladı.
JPMorgan, Haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 9.4′e yükselmesini ve Eylül ayına kadar yüzde 9′un üzerinde kalmasını beklediklerini belirtirken, yılın son çeyreğinde ise enflasyonun daha belirgin düşüş göstermesini beklediklerini ve yıl sonu için yüzde 7.0 beklentisini değiştirmediklerini ifade etti.