Memur zammı pazarlığında son sözü Hakem Heyeti söyledi. Heyet, hükümetin nihai yüzde 3.5+4 zam oranını yarım puan yükselterek, yüzde 4+4 yaptı. En düşük memur maaşı 1.392 lira olacak. 5.5 aylık birikmiş fark ve zamlı maaş, 15 Haziran’da verilecek.
4.5 milyon memur ve emeklinin zam oranı netleşti. Anayasa değişikliğiyle getirilen ilk toplu sözleşme sürecinden memur yarım puanlık artışla çıktı. Hükümetin toplu sözleşme masasında “yüzde 3+3” oranıyla açtığı ve ardından “yüzde 3.5+4”e yükselttiği pazarlıkta, Hakem Heyeti nihai kararını verdi. Memurun 2012’de alacağı zamda yarım puanlık artış yapan Hakem Heyeti, böylece yılın her iki yarısında “yüzde 4+4”lük zammı uygun buldu. Toplu görüşme dönemlerinde de hükümetin benzer kararlarıyla zam alan memurlar, dün akşam saatlerinde tamamlanan zam kararının ardından yaşanan süreci eleştirerek “Dört dörtlük toplu sözleşme!” yorumları yaptı.
Halen en düşük memur maaşı 1.339 lira (yardımlar dahil edilmeden) düzeyinde. Zam kararına göre en düşük memur maaşına ilk 6 ay için 53.48 lira artış olacak. Yılın ikinci yarısında yapılacak zam tutarı 55.6 liraya yükselecek. Ortalama memur maaşı halen 1.725 lira düzeyinde. Buna göre ortalama memur maaşı yapılan zamla yılın ilk 6 ayında aylık 69 lira zam alacak. Yılın ikinci yarısında bu zam tutarı 71 liraya yükselecek.
Hakem Heyeti 2013 için ise yüzde 3+3 zam verilmesini kararlaştırdı. Memurlar 5.5 aylık birikmiş farklarını ve zamlı maaşlarını 15 Haziran’da alabilecek.
Karar 6’ya karşı 5 oyla alındı
Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlığındaki 11 kişilik kurulda hükümet ve memur, 4’er üyeyle temsil ediliyor. Kurulda ayrıca iki üniversite temsilcisi bulunuyor. Sendika yetkilileri, kararın 6’ya karşı 5 oy ile alındığını belirtti. 11 kişiden oluşan Kurul’da 6 ismi hükümet atadı. Buna göre heyette yer alan “Recai Akyel-Başkan (Sayıştay Başkanı), İlhan Hatipoğlu-Üye (Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü), Erhan Usta-Üye (Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı), Cavit Dağdaş-Üye (Hazine Müsteşar Yardımcısı), Şaban Talaş-Üye (Devlet Personel Başkan Yardımcısı), Prof. Dr. Sedat Murat-Üye (İstanbul Üniversitesi) (Hükümet belirledi)” kararı verdi. Doç. Dr. Aydın Başbuğ-Üye (Gazi Üniversitesi) (Sendika önerdi), Hacı Bayram Tombul-Üye (Memur-Sen), Hüseyin Rahmi Akyüz-Üye (Memur-Sen), İsmail Koncuk-Üye (Türkiye Kamu-Sen), Ali Kılıç-Üye (KESK) karşı oy verdi.
Memur en az yüzde 16 zam istiyordu. Zammı yetersiz bulan memurlar 23 Mayıs’ta iş bırakma eylemi yapmıştı.
ANKARA'DA MAAŞ EYLEMİ
Hakem Kurulu, memura 2012 için yüzde 4 + 4, 2013 için ise yüzde 3 + 3 zam kararı aldı. Hakem Kurulu'nun kararı 6'ya 5 oy ile alındı. 11 kişilik kurula başkanlık eden Sayıştay Başkanı Recai Akyel'in oyu belirleyici oldu.
Hakem Kurulu'nun kararı 6'ya 5 oy ile alındı. Toplam 11 üyeden oluşan Hakem Kurulu’nun 4 üyesi kamuyu, 4 üyesi de memuru temsil ediyordu. İki üye üniversitelerden bağımsız olarak katılırken kurula Sayıştay Başkanı Recai Akyel başkanlık etti. Bugün çıkan kararda belirleyici oy ise Sayıştay Başkanı Akyel'den geldi.
KESK'E BAĞLI MEMURLAR EYLEMDE
Memur tarafının talebi ise 2012 için yüzde 7.5 + 7.5, 2013 yüzde 6.5 + 6.75 olmuştu.
Hakem Kurulu'nun zam kararının açıklandığı sıralarda KESK üyeleri eyleme başladı.
KESK Ankara Şubeler Platformu eyleme başladı. 100-150 kişilik grup görüşmelerin yapıldığı Devlet Personel Başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçti. Gazi Mustafa Kemal Bulvarı da trafiğe kapatıldı.
'ORTAK EYLEM YAPABİLİRİZ'
hurriyet.com.tr’ye konuşan KESK Başkanı Lami Özgen, Hakem Kurulu’nun aldığı karara Memur-Sen’in de muhalefet şerhini koyması durumunda, KESK, Kamu Sen ve Memur Sen olarak üç konfederasyonun ortak eylem yapabileceklerini söyledi.
KESK Başkanı Özgen, Kurul’un dün yapılan toplantısı ve sonrasında yaşananlar ile ilgili şunları anlattı “Hakem Kurulu toplantısında Hazine temsilcisi Cavit Dağdaş 'Hükümetin teklifi dışına çıkamayız böyle bir irademiz yok. O nedenle başka bir karar alamayız' demiş. 'Bu kurulun idaresi yoksa biz de burada yer almayalım görüşü, sendikalar olarak kurul toplantısına katılmayalım.
Dolayısı ile memura zam kararını Bakanlar Kurulu versin önerisini getirdik Bugün saat 15.00'e kadar hem Memur Sen hem Kamu Sen bu karar uydular. Ancak daha sonra iki konfederasyon Kurul’a girip alınan karara muhalefet şerhi koymak istediler.”
MEMUR-SEN'DEN SÜRPRİZ HAMLE
Memur-Sen Yönetim Kurulu, Genel Başkan Ahmet Gündoğdu başkanlığında sendika genel merkezinde toplandı.
Yönetim Kurulu toplantısında, memurlarla Hükümet arasında süren toplu sözleşme görüşmeleri sürecinde bugün gerçekleştirilmesi planlanan Kamu Görevlileri Hakem Kurulu toplantısına katılma kararı alındığı bildirildi.
Memur-Sen Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, konuya ilişkin değerlendirmeyi Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Sözleşme Genel Sekreteri Hacı Bayram Tonbul’un Devlet Personel Başkanlığı önünde yapacağı belirtildi.
Öte yandan Memur-Sen heyeti sendika genel merkezinden ayrılarak Devlet Personel Başkanlığı’na gitti.