Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2152
EURO
37,5466
IMKB
9.137,000
ALTIN
2.878,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ERMENİ İSYANI'NIN TEMELLERİ ABD'DE ATILDI
ERMENİ İSYANI NIN TEMELLERİ ABD DE ATILDI
 
Arşiv belgeleri, Ermeniler’in Türkler aleyhindeki faaliyetlerine 1839’dan itibaren ABD’de kurulan çok sayıda Ermeni örgütünün tahrik ve mitingleriyle başladıklarını ortaya koydu
 
27.11.2007 - 10:16

ABD’de 1915 olaylarına ilişkin yürüttükleri lobicilikle dünya gündemini işgal etme çabasında bulunan Ermenilerin, Türkler aleyhindeki faaliyetlerine yine ABD’de başladıkları ortaya çıktı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan Osmanlı belgeleri, ABD’de kurulan çok sayıda Ermeni örgütünün Osmanlı aleyhine tahriklerde bulunduklarını, mitingler düzenlediklerini, gazetelerde haberler yayınlattıklarını ve para topladıklarını gözler önüne seriyor.

İhtilal hazırlıkları

Bir belge, Protestan Ermenilerin bir mitingte, ‘’Osmanlı ülkesinde bir ihtilal çıkararak Hristiyan milletlerin dikkatini Ermeniler üzerine çekme’’ kararı aldıklarını gösterirken, bir başka belge de dönemin Washington büyükelçisinin, ‘’Ermeniler Anadolu’da huzur ve asayişi yeniden ihlal ederlerse sorumluluğun büyük kısmının bazı Amerikalılara ait olacağını’’ ABD dışişleri bakanına ilettiğini ortaya koyuyor. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nce yayınlanan iki ciltlik ‘’Osmanlı Belgelerinde Ermeni-Amerikan İlişkileri’’ adlı eserlerde, Ermenilerin 1839 yılından 1919 yılına kadar ABD’de Türkler aleyhine yürüttükleri faaliyetlere ilişkin 190 belgeye yer veriliyor.

Kitaptaki 4 Ocak 1894 tarihli bir belgeye göre, dönemin ABD Başkanı Stephen Grover Cleveland, kongrenin açılış konuşmasında Ermeni fesadı ve tabiiyet meselesini dile getiriyor. Konuşmasında, Osmanlı Devleti’nin, Amerika tabiiyetine geçen Ermenileri, bunu ihtilalci amaçları için kullandıkları gerekçesiyle sınırdışı etmek istediğini, buna hakkı olduğunu ifade eden Cleveland, Amerika’da çıkan Ermeni gazetesinin Ermenileri açıkça isyana teşvik eder tarzdaki yayınlarının da bu gerekçenin temelsiz olmadığını gösterdiğini ifade ediyor.

Ermeni eyaletleri

Kitaptaki 1893 tarihli bir belgede ise ABD’de yayınlanan Haik Gazetesi’nin yayınlarında, ‘’Ermenistan adıyla bir eyalet teşkili için Erzurum, Van ve Diyarbakır vilayetlerinde cinayet ve mezalim yapılması arzusunun dile getirildiği ve Amerika’ya göç eden Ermenilerin en geç beş yıl içerisinde geri dönerek bağımsızlık için gayret göstermeleri gerektiğinin belirtildiği’’ gözler önüne seriliyor.

1 Aralık 1894 tarihli bir başka belgede de New York’ta bulunan Ermeniler’in, Hınçakist, Tankaran, Haygaganutyun, Philarmenic, Hırımyan ve Gabrielian adlarıyla faaliyet gösteren 6 gizli cemiyetlerinin olduğu, bu cemiyetlerin Osmanlı hükümetine karşı tahriklerde bulunarak yardım topladıkları belirtiliyor.

Öte yandan Osmanlı belgeleri, bazı Amerikalı yetkililerin de Ermeniler’in davranışlarına dikkat çektiğini gözler önüne seriyor.

Dönemin Amerika Başkonsolosu Charles Dickinson’ın 26 Mart 1901 tarihli yazısında, ‘’Amerikan tabiiyetine geçen Ermenilerde bir ihtilal düşüncesi hissedildiğini bildirerek, Marsilya, İskenderiye, Batum ve Odesa’dan gelecek Ermenilere son derece dikkat edilmesini istediği’’ belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Tevfik’in imzasını taşıyan 25 Ekim 1901 tarihli bir belgede de, Amerika Hükümeti’nin, Osmanlı’nın girişimi üzerine ‘’Ermeni komitelerinin faaliyetlerinin, bulundukları yerlerin izlenmesine ve istihbarat toplamak üzere hafiye memurları tayinine karar verdiğinin, Amerika’nın İstanbul elçisi tarafından kendilerine bildirildiği’’ kaydediliyor.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PKK'NIN PARA KASASI KAÇTI

KARAYILAN'IN KARDEŞİ KONUŞTU

BARZANİ'Yİ ARAYAN İSRAİL'DE BULUR
»  HÜRRİYET'TE FATİH'E EŞCİNSEL İDDİASI
»  DTP LİDERİ DEMİRTAŞ'A HAPİS YOLU GÖRÜNDÜ
»  ATATÜRK'E 19 SUİKAST GİRİŞİMİ
»  20 MİLYAR DOLARLIK EXPO SAVAŞI
»  ''MESAFE KOYUN YOKSA PARTİNİZ PKK KURBANI OLUR''
»  HÜKÜMETTEN MEDYAYA BAKANLAR KURULU TAVRI
»  KOMANDOLAR, KAYALARI BÖYLE AŞIYOR
»  LEMAN'IN KAPAĞINDA YİNE ERDOĞAN VAR
»  PRENS CHARLES KONYA'DA HİDAYETE ERDİ!
»  HAKKARİ'NİN YENİ BAŞKANI TAŞ DÖŞEDİ
»  OSMAN PAMUKOĞLU, HABER SİTESİ KURDU
»  KÜSTAH DTP'Lİ CANLI BOMBAYA, 'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI'DEDİ
»  DİKKAT, KAR KAPIDA
»  DENİZ SEKİ'NİN HABER SUNMASI MECLİS GÜNDEMİNDE
»  MECLİS'TE, 'ATARIM' KAVGASI
»  BARZANİ'DEN SÜRPRİZ PKK AÇIKLAMASI
»  PKK ELEBAŞILARI: KANDİL'DE KUŞATILDIK
»  -20 DERECE'DE PKK'LI AVI
»  NÜFUS KAĞIDI TARİHE KARIŞIYOR
»  BELEDİYE BAŞKANI KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ
»  HİZBULLAH DAVASINDA KARAR: 2 MÜEBBET
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.