TBMM Başkanı Köksal Toptan, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’i kabul etti. Konuk Cumhurbaşkanı Fischer’in, AKP’ye açılan kapatma davasına ilişkin soruları Toptan’a zor anlar yaşattı. Cumhurbaşkanı Fischer’in, Türkiye ile ilgili merak ettiği sorulara yanıt vermeye çalışan Toptan, soruların arkasının gelmeyeceğini anlayınca basın mensuplarının toplantı salonundan çıkarılmasını istedi.
Toptan, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer’i ve beraberindeki heyeti kabul etti. Toptan burada yaptığı kısa konuşmada, konuk cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan mutlu olduğunu söyledi.
Daha sonra söz alan Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, kendisiyle beraber gelen üst düzey yöneticileri tanıttı ve, “Görüldüğü gibi ülkemizin en düzey yöneticileriyle geldik Türkiye’ye. Dolayısıyla bu ziyaretin bizim için ne kadar önemli olduğunu vurgulamak isterimö dedi.
-MEŞHUR DAVANIZ HAKKINDA YORUMLARINIZI ÖĞRENMEK İSTERİM-
Konuk Cumhurbaşkanı Fischer’in, Türkiye’nin gündemine ilişkin soruları Toptan’a zor anlar yaşattı.
Fischer’in, “Son zamanlarda meşhur dava konusunda Sayın Başkan yorumlarınızı almak isterimö şeklindeki sorusuna Toptan, “Şu anda Anayasa Mahkemesi’nde devam eden iki dava var. Ancak, bizim yasalarımız ve anayasamız, yargı sürecinde bu tür davalar hakkında yorum yapmamıza izin vermiyor. Yorum yapmamızda doğru değilö Karşılığını verdi.
Türkiye’de geçmişte buna benzer davalarında olduğunu hatırlatan Toptan, “Buna benze kapatma davaları Türkiye’de yaşandıö dedi.
Fischer, Toptan’a kapatma davalarına ilişkin teknik sorularının da olduğunu da belirterek, “Parti kapatma süreci nasıl işliyor, bir partinin kapatılması için kaç oy gerekliö diye sordu.
Toptan’da, “Bir partinin kapatılması için 11 üyeden en az 7 oy gerekliö şeklinde yanıtladı ve kapatma davalarında teknik konulara ilişkin kısa bilgiler verdi.
-SİZ DE CUMHURBAŞKANI HAKKINDA NASIL KARAR ALINIYOR?-
Konuk Cumhurbaşkanı Köksal Toptan’a, “Çok sayıda ülkede, Cumhurbaşkanı hakkında karar almak mümkün değil, Türkiye’de nasıl?ö sorusuna ise Toptan şöyle cevap verdi:
“Türkiye’de Cumhurbaşkanı ancak, vatana ihanetten yargılanabilir. Bunun dışında yargılanamaz, hakkında dava açılamaz. Sayın Cumhurbaşkanın kapatma davasına konu edilmesi ise cumhurbaşkanı seçilmeden önce yaptığı söylem ve açıklamalardan dolayı iddianameye girmiştir.ö
Toptan, “Zaten bu konuyla alakalı hukukçular arasında da bir görüş birliği yok. Cumhurbaşkanına istenen 5 yıl siyaset yasağının ne zaman başlayacağı ise hukukçular arasında şu anda tartışma konusuö dedi.
-REFORMLARA NE OLDU?-
Konuk Cumhurbaşkanı Fischer, “İki yıl önce Türkiye’de reformlar yapılıyordu. Çok sayıda da reform yasalaştı. Ancak, son zamanlarda sanki reformlara ara verildi, ya da bize öyle yansıyor. Reformlar konusunda yavaşlama hissediyoruz, gözlemler bu yöndeö diye başladığı sorusunu tamamlamadan TBMM Başkanı Toptan basın mensuplarının dışarı çıkarılması istedi.