ABD Merkez Bankası, yaklaşık altı yıl sonra 2008 mortgage krizinin ardından başlatılan teşvik programını sene sonuna doğru yavaşlatmayı, önümüzdeki yıl da tamamen sona erdirmeyi planladığını açıkladı. Herhangi bir kesin karar olmamakla birlikte ekonomideki iyileşmenin yavaşlamaması ve ABD’deki işsizlik oranının yüzde 7’nin altına gerilemesi durumunda programın sona ereceği belirtildi.
FED, ekonomiye destek olmak için halen piyasadan her ay 85 milyar dolarlık uzun vadeli bono alımı yapıyor. Bu uygulamada bir değişilik yok. Ancak FED Başkanı Ben Bernanke’nin düzenlediği basın toplantısında verdiği bilgiye göre işsizlik oranı ve düzelmenin hızına bağlı olan planda hedef sene sonu programı yavaşlatıp 2014’ün ortasında da tamamen sona erdirmek.
BÜYÜME YÜZDE 3 ALTI
FED’in açıkladığı rakamlara göre, ABD ekonomisindeki yıllık büyümenin yüzde 2.3-2.6 olması öngörülüyor. 2014 için ise yüzde 3-3.5 büyüme tahmini yapılıyor. İşsizlik oranı yüzde 6.5, enflasyon oranı yüzde 2.5 oluncaya kadar da faizlerin düşük tutulmaya devam edeceği belirtiliyor.
Uluslararası borsalarda yüzde 1’e kadar düşüşlere neden olan açıklama, Amerikan ekonomisine dair öngörülerin şimdi daha iyimser olduğunu gösterdi. Aynı zamanda ABD’nin düşük faiz politikası sayesinde daha fazla yabancı yatırımcı çeken gelişen piyasalar için ABD’nin programı sona erdirip oyuna dönmesiyle daha rekabetçi bir dönemin başlayacağını haber verdi. Ancak FED yöneticileri, halen ABD’de faizlerin 2015’ten önce yükselmesinin zor göründüğünü savunuyor.
TÜRKİYE ETKİLENECEK FED
kararlarının yakından etkileyeceği ülkelerin başında Türkiye de var. Ekonomik ve Sosyal Politika Çalışmaları Merkezi’nden Aaron Stein Foreign Policy dergisine yazdığı makalede, “Sermaye kavgası, Mayıs ayının sonunda FED Başkanı Ben Bernanke, FED’in her ay satın aldığı 85 milyar dolarlık bonoyu azaltma niyetini açıkladığında başladı. Eğer FED teşvik planını yavaşlatma kararı alır ve ABD bono faizleri yükselmeye devam ederse, Türkiye gibi cari açığı yüksek ülkeler kırılganlık yaşarlar” dedi.