Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
FETULLAH GÜLEN, MARKA KONDOM CEMAATİ ÇILGINA ÇEVİRDİ
FETULLAH GÜLEN, MARKA KONDOM CEMAATİ ÇILGINA ÇEVİRDİ
 
Cemaate bağlı girişimcilerin tuhaf bir patent başvurusu ve sonrasında gelişen garip olaylar dizisi
 
6.7.2008 - 00:10
YeniHarman dergisinin son sayısında yer alan habere göre, Gülen cemaatine bağlı olduğu anlaşılan girişimcilerin Antalya ve İstanbul’da, “Fethullah Gülen” ismiyle bira, rakı, şarap, prezervatif ve cinsel oyuncaklar üretmek için Türk Patent Enstitüsü’nden gerekli izni alması Antalya’da yerel bir dergide haber olunca ortalık karıştı. Bu olay üzerine cemaatin bütün gücüyle olayı örtbas etmek için harekete geçtiği, söz konusu yayına ait piyasadaki bütün sayıların toplatıldığı ortaya çıktı. Yerel “Son Nokta” dergisinin Genel Yayın Yönetmeni İdris Özyol konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Türkiye'de devlet kadar güçlü, hatta devletten bile belki daha güçlü bazı unsurların varlığına tanık olduk” diyen Özyol sözlerini şöyle sürdürdü:
“Boyu ve eli uzun bu güçler karşısında, boyu ve eli yok denecek kadar kısa bizlerin fazla direnme şansı yoktu. Direnemedik. Dergimizin 54. sayısının ilk baskısı elimizde bir tane bile örnek kalmamacasına toplatıldı. Bu yüzden dergimizi, kapağını ve içindeki birkaç sayfayı değiştirerek yeniden basmak zorunda kaldık. Piyasadaki 54. sayı sansürlü bir sayıdır. Köşeye çok sıkıştırılmıştık ve hareket olanağımız yoktu. Amerika'dan açılan telefonlar, İstanbul'dan, Ankara'dan devreye giren isimler, Antalyalı kimi işadamlarının baskısı, onlarca araç dolusu insanın yürüttüğü bir operasyon neticesinde dergimiz toplatıldı. Bu operasyonu demokrasi, adalet ve özgürlük güçlerine şikayet ediyoruz.”

KONDOM VE DOĞUM KONTROL HAPI İÇİN BAŞVURU

24 Mayıs 2002 tarihinde tescil edilen Fethullah Gülen markasının kullanımı, 10 yıl süreyle Nil Basım Yayın AŞ'ye ait. 42 farklı emtia sınıfı için alınan patentte neler yok ki? Bunlardan en ilginci 10 numaralı sınıf. 10 numaralı sınıfta Fethullah Gülen isimli ürün üretme hakkını elinde tutan Nil AŞ, buna göre masaj aletleri, cinsel amaçlı aletler ve malzemeler, biberonlar, kulak tıkaçları, idrarını tutamayanlar için çarşaf üretebilecek. Bu grupta doğum kontrol aletleri ve prezervatif de yer alıyor. 05 numaralı sınıftan alınan marka tescili de doğum kontrol hapından gebelik testi ürünlerine, hayvan spermlerinden hijyenik külotlara, zayıflama çaylarından deodoranta kadar onlarca üründe Fethullah Gülen ismini kullanma hakkını veriyor. Buna göre Nil AŞ, Fethullah Gülen adıyla deodorant üretebilir ve aynı isimle ürettiği doğum kontrol haplarını piyasaya sürebilir.

DETERJAN'DAN PONPONA

İzmir Gaziemir'de faaliyet gösteren firmanın Antalya kökenli ortağı, Fethullah Gülen'in isim hakkını aklına gelen bütün sektörlerde tescil ettirmiş. Firma bu isimle deterjandan çamaşır suyuna, arap sabunundan şampuana, mazottan oduna, motor yağından fitile, bebek mamasından diyet gıdalarına, gebelik testinden yara bandına, dikiş makinasından çöp öğütme makinasına, mutfak robotundan çatal bıçağa, idrarmetreden su sayacına, can yeleğinden elektrikli battaniyeye, korseden varis çorabına, kat kaloriferinden fön makinasına, sanayi tipi fırından nükleer reaktöre, çöp kamyonundan arazöze, cenaze yıkama aracından bisiklete, yattan kotraya, sandalda feribota, av tüfeğinden havai fişeğe, kravat iğnesinden saat kordonuna, kronometreden şarap kadehine, müzik aletlerinden hortuma, çantadan valize, cüzdandan güneş şemsiyesine, asfalttan beton direklere, koltuktan kanepeye, pudra ponponlarından tuvalet kutularına kadar aklınıza gelebilecek her şeyi üretebilir.

“FETHULLAH GÜLEN” MARKASI PAYLAŞILAMADI

Fakat Fethullah Gülen markasının tescilinde sorun yaşanıyor. Aynı marka için 25 Mayıs 2002 yılında İstanbul firması Çağlayan Basım Yayın A.Ş. de 12898 nolu bir başvuru yapmış. Bu başvuru 1 Eylül 2004'te tescil edilmiş. Nil A.Ş.'nin marka başvurusu 23 Mart 2001'de koruma altına alınmış, ama marka hakkı artık Çağlayan A. Ş.’ye ait. Çünkü firma 3 Ekim 2001'de başvurusunu geri çekmiş. Fethullah Gülen markalı mamuller üretme hakkı artık Çağlayan A.Ş.'nin. İstanbul Bulgurlu'daki şirketin marka tescil belgesi 8 Eylül 2004'te hazırlandı ve firmaya gönderildi. 97 bülten nolu tescil 9 Mayıs 2005'te gazetede yayınlandı. Gazete numarası ise 372. Fethullah Gülen markasının logosu da 30 Nisan 2003'te tescil edildi. Fakat Türk Patent Enstitüsü'nün kayıtlarında Nil AŞ hem İstanbul Altunizade'de, hem de İzmir Gaziemir'de görülüyor. İstanbul Bulgurlu'da kayıtlı Çağlayan A.Ş.'nin de ikinci adresi İzmir Gaziemir. Üstelik Nil A.Ş. ile tamamen aynı: Sarnıç Yolu No: 5 Gaziemir... Her iki şirketin de Fethullah Gülen cemaatine ait olduğu iddiaları marka tescili başvurusunun ayrı bir yönü.

OKYANUS ÖTESİNDEN MÜDAHALE

Yaptığı haberle birlikte cemaatin tepkisini çeken derginin Genel Yayın Yönetmeni İdris Özyol, yeniHarman’a verdiği mülakatta şunları kaydetti:

Buradan yola çıkarak örneğin Fethullah Gülen marka bir doğum kontrol hapı üretilip pazarlanabilir mi? Çünkü devasa bir Pazar da var ortada…

Tabii tabii… Şimdi habere tepki gösterdikleri nokta kapaktaki sunuş biçimi ve kapak tasarımıydı. Haberin prezervatif boyutuyla kapağa çıkarılmasıydı.

Nasıl bir tepkiyle karşılaştınız?

Dergi dağıtım şirketinin deposundaydı. Biz önemli kapakları binlerce kişiye e-posta ile duyuruyoruz. O sabah Zaman Gazetesi’nden aradılar beni, “Dergiyi nerede bulabiliriz?” diye. Ben de derginin ertesi günü bayide olacağını söyledim. Sonra gece saat 23 civarında beni tanıyan birisine telefon açtırdılar.

Ne konuştunuz peki?

“Görüşmemiz gerek, sakin bir yerde görüşelim” dedi telefondaki kişi. O ana kadar o çevreyle olan ilişkilerini bilmediğim ama iyi tanıdığım birisiydi. Sonra randevulaştık ve buluştuk. Gece bizim dergiyi basan matbaacıyı da almışlar. İstanbul’dan, Savcılık’tan aldırdıkları tedbir kararını bana tebliğ ettiler. “Fethullah Gülen adı bizim için çok önemli, saygın bir isimdir, onun bu biçimde lanse edilmesinden büyük rahatsızlık duyduk, haber doğru ama bu biçimde sunulması yanlıştı” gibi konuşmalar geçti aramızda. “Savcılıktan böyle bir tedbir kararı alındı ama bu işi bir yine de rıza ile yapalım” denildi. Yani gecenin bir yarısı kepenkler açılmış, matbaacı “uyarılmış”, bir takım işadamları devreye girmişler falan. Tabii durumu hukuki sürece sokmadan gittim, dağıtımdan kendim aldım dergiyi. Bir de matbaadan kaç tane basıldığının bilgisini almışlar ve bizden sayıyla aldılar.

Amerika’dan açılan uyarı telefonlarından söz edildi bir de. Bunların içeriği neydi İdris Bey; neler konuşuldu bu telefon görüşmelerinde?

Sadece bana değil, çevremdeki insanlara da telefonlar açıldı. Ancak Amerika’dan direkt olarak bana açılmadı telefon. Ama Amerika’dan “bu işi bitirin” diye telefonlar açıldığını ben biliyorum. Aranan insanlardan, aktarılanlardan biliyorum. Amerika’dan açılan telefonlarla Ankara’dan, İstanbul’dan buraya bir takım adamlar geliyor. Antalya’daki temsilcileriyle görüşüp üç dört saat içinde bir operasyon yapıyorlar. Bu herhalde topu topu üç saat içinde olmuş bitmiş bir süreç. Ortada organize bir yapı var.

BİR “FETHULLAH GÜLEN DEVLETİ” TASARLANIYOR

Kişisel deneyiminizden yola çıkarak Gülen cemaatinin yapılanmasına ilişkin neler söyleyebilirsiniz?

Tasarlanan şey, bir “Fethullah Gülen devleti” bana göre. Devlet, insanların arasındaki ilişkileri düzenleyen, güvenliğini sağlayan, özgürlükleri koruyan bir kurumdur. İnsanlar arasında sorunlar yaşandığı zaman devreye giren bir mekanizma. Aksi halde devlete ihtiyacımız yok. Şimdi ben Fethullah Gülen cemaatinin kafasında yüz tane çiçeğin açtığı bir dünya olduğunu zannetmiyorum. Fethullah Gülen yandaşlarından oluşan bir devlet projesi var. Demokrasiyle, cumhuriyetle, insan hakları ve evrensel değerlerle, bu değerlerin oluşturduğu yapıdan nasibini almış bir yapılanma olduğunu da zannetmiyorum.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PAŞALARIN SORGUSUNU KESEN ZAMANLAMA HATASI

MEKTUP'LA OY VERMEYE MAHALLE BASKISI İPTALİ

TFF,3 AY İÇİNDE SEÇİME GİDECEK
»  ADNAN HOCA BİR DARBE DE EBRU ŞİMŞEKTEN YEDİ
»  NASRETTİN HOCA'NIN GÖLÜ KURUDU MAYA DEREYE ÇALINDI
»  YÜKSEK MAHKEME ÇİÇEK'E NEDEN SORU SORMADI?
»  GÖBEKTEKİ KENEYİ ASTRONOT ELBİSELİ DOKTOR ÇIKARTTI
»  İNCİRLİK'DE TÜRKLERİ ÇALIŞTIRAN ABD'LİLER CİMRİ ÇIKTI
»  MEMUR, İLK KEZ MUAYENE ÜCRETİ ÖDEYECEK
»  FUTBOL FEDERASYONU BAŞKANI HASAN DOĞAN'I KAYBETTİK
»  KÜÇÜK: BU YAŞANANLAR BOP'UN BİR PARÇASI
»  BAHÇELİ'DEN ERCİYES KURULTAY'INA TUHAF TEPKİ
»  TFF BAŞKANI DOĞAN KALP KRİZİ GEÇİRDİ
»  BALBAY: "TERÖR YARALISIYIM"
»  EV ALANA CİP BEDAVA
»  SİYASİ KRİZ SATIŞLARINI PATLATTI
»  "GİDECEĞİNİZ KARANLIK YOLUNUZ AÇIK OLSUN SAYIN BAŞBAKAN"
»  MUSTAFA BALBAY SERBEST BRAKILDI
»  TUTUKLANAN AYGÜN'DEN AÇILIŞA ÇİÇEK
»  SİNAN AYGÜN, METRİS CEZAEVİNE KONULDU
»  SAKAL-BIYIK POLEMİĞİNDE SON NOKTA
»  1 MİLYON 400 BİN ÇOCUĞUN SİGORTASI İPTAL
»  GLOCK'LU,UZİ'Lİ, ŞİFRELİ SUİKAST TİMİ
»  HARP OKULU ESKİ KOMUTANI UCUZ KURTULDU
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.