Şirket özel sektöre verdiği gaz miktarını 10 Şubat'tan bu yana azaltsa da, Hürriyet’e konuşan Enerji Bakanlığı kaynaklarına göre mevcut sorun vatandaşları etkilemeyecek ve diğer kaynaklardan ek gaz talebinde bulunulmadı.
Rus haber ajansı Interfax'ın Türkiye Enerji Bakanlığı'na yakın bir kaynağa dayandırdığı habere göre Gazprom bu kararı alıcılarla yaşanan fiyat anlaşmazlığı ve Türkiye'deki sıcak hava şartlarından dolayı aldı.
Rusya’dan Türkiye’ye gelen gazın bir miktarını, batı hattı üstünden özel sektör getiriyor.
Hürriyet’in edindiği bilgiye göre özel sektör ve Gazprom’un, yüzde 10.25 indirimin sürmesi için görüşmeleri vardı. Ruslar bu indirimi iptal etti. Özel sektör zamlı faturayı ödemeyi kabul etmedi ve bunun üstüne Gazprom Türkiye’ye gönderdiği gazı yüzde 10 kıstı.
BAKANLIK: VATANDAŞ ETKİLENMEYECEK
Hürriyet’e konuşan Enerji Bakanlığı kaynakları, söz konusu sorunun vatandaşı etkilemeyeceğini dile getirdiler.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, "Rusya'dan gaz getiren özel şirketler iptal edilen yüzde 10,25'lik indirimin faturalarda yer almaması üzerine, yüksek bedel ödemeyi reddedince Gazprom kesintiye gitti. Sadece özel şirketlere uygulanan yüzde 10 civarındaki gaz kesintisi, şu anda basınç üzerinde olumsuzluk ve herhangi bir sıkıntı yaratmıyor" dedi.
EK GAZ TALEBİNDE BULUNULMADI
Enerji Bakanlığı kaynakları, Rusya'dan gelen gaz akışındaki azalma nedeniyle Türkiye'nin diğer kaynaklardan ek gaz talebinde bulunmadığını da belirtti.
DAHA ÖNCE İNDİRİM İPTALLERİ BİLDİRİLMİŞTİ
Gazprom’un, bu yıl başlarında 6 Türk özel şirketine doğalgaz indirimini iptal edeceği bildirilmişti.
Bu şirketler Boğaziçi Gaz, Enerco Enerji, Batı Hattı, Kibar Enerji, Avrasya Gaz ve Shell Enerji olarak açıklanmıştı.
2015'TE 27 MİLYAR METREKÜP
Türkiye, 2015 yılında Rusya’dan 27 milyar metreküp doğalgaz almıştı. Rusya’nın, Almanya’dan sonra Avrupa’daki en büyük doğalgaz müşterisi olmuştu. HÜRRİYET