Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,4192
EURO
36,3212
IMKB
9.911,000
ALTIN
3.058,390
 
Hava Durumu ANKARA
4 / 12 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GES'TE Getiri Ne Olacak?
GES TE Getiri Ne Olacak?
 
Ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonla mücadele için makro ihtiyati önlemler ile sıkılaşmaya giderken, yabancı yatırımcıya swap kanalını koşullu olarak yeniden açıyor. Gelire Endeksli Senet için 50 ile 100 milyar TL arasında bir miktar ile ihraç ve %25'in üzerinde, ancak 30'lara ulaşmayan bir getiri oluşacağı belirtiliyor.
 
10.6.2022 - 08:13

Ekonomi yönetimi, yüksek enflasyonla mücadele için makro ihtiyati önlemler ile sıkılaşmaya giderken, yabancı yatırımcıya swap kanalını koşullu olarak yeniden açıyor. Gelire Endeksli Senet için 50 ile 100 milyar TL arasında bir miktar ile ihraç ve %25'in üzerinde, ancak 30'lara ulaşmayan bir getiri oluşacağı belirtiliyor.
BLOOMBERG HT-ÖZEL

Ekonomi yönetimi, önce Hazine ve Maliye Bakanlığı, sonra BDDK tarafından yapılan açıklamalarla birlikte ekonomide sıkılaşma ve Döviz girişi açısından iki önemli mesaj verdi.

Öncelikle yüksek enflasyon ortamında hala sıcaklığını koruyan ekonominin bir miktar soğutulması için makro ihtiyati önlemler devreye alındı. Bu bağlamda BDDK tarafından atılan adımlarla tüketici kredilerinde vade kısıldı. Böylelikle ihtiyaç kredileri yoluyla kredi genişlemesinin sınırlandırılması planlanıyor.

50 bin liranın altındaki tüketici kredileri için 36 ay vade korunuyor. Zira bu miktarda alınan kredilerin ağırlıklı olarak geçim kaygısı taşıdığı, büyük oranda da kredi kartı borçlarının ödenmesi için kullanıldığı düşünülüyor.

Bunun üzerindeki kredilerde 50-100 bin TL arasına 24 ay, 100 bin TL üzerine ise 12 ay vade uygulanacak.

Diğer yandan kredi kartı kullanımına getirilen sınırlama ile de sıkılaşma adımları pekiştirilmek isteniyor. Kart limitleri düşünülerek yapılan düzenleme ile dar gelirliler için asgari ödeme tutarı düşük (%20), 25 bin liranın üzerindeki kart limitleri için ise %40 asgari ödeme tutarı getiriliyor. Kart limitleri kişi geliri dikkate alınarak belirlendiği için, dar gelirli ile orta-yüksek gelirliler arasında bu şekilde ayrışma sağlanmış oluyor.

Yabancıya swap imkanı yeniden açılıyor
Diğer önemli gelişme ise yurtdışı yerleşiklere tahsisli swap imkanı getirilmiş olması.

Yabancı yatırımcıların Türk Lirası'na erişimine uzun süredir sınırlı imkân tanıyan kamu yönetimi, bu duruşunu esnetiyor. Daha önceki dönemde uluslararası yatırımcıların swap yoluyla elde ettikleri TL'yi yeniden dövize dönmek suretiyle TL aleyhinde pozisyon alma ihtimaline karşılık sınırlama getirilmişti. Banka ve aracı kurumların yurt dışı yerleşiklere sağladıkları TL miktarı, özkaynakların belirli bir miktarı ile sınırlandırılmıştı.

Şimdi BDDK'nın açıklamasıyla, çeşitli kurallara bağlı olacak şekilde yurtdışına TL sağlanmasının önü açılmış oluyor.

Bu kuralların ne olacağı henüz açıklanmamakla birlikte, TL açığa satış imkânı olmayacak şekilde taahhüt ile gelen yatırımcıların TL'ye erişim imkânı sağlanabileceği belirtiliyor.

Yurtdışı yatırımcılara göz kırpan bir diğer adım ise SPK'nın sermaye piyasası ihraçlarına iştirak edecek yatırımcıların ödeyeceği SPK ücretlerinde indirime gidilmesi oldu.

Gelire endeksli senetlerde getiri ne olacak?
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıkladığı Gelire Endeksli Senetler, daha önce 20 Aralık tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kur Korumalı Mevduatı anlattığı konuşmada da yer almıştı.

Gelire endeksli olarak yapılacak ihraçlarda seçilmiş iki kurumun gelirinin senede konu edileceği belirtiliyor. Burada getiri oranının Hazine tahvillerinin bir miktar üzerinde olacağı, ancak %30'ları bulmayacağı ifade ediliyor.

Yapılması düşünülen ihraç tutarının 50 ile 100 milyar TL arasında olabileceği belirtilirken, rakama talebe bağlı olarak karar verileceği de vurgulanıyor.

kaynak:Bloomberg HT



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Tüketici Kredilerinde Vadeler Kısaldı

Örtülü Faize Devam!

Dolar/TL'de Sert Düşüş
»  Dolar ve Euro Rekor Tazeledi
»  Benzinde Zam Beklentisi
»  Yumurta üreticileri: Batıyoruz...
»  Vatandaşın Derdi, Geçim Derdi!
»  Fiat Doblo Türkiye'den Gidiyor
»  Buğday ve Arpa Alım Fiyatı Açıklandı
»  Dolar Haftayı 16,53 TL'den Kapattı
»  Üretici Enflasyonunda Rekor
»  TÜİK Enflasyon Rakamlarında Şaşırtmadı
»  Borçlanma Hızı Arttıkça Arttı
»  Petrol Fiyatları Sert Yükseldi
»  Dudak Uçuklatan Enflasyon Tahmini
»  Dolar Yeni Haftaya Yükselişle Başladı
»  "Mayıs Ayında Enflasyon Aylık Yüzde 7,5"
»  Rusya, Pirinç İhracatına Yasak Getiriyor
»  Moody’s Türkiye’nin Notunu Güncellemedi
»  Benzin ve Motorine Yeni Zam Yolda
»  “Konut Fiyatları Tepe Taklak Olabilir”
»  Şeker İçin Önemli Karar
»  YouTuberlara Vergi İstisnası Getirildi
»  Fahiş Kiralara Karşı İlk Tedbir
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.