Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,4815
EURO
36,2192
IMKB
9.368,000
ALTIN
2.960,190
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Gazeteciler Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor
Gazeteciler Tükenmişlik Sendromu Yaşıyor
 
Gazetecilik, düşük maaşlar ve iş güvencesizliği nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya. Birçok gazeteci, mesleğin getirdiği tükenmişlik nedeniyle kariyer değişikliğine yöneliyor.
 
26.6.2024 - 19:23

Bu yıl gazetecilik sektörü için oldukça zor geçti. Los Angeles Times, Time dergisi, NBC News, Forbes, National Geographic, Business Insider ve Sports Illustrated gibi büyük medya kuruluşlarında geniş çaplı işten çıkarmalar yaşandı. ABD genelindeki haber odalarında daha fazla kesinti bekleniyor.

Artan sayıda muhabir ve editör, tükenmişlik nedeniyle mesleği bırakıyor.

DAHA AZ GAZETECİ, DAHA AZ DENETİM DEMEK
Matthew Powers'ın haberine göre, gazeteciliğin daralan kadrolarının etkilerini inceleyen akademisyenler, bu durumun sivil topluma olan zararlarına dikkat çekiyor. Ülkenin geniş kesimleri, güvenilir yerel gazeteciliğe erişimin sınırlı olduğu "haber çölleri" olma riskiyle karşı karşıya.


Bu durum, insanların bilinçli kararlar almasını zorlaştırıyor ve politik katılımın azalmasına yol açıyor. Daha az muhabir, siyasi ve ekonomik gücü elinde tutanların daha az denetlenmesi anlamına geliyor.

İŞ GÜVENLİĞİ YOK
Ekonomik baskılar, insanları toplumsal açıdan önemli mesleklerden uzaklaştırıyor. Gazetecilik, topluma faydalı işler yapma imkanı sunduğu için çekici bir meslek olarak bilinir. Ancak maaşların durgunluğu ve iş güvencesizliği, sektörün cazibesini azaltıyor.

2023'te gazetecilerin yıllık medyan ücreti 57.500 dolardı (yaklaşık 2 milyon TL) ve bu maaşlar enflasyonla veya halkla ilişkiler ve kurumsal iletişim gibi işlerle aynı oranda artmadı. İş güvenliği neredeyse yok denecek kadar az. Haber odalarının sendikalaşma çabaları, kayıpları durdurmak için çok az şey yaptı ve serbest çalışan gazeteciler için ise hiçbir şey yapmadı.

AMAÇ BİLGİLENDİRMEK DEĞİL EĞLENDİRMEK
İçeride veya dışarıda, işler genellikle daha uzun saatler ve daha fazla talep gerektiriyor. Çoğu durumda, ilginç veya toplumsal açıdan değerli olmayan görevler yerine getiriliyor. Gazeteciler, internet siteleri ve sosyal medya için sürekli yeni içerik üretme taleplerinden yakınıyor. Bilgilendirmek veya düşünce uyandırmak yerine eğlendirme potansiyeli olan konular üzerine rapor hazırlamak zorunda kaldıklarını belirtiyorlar. Türkiye'de de gazeteciler, uyuşturucu ağları ve önemli cinayetler hakkında yaptıkları haberler nedeniyle sıkça baskı ve tehditlerle karşılaşıyor.

Bu bağlamda, birçok kişinin gazetecilikten ayrılmasına veya tamamen bu kariyeri tercih etmemesine şaşırmamak gerekir. Halkla ilişkilerde işler, yıllık medyan ücretin 66.750 dolar olduğu, sabit saatler ve daha fazla istikrar sunduğu için önemli ölçüde daha fazla kazanç sağlıyor.

GAZETECİLİKTE TÜKENMİŞLİK SENDROMU
Gazetecilik, vaat ettiği macera ve heyecanı sunmamakla birlikte, karşılanmamış beklentiler nedeniyle daha az hayal kırıklığı yaratıyor. Ancak çağdaş vokasyonların devam eden çekiciliği, krizin doğasını aydınlatıyor. Birçok insan hala gazeteci, hemşire ve öğretmen olmayı hayal ediyor. Ancak bugün bu vokasyonları arayan kişiler, rutin olarak kendilerini tükenmiş ve moralsiz buluyorlar.

Hemşireler ve bakıcılar, işverenlerinin para kazanma yeteneklerini engellememek için "verimsizlikleri" ortadan kaldırmaya teşvik ediliyor. Öğretmenler, öğrencilere pratik beceriler kazandırırken, bütçeler kesildiği için kendileri de daha "girişimci" olmaya zorlanıyor. Gazeteciler, izleyici beklentilerine uygun, meydan okumak yerine uyum sağlayan haberler üretmeye zorlanıyor. Düşük maaşlarla birlikte bu koşullar, bu tür işlerin değerli olduğuna olan inancı tehdit ediyor.

KARİYER YAPMAK İÇİN MÜCADELE GEREKLİ
Bu meslekte ısrar eden birçok gazeteci, hayal kırıklığı ve memnuniyetsizlikle başa çıkmanın yollarını arıyor. Ancak piyasa güçlerinin etkisi, bu tür mesleklere olan ilgiyi o kadar aşındırabilir ki, tamamen ortadan kaybolabilirler. Bugün bazı meslekler, 2024'teki gerçek gazetecilerin ve öğretmenlerin deneyimlerinden çok, filmlerdeki idealize edilmiş itibarlarıyla ayakta duruyor.


Şu an ve yakın gelecekte, bu alanlarda kariyer yapmak için büyük bir mücadele gerekecek. Bu durum, ticari kaygılar nedeniyle zayıflayan bir mesleğin başarısızlığı olmanın ötesinde, vatandaşların yaptıkları işlerden anlam bulma arzularını tatmin edemeyen bir toplumun yansımasıdır.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Muhabirin Ojeleri Erdoğan'ı Şaşırttı

İsmail Saymaz, Sözcü'den Ayrıldı

Ekol TV Satıldı İddiası
»  Metiner'den AKP'ye Selvi Eleştirisi
»  TRT'de Sürpriz Emeklilik Kararı!
»  Foto Muhabirleri Derneği 40 Yaşında!
»  30 Yıllık Gazeteciye Sürgün
»  Fatih Altaylı'ya Motosiklet Çaptı
»  Mehmet Kaya EMD'nin yeni başkanı oldu
»  CNBC-e Yeniden Yayında
»  Canlı Yayında CNN TÜRK'e Saldırı
»  Sahte Basın Kartı İle Vurgun
»  CNBC-e Geri Dönüyor
»  Şirin Payzın Halk TV'ye Veda Etti
»  Demirören'dan Farklı Borç Ödeme Taktiği
»  Îmamoğlu'nun Roma Gezisi Mercek Altında
»  Sabah Gazetesi-Şamil Tayyar Kapışması
»  "Komplo Varsa Darbe Muamelesi Yapılmalı"
»  Ciner Medya'da Fevzi Çakır'a Yeni Görev
»  TRT Kıbrıs Temsilcisine Şok
»  Türkiye'de Basın Özgür mü?
»  Gazeteci Celal Başlangıç Vefat Etti
»  Arka Sokaklar'da Şevket Çoruh İddiası
»  Ahmet Hakan'dan AK Parti'ye Öneri
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.