Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1501
EURO
37,9672
IMKB
9.888,000
ALTIN
2.885,360
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÜL: "DOĞRUDAN TEMAS KURMA YENİ DEĞİL"
GÜL:  DOĞRUDAN TEMAS KURMA YENİ DEĞİL
 
Abdullah Gül, Türkiye'ni Kuzey Irak yönetimi ile doğrudan temas kurma kararının yeni olmadığını söyledi. "Bu bir devlet politikasıdır ve doğru olduğuna inanıyorum" diyen Gül, "tabu olarak görülmemeli" mesajını verdi.
 
11.10.2008 - 16:45
Gül, Estonya'nın başkenti Tallin'den dönüşünde Esenboğa Havalimanı'ndaki açıklamalarının ardından gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.

Terörle mücadelede önlemler konuşulurken Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimle de görüşülmesi yönünde görüşler olduğunun hatırlatılması üzerine  Gül, "Sizin şöyle bir hafızalarınızı tazelemenizi isterim. Daha önceki Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında da yaptığımız yazılı açıklamalarda Irak'taki bütün gruplarla Türkiye'nin temas etmesi gerektiği ve bunu yaptığını zaten açıklamıştık" diye konuştu.

"Ayrıca Türkiye'nin Irak özel temsilcisi var biliyorsunuz; Türkiye ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin özel temsilcisi... Özel temsilci Irak'ta bütün gruplarla olduğu gibi Kuzey Irak'taki liderlerle de tabii ki görüşüyor" diyen Gül, "Ayrıca, Bağdat'ta büyükelçimiz var. Savaş döneminde bile büyükelçiliğini kapatmayan çok nadir ülkelerden biriyiz. Büyükelçimizin de orada herkesle görüşmesi var. Irak'ın kendi anayasası var. Bu anayasa içerisinde Irak'ın kuzeyinin ayrı statüleri var. Bunlar Irak'ın birliği ve bütünlüğü içerisinde tanınmış çeşitli haklardır" şeklinde konuştu. 
Gül, "Yine herkes biliyor ki Irak'taki otorite noksanlığı yüzünden, Irak'ın özellikle kuzeyindeki dağlık bölgeler teröristler için adeta bir korunma merkezi durumunda; oradan kaynaklanan terör var. Bununla mücadelede Irak'ta herkesle olduğu gibi Irak'ın kuzeyindekilerle de görüşmekten normal bir şey olamaz" ifadesini kullandı.

"Ayrıca şunu da hatırlatırım ki 8-9 sene önce PKK terörüne karşı hep beraber mücadele de edilmiştir" diyen Gül,  "Ben şuna açıkçası inanıyorum, Irak'ın istikrarı, güvenliği, zenginliği Türkiye ile dostluktan, Türkiye ile iş birliğinden geçer. Bundan matuf bizim de büyük faydamız vardır. Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiler gelişmekte. Gelişmeye başlayan yeni bir dönem başladı. Kuzey Irak'taki Kürt liderlerin söylemlerine bakarsanız, onlar da terörden şikayet etmeye başladılar. Buna 'bela' demeye başladılar. Dolayısıyla bazı son terör hareketleri bu dayanışma, işbirliğini önlemeye dönüktür. Bu açıdan bunlar Türkiye'nin yeni, bugün aldığı bir karar değil, bu yönde zaten bu görüşmeler var. Bunların da gayet doğru olduğu kanaatindeyim" şeklinde konuştu.

Metris'te işkence iddiası


Bir gazetecinin, Metris Cezaevi'nde bir kişinin işkence sonucu öldüğü iddiasını hatırlatarak, bu konudaki değerlendirmesini sorması üzerine  Gül, "Türkiye'deki köklü reformlardan bahsederken bunların en önemlisinin insan hakları ile ilgili konular olduğunu burada söyleyebilirim. Ayrıca, bütün gözlemler de şunu göstermiştir ki bu konularda Türkiye'de olağanüstü gelişmeler vardır. Yine bu reformların en önemli parçalarından biri Türkiye'deki şeffaflıktır. Dolayısıyla bu şeffaflık ortamı içinde herhangi bir yanlış yapılabilirse eskiye benzer herhangi bir olay söz konusu olursa, bunlar artık saklanamaz. Bunlarla hemen ilgilenilir ve bunların tekrarlanmaması için ne gerekirse her türlü tedbir alınır" dedi.

Küresel kriz

Küresel ekonomik krize ilişkin bir soru üzerine de  Gül, "Küresel dediğinize göre, bu kürenin içerisinde olan herkes bu konuyu konuşuyor; az veya çok herkes bundan etkilenecektir. Burada hazırlıksız ülkeler var, hazırlıklı ülkeler var. Türkiye daha önce bu krizi yaşadığı, dili yandığı için tedbirlerini daha önce almış bir ülke ama bu demek değildir ki 'bu bizi hiç etkilemez'. Muhakkak ki bizi de öyle veya böyle etkileyecektir. Onun için dikkatli olmak gerekir" diye konuştu.

"Finlandiya'da 1990'lı yıllarda, orada konuştuğumuz için bu konularda geniş biçimde detaylarına vakıf olduk" diyen Gül, "Onlar da bir finans krizi yaşamışlar. Onlarda da büyük maliyet söz konusu olmuş. Ondan sonra onlar da bazı tedbirler almışlar. Bu bakımdan bu ziyaret ettiğim ülkeler, belki çok etkilenecek ülkelerin başında gelmiyor. Yani kendilerini Türkiye gibi görüyorlar ama herkes dikkatli olmak zorunda, oluyor da..." açıklamasında bulundu.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EN BÜYÜK TÜRK DÜŞMANI'NIN ESRARENGİZ ÖLÜMÜ

AKP'Lİ VEKİLE 5 YIL HAPİS İSTEMİ

GÜL'DEN IRAK'A, 'TÜRKİYE İLE DOST OL' UYARISI
»  İSTANBUL'DA CANLI BOMBA DEHŞETİ
»  KARAYALÇIN, ADAYLIĞINI YARIN AÇIKLIYOR
»  ERDOĞAN AÇIKLADI:" (OHAL YOK) "
»  31 HEDEFE GECE YARISI BASKINI
»  9,5 DAKİKADA PROSTAT AMELİYATI
»  FRANSA'YI KARIŞTIRAN AŞK İDDİASI
»  KELLE KOPARTAN SENDİKACI
»  SAÇAN'A "FETULLAHÇI POLİSLER" SORULDU..
»  "KARDEŞİM, FAŞİST ABİ İSTEMEM DEDİ, SOYADINI DEĞİŞTİRDİ"
»  İÇ GÜVENLİKTE YETKİ SORUNU NEDEN ÇOK ÖNEMLİ?
»  "TELEFON DİNLEME'NİN ÇİVİSİNİ ÇIKARTTILAR"
»  DOĞAN GRUBU'NDA HER 5 KİŞİDEN 1'İ ÇIKARILACAK
»  TMY'DE ORDU-EMNİYET KARŞI KARŞIYA
»  DENİZ FENERİ'NE VERİLEN MECLİS ÖDÜLÜ GERİ ALINMAYACAK
»  DOMUZBAĞI CİNAYETİNİ İMZALAR AYDINLATTI
»  DİNK CİNAYETİNDE ÖNEMLİ GELİŞME
»  BARZANİ'NİN KÜRT DEVLETİNİ TANIMIŞ OLACAĞIZ..
»  VATANDAŞA "SAHTEKAR" DEDİ 3 BİN YTL CEZAYI YEDİ
»  "PKK ARŞİVİNİ ACİLEN BULMALIYIZ"
»  TRT'DE PERSONELE TUHAF YASAKLAR!
»  "AĞANIN ELİ TUTULMAZ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.