Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
IMKB
9.109,000
ALTIN
2.922,340
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÜL'ÜN YORUMU İPTAL GETİREBİLİR..!
GÜL ÜN YORUMU İPTAL GETİREBİLİR..!
 
Hukukçulara göre Anayasa Mahkemesi, Gül’ün türbanla ilgili düzenlemeyi onaylarken açıkladığı gerekçeye dayanarak türban yasağını kaldırmaz
 
24.2.2008 - 17:05
Abdullah Gül’ün üniversitelerdeki türban yasağını kaldırmaya yönelik Anayasa değişikliğini onaylarken yaptığı açıklamada ileri sürdüğü görüşler, üniversitelerde türban yasağının kaldırılması için Anayasa değişikliğinin yetmediğini ve mutlaka yasa çıkarılması gerektiğinin işareti olarak görüldü.
Hukukçular, Gül’ün açıklamasındaki, “Anayasanın 10’uncu ve 42’nci maddelerine eklenmesi öngörülen hükümlerin, Anayasada zaten var olan hükümleri daha ayrıntılı bir şekilde tavzih ve teyit etmek suretiyle kanun önünde eşitlik ilkesini ve eğitim ve öğrenim hakkını güçlendirmeyi hedeflediği anlaşılmıştır” sözlerinin iki önemli sonucu olacağına işaret etti.
Gül’ün açıklamasındaki “tavzih” kelimesinin karşılığı “Açıklama, aydınlatma” olarak olarak geçiyor. Yani Gül, bu ifadesiyle yapılan Anayasa değişikliğinin zaten var olan hükümleri “açıkladığı ve teyit ettiğini” vurgulamış oluyor.

Mutlaka yasa çıkarılmalı

Hukukçuların yorumuna göre bu değerlendirme çerçevesinde, kanun çıkana kadar türban yasağının devam etmesi gerekiyor. Çünkü Gül, bu iki maddede mevcut durumu değiştirecek bir düzenleme olmadığını kabul ediyor. Anayasa Mahkemesi’nin önceki kararlarında da Anayasa hükümlerinin üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasına izin vermediği, AİHM’in de Türk iç hukukunun türbanı yasakladığını kabul ettiği belirtilerek, “Buna göre hiçbir biçimde, kanun çıkana kadar türbanlı kimse üniversitelye girmemelidir” yorumu yapılıyor.
Gerekçe olabilir

Bu arada Gül’ün, yapılan Anayasa değişikliklerinin zaten var olan hükümleri “tavzih ve teyit ettiğine” ilişkin görüşünün Anayasa Mahkemesi’nin, “Bu değişiklikler türban yasağını kaldırmaz” kararına gerekçe olabileceği belirtildi.
Anayasa Mahkemesi, 1991 yılında da Yükseköğretim Kanunu’nun ek 17. maddesinde yapılan değişikliğin iptali istemini reddetmiş, ancak “Bu değişiklik türbanı serbest hale getirmez” yorumuyla yasayla amaçlanan uygulamanın önünü kesmişti. Bu karar “yorumlu ret” kararı olarak niteleniyor.

Batum: Yasa şart

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Süheyl Batum da, herhangi bir yasa çıkmadan bu değişikliğin türban yasağını kaldırmayacağına işaret etti. Batum şunları söyledi:
“Bu çok önemli bir nokta. Cumhurbaşkanı’nın niçin bu gerekçeyi kullandığını bilmiyorum. Cumhurbaşkanı burada sadece ’Anayasa’ya aykırılık bulmadım’ deyip onaylayabilirdi. ’Onaylamakta sakınca görmüyorum’ dedikten sonra, bir de ’Anayasa’da zaten var olan hükümlere bir farklılık getirmiyor’ demesi ilginçtir. Biz de zaten ’Bu Anayasa değişiklikleri yeni bir durum yaratmaz’ diyorduk. Bir yasa çıkarılıp açıkça türban yasağı kaldırılmadıkça da yasak kalkmaz, böyle bir yasa çıkarılırsa da bu kuvvetle muhtemel iptal edilir.

”Tartışmayı kapatır”

Anayasa Mahkemesi de Anayasa’da yapılan değişikliklerin mevcut durumu değiştirmediğini söyler ve 1991’deki gibi CHP’nin başvurusunu bu yüzden reddederse, tartışmayı yüzde yüz kapatabilir. Böyle bir karar verirse Cumhurbaşkanı’nın bu cümlesi de kararına gerekçe olabilir.
Anayasa Mahkemesi 1989 ve 1991 içtihatları göz önüne alındığında, Cumhurbaşkanı’nın bu görüşünden de yola çıkmak suretiyle ’değişen birşey yoktur’ diyerek, yorumlu ret kararı verirse, hiçbir şey eskiden farklı olmaz. Yani türban yasağı devam eder. Bir yasa çıkartılarak türban yasağının kaldırılmasına çalışırsa da bu kuvvetle muhtemelen iptal edilir.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


112 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ ŞEHİT SAYISI 15'E YÜKSELDİ

ŞEHİT SAYISI 11'E YÜKSELDİ

BU MİLLET SİZİ HİÇ BİR ZAMAN UNUTMAYACAK
»  O TEPE ARTIK DÜMDÜZ OLDU
»  YANDAŞ ATAMALARI TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR AMA..!
»  ERGENEKON HİKAYE ÇIKTI, MEĞER TÜRKLER UZAYLIYMIŞ
»  BOZACI BEYAZ'IN ŞIRACI ŞAHİDİ
»  RÜŞVET ALMAYAN BÜROKRATIN ADI İDDİANAMEYE GİRDİ
»  MEHMETCİK, KIŞ KOŞULLARINDA PKK'NIN ENSESİNDE
»  TÜRKİYE, BAL GİBİ İRAN OLUR
»  TÜRBAN PROTOKOLÜ YENİDEN ELE ALINACAK
»  ZEBARİ: ''OPERASYON DURDURULSUN''
»  LEYLA ZANA, YAS İLAN ETTİ
»  TÜRBAN'A VETO PAZARLIĞI
»  CHENEY, TÜRKİYE'YE NEDEN GELİYOR?
»  BARZANİ'DEN,'KARŞILIK VERİN' EMRİ
»  MHP'DE, 40 YIL ÖNCEKİ YOL AYRIMININ ÖYKÜSÜ
»  ALMAN SAVCI ERDOĞAN'I SORGULAMAK İSTEDİĞİNİ BİLDİRDİ
»  DENKTAŞ, ERDOĞAN VE TALAT'A YÜKLENDİ
»  "PKK'YA, 'ŞEHİTLER ÖLMEZ' MERMİSİ
»  BU KUYRUK BAKAN BEKLEME KUYRUĞU!
»  İŞTE KARA HAREKATINDAN EN SON FOTOĞRAFLAR..
»  ANKA AJANSI BİRİLERİNİN CANINI FENA ACITTI
»  2 ŞEHİT İMHA EDİLEN TERÖRİST SAYISI 79
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.