Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1333
EURO
38,0865
IMKB
10.081,000
ALTIN
2.884,260
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
GÜNEYDOĞU SENDROMUNA NEŞTER
GÜNEYDOĞU SENDROMUNA NEŞTER
 
Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadelede önemli bir adım attı. Özellikle ABD’li askerlerin Vietnam Savaşı sonrasında yaşadıkları ‘Vietnam Sendromu’nun, Güneydoğu’da terörle mücadelede görev yapan Türk askerlerinin yaşamaması için Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) bünyesinde "Harp Psikiyatrisi" ana bilim dalı kuruldu. Bu birim, terörle mücadele eden birliklerde "stresle mücadele" taramalarına başladı.
 
9.10.2008 - 06:36
Genelkurmay Başkanlığı, terörle mücadelenin askeri boyutu kadar, operasyonlara katılan askerlerin psikolojik ve sosyal yaşantısını da yakından ilgilendiren önemli bir projeye imza attı. GATA bünyesinde kurulan "Harp Psikiyatrisi" ve "Harp Cerrahisi" ana bilim dalları, komuta katının onayıyla hizmete girdi. Bu alanlarda görev yapan öğretim üyesi ve hekimler, sınır ötesi operasyonlara ve iç güvenlik harekatına katılan birlikleri ziyaret ederek personelin moral ve motivasyonunun yükselmesine katkı sağlayacaklar.

Harp Psikiyatrisi ana bilim dalının konuları "Ruhsal bozuklukların sınıflandırılması ve temel özellikleri", "Askerlik psikolojisinin bugünü", "Muharebe yorgunluğu", "Psikiyatrik ilkyardım" ve "Ruhsal bozukluğu olan hastaların nakil ilkeleri" şeklinde sıralandı.

GATA'da başlatılan çalışmaların, hem muharebe sahasında askerin gücünü artıracağı, hem de muharebe sonrasında normal günlük yaşantısına dönmesini kolaylaştıracağı belirtildi. Düzenli olarak tüm birliklerde askerlerin ihtiyaç ve potansiyallerini belirleyen fiziksel ve ruhsal tarama yapılarak, askerlerin performanslarının düşmesine neden olan stres kaynakları belirlenecek ve ortadan kaldırılması sağlanacak. Komutanlar, yıpratıcı muharebe ve operasyonel stres reaksiyonlarını belirlemek, önlemek ve kontrol altına almak için de programlar hazırlayacak. Bu program sayesinde askerler muharebe stresinin olumsuz fiziksel, psikolojik ve sosyal etkilerinden korunacak.

STRES ASKERİ SAF DIŞI EDİYOR

2. Dünya Savaşı sırasında ABD ordusunun 504 bin askeri, sadece psikiyatrik nedenlerden ötürü saf dışı olmuştu. Savaş sırasında yapılan bir araştırmada 60 gün boyunca muharebe ortamında kalan ABD'li askerler incelendi. Askerlerin yüzde 98'inde psikolojik yaralanma tespit edildi. Psikolojik yara almayan yüzde 2'lik kesimin ise zaten "agresif psikopatik kişilik" tanı kriterlerini taşıdığı belirlendi.

Vietnam Savaşından dönen ABD 'li askerlerin toplumsal hayata adapte olamamaları ise tıp dünyasında "Vietnam Sendromu" olarak adlandırılmıştı.

Benzer durumlar tüm ordularda yaşanıyor. "muharebe stresi", savaşların yanı sıra , yoğun terörle mücadele operasyonlarına katılan askerlerde de korku, endişe, depresyon, panik ve özgüven kaybı gibi sorunların yaşanmasına neden oluyor.

STRES KONTROLÜ ŞART

Silahlı Kuvvetler Dergisi’nde yayımlanan "Muharebe ve Operasyon Stres Kontrolü" başlıklı makalede, muharebenin "stresin doruğa vardığı bir süreç" olduğuna dikkat çekildi. Muharebede zafer ve mağlubiyeti belirleyen etkenlerin başında "stres kontrolü" nün geldiğinin belirtildiği makalede, "Savaşlar düşman askerlerinin hepsini öldürmeye çalışmaktan ziyade, her askerin kendi savaşma içgüdüsünü kontrol edebilmesiyle kazanılır. Kontrolden çıkmış bir muharebe stresi tahmin edilemeyen davranışlara ve operasyon performansının düşmesine yol açar" saptamaları yer aldı


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


DOLAR YÜKSEK ATEŞLİ

6 SAATLİK SİVİL ÇÖZÜM ZİRVESİ

KAMER GENÇ, APANDİSİT AMELİYATI OLDU
»  "AKTÜTÜN'E BEN Mİ GİTSEYDİM"
»  HIZLI TREN TEST SÜRÜŞÜNDE BÜYÜK FACİA ATLATILDI
»  BAHÇELİ'DEN ÇOK TARTIŞILACAK İDDİA
»  EMEKLİ BORDO BERELİ ALBAY'IN İSYANI
»  
»  TÜRKİYE'DE KAÇAKÇILIK SERBEST Mİ ? İŞTE YANITI..
»  ORTAM DİNLEMESİNDE YASAL OLMAYAN BİR YAPIVAR
»  18 KİŞİNİN ÖLDÜĞÜ PATLAMANIN SANIKLARI SERBEST
»  ERKEĞE DE DOĞUM İZNİ !
»  TERÖR NİÇİN DURMUYOR? İŞTE NEDENİ..
»  FIRAT, HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
»  YARALI KOMUTANINI SİPERE ÇEKERKEN ŞEHİT OLDU
»  TOPLANTIDAN KARARLILIK MESAJI ÇIKTI DAHA NE İSTİYORSUNUZ
»  GÜL'E, "YUH" ÇEKEN TEK VATANDAŞ MI?
»  DEVLET HELİKOPTERİ İLE DÜĞÜNE GİDEN BAKAN AZLEDİLDİ
»  BAYKAL : "DENİZ FENERİNE VAR, MEHMETÇİK VAKFINA YOK"
»  ABD'DEN TÜRKİYE'YE İNANILMAZ ÇİFTE STANDART
»  SARIZEYBEK'TEN BOMBALAR
»  BAŞBUĞ'DAN LİDERLERE İADE İ ZİYARET
»  YALÇINKAYA: ERGENEKON İDDİALARI ARAŞTIRILSIN"
»  BAYKAL: "TÜRKİYE, EKONOMİK GERÇEKLE YÜZLEŞMELİ"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.