Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2152
EURO
37,5466
IMKB
9.137,000
ALTIN
2.878,930
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HÜRRİYET GAZETESİ FATİH'İ EŞCİNSEL YAPTI
HÜRRİYET GAZETESİ FATİH İ EŞCİNSEL YAPTI
 
Hürriyet Gazetesi'nin pazar ekinde skandal satırlar yeraldı. Osmanlı'nın en önemli padişahı Fatih Sultan Mehmet'e ağır hakeret cümleleri yeraldı.
 
27.11.2007 - 10:35

Hürriyet'in ekinde kültürazzi müsteharıyla yazan kişi Hilmi Yavuz'un, Peygamberimizin müjdesine nail olan Fatih'e 'eşcinsel' diye hakaret eden cümlelerini kendi köşesine taşıdı.

Kültürazzi: Hürriyet Pazar

Gay padişah olur da belediye başkanı olmaz mı

Gay padişah olur da belediye başkanı olmaz mı Geçen haftanın gündeme damgasını vuran olayı, aralarında Murathan Mungan'ın da bulunduğu Barış Meclisi üyelerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde DTP'ye destek ziyareti sırasında geçen 'gay belediye başkanı' muhabbetiydi.

Bu diyalog cuma günü Hürriyet'in manşetiydi. Kısaca hatırlatayım.
Avrupa Parlamentosu'nda Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit, Ufuk Uras, Murathan Mungan ve Sırrı Sakık arasında geçen konuşmada, Bendit'in "AB'ye girerseniz gay belediye başkanına hazır olun" sözü üzerine Mungan "Ben adayım" demiş. Bunun üzerine Uras'ın "Sol destekler, ya DTP" sorusuna da Sakık "Ölümüne destekleriz" cevabını vermişti.

Bu olay bana Hilmi Yavuz'un Roxy tarafından çıkartılan Gaste'nin son sayısındaki Edebiyat ve Eşcinsellik başlıklı yazısını hatırlattı

Hilmi Yavuz yazısına "Türkiye'de eşcinsellik, Cumhuriyet'in bir tabusu olarak görünür" diye başlıyor ve şöyle devam ediyor: "Osmanlı'nın eşcinselliği neredeyse tarihsel ve cinsel bir norma dönüştürmesine karşılık, Cumhuriyet etiği'nin, eşcinselliği kamusal söylemin dışına çıkardığını söyleyebiliriz sanıyorum. Cumhuriyetin ilk elli yılında, örneğin, bir eşcinsel edebiyattan söz etmek şöyle dursun, yazarların eşcinsel kimliklerinin örtbas edildiklerine tanık olunmuştur. Bugün artık hepimiz biliyoruz: Hüseyin Rahmi Gürpınar eşcinseldi; Nahid Sırrı Örik de öyle! Abdülhak Şinasi Hisar da! Hatta, Sait Faik de! Oysa ne Hüseyin Rahmi'nin, ne Nahid Sırrı'nın, ne de Abdülhak Şinasi'nin yapıtlarında en ufak bir eşcinsel ima bulmak mümkündür. Belki Sait Faik'te, biraz! Özel yaşamlarında da, eşcinselliklerini titiz bir mahremiyetle korumaktan yana olduklarını biliyoruz onların. Bir marjinallik olarak eşcinselliğin, çoğulcu yaşamın bir segmenti konumuyla, kamusal alanda 'görünür' ve 'konuşulur' olması 1970'lerden sonradır. Bugün artık, cinsel tercihlerini gizleme gereği duymayan eşcinsel yazarlarımız, şairlerimiz var. Adlarını hepimiz biliyoruz!"

FATİH DE EŞCİNSELDİ
Hilmi Yavuz yazısının bundan sonraki bölümünde ise sözü asıl Osmanlı eşcinselliğine getiriyor ve orada da Fatih Sultan Mehmed'in Avni mahlasıyla yazdığı divan şiirlerinde bunun net bir şekilde ortaya konduğunu, hatta bir vezirini sevgilisine ilgi gösterdi diye hapse attırdığını yazıyor:

"Hatırlayanınız var mıdır, bilmiyorum. Ama bundan tam on yıl önce Fatih Sultan Mehmed'in eşcinsel olduğu konusunda bazı tartışmalar olmuştu. Fatih'in ünlü iki gazeli vardır: Birincisinde, 'Veyis' adında bir güzel oğlanı över, gazelin sonunda da 'Ey Avni! Taliin iyi gitti ve o sevgili (Veyis) misafirin oldu. Fırsatı kaçırma; zira Veyis bin cana bedeldir' der. Malum, 'Avni' Fatih Sultan Mehmed'in mahlasıdır; yani, şiirde kullandığı adı! İkinci gazelde, Galata'da bir kilisede görevli genç bir papazı öve öve bitiremez Fatih.

.....
Fatih Sultan Mehmed'in eşcinselliğinden Osmanlı rahatsızlık duymamış ki! Rahatsızlığı, bugünün etik kriterleriyle geçmişi 'aklamaya'(!) çalışanlar hissediyor... Osmanlı'nın bu konuda gizlisi saklısı yok! Veziri Ahmed Paşa'nın, gözdesi olan oğlanlardan birine gönül vermesi üzerine, gazaba gelip onu 'Kapıcılar Odası'na hapseden de Fatih Sultan Mehmed'den başkası değildir."

Yazıdan çıkan sonuca ve Meclis'te yaşanan diyaloğa dönersek, Murathan Mungan neden belediye başkanı olmasın ki? Tarih tekerrürden ibaret değil miydi?



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ERMENİ İSYANI'NIN TEMELLERİ ABD'DE ATILDI

PKK'NIN PARA KASASI KAÇTI

KARAYILAN'IN KARDEŞİ KONUŞTU
»  BARZANİ'Yİ ARAYAN İSRAİL'DE BULUR
»  HÜRRİYET'TE FATİH'E EŞCİNSEL İDDİASI
»  DTP LİDERİ DEMİRTAŞ'A HAPİS YOLU GÖRÜNDÜ
»  ATATÜRK'E 19 SUİKAST GİRİŞİMİ
»  20 MİLYAR DOLARLIK EXPO SAVAŞI
»  ''MESAFE KOYUN YOKSA PARTİNİZ PKK KURBANI OLUR''
»  HÜKÜMETTEN MEDYAYA BAKANLAR KURULU TAVRI
»  KOMANDOLAR, KAYALARI BÖYLE AŞIYOR
»  LEMAN'IN KAPAĞINDA YİNE ERDOĞAN VAR
»  PRENS CHARLES KONYA'DA HİDAYETE ERDİ!
»  HAKKARİ'NİN YENİ BAŞKANI TAŞ DÖŞEDİ
»  OSMAN PAMUKOĞLU, HABER SİTESİ KURDU
»  KÜSTAH DTP'Lİ CANLI BOMBAYA, 'ÖZGÜRLÜK SAVAŞÇISI'DEDİ
»  DİKKAT, KAR KAPIDA
»  DENİZ SEKİ'NİN HABER SUNMASI MECLİS GÜNDEMİNDE
»  MECLİS'TE, 'ATARIM' KAVGASI
»  BARZANİ'DEN SÜRPRİZ PKK AÇIKLAMASI
»  PKK ELEBAŞILARI: KANDİL'DE KUŞATILDIK
»  -20 DERECE'DE PKK'LI AVI
»  NÜFUS KAĞIDI TARİHE KARIŞIYOR
»  BELEDİYE BAŞKANI KALP KRİZİNDEN ÖLDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.