Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2658
EURO
35,0661
IMKB
10.320,000
ALTIN
2.469,710
 
Hava Durumu ANKARA
10 / 23 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HDP'li Paylan'dan Demirören İddiası
HDP li Paylan dan Demirören İddiası
 
“Adım Garo Paylan, iki ay içinde göreceksiniz, akaryakıt ihalesini Demirören kazanacak arkadaşlar. Bu kadar net”
 
2.11.2019 - 10:42

Paylan: 5 tane müteahhit devletin müteahhidi oldu ölçek dediğimiz anda yani Cengiz, Kolin, Limak, Rönesans, Kalyon; bu 5’i devletin müteahhidi hâline geldi yani maalesef Rus oligark modelinin başka bir modeli buraya taşındı bu modelle.

Hülya Karabağlı (medyaspot)

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen çok sayıda yeni vergi getiren kanun teklifinin son gün görüşmelerinde, Devlet Malzeme Ofisi (DMO) Genel Müdürlüğünün bazı ihalelerinin Kamu İhale Kurumu (KİK) mevzuatından istisna tutulmasına yönelik 39. maddesi tartışmalara neden oldu. HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, DMO'ya akaryakıt ihalelerinde KİK'ten istisna tanınmasının KOBİ’lerin etkileyeceğini belirterek, “Bakın, ben size söyleyeyim, adım Garo Paylan, iki ay içinde göreceksiniz, akaryakıt ihalesini Demirören kazanacak arkadaşlar. Bu kadar net; nasıl Türk Hava Yollarının ihalesi ona gitti. Eğer aksi olursa hepiniz beni kınarsınız. İki ay içinde haleye çıkılacak diyorum ve Demirören kazanacak” dedi. Paylan’ın bu iddiası ve Damirören’i  ‘tüpçü’ olarak ifade etmesine AKP’li komisyon üyelerinin tepkisine neden oldu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Dijital Hizmet Vergisi, Konaklama Vergisi, Değerli Konut Vergisi, gelir vergisi tarifesine yeni dilim ve oran eklenmesi gibi düzenlemeleri de içeren Dijital Hizmet Vergisi Kanunu İle Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi üç günlük maratonun ardından kabul edildi. Toplantının son gün görüşmelerine iş adamı Demirören’le ilgili konuşmalar damga vurdu.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Sayın Başkan, bazı ifadeleri tekrar edeceğim.

Şimdi, Kamu İhale Kurumu ölçek olmasından, yerlilik olmasından bahsetti ve Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürü de şunu söyledi: “1,6 milyar TL’lik akaryakıt alacağız.” Hani rakam daha da büyüdüğünde daha büyü k avantaj yakalayabiliriz diye söyledi, doğru anlıyorum. Yani ölçeğe önem verdi.

Şimdi, bakın, biz Karayollarından örnek verelim. Karayolları veya DSİ’nin veya şehir hastaneleri projelerine bakalım; arkadaşlar gittikçe 5 şirketin devletin müteahhidi olduğu bir duruma geldik. Bakın, Türkiye’de binlerce müteahhit var, öyle değil mi? Herhâlde on binlerce belki müteahhit var. 5 tane müteahhit devletin müteahhidi oldu ölçek dediğimiz anda yani Cengiz, Kolin, Limak, Rönesans, Kalyon; bu 5’i devletin müteahhidi hâ line geldi yani maalesef Rus oligark modelinin başka bir modeli buraya taşındı bu modelle.

Şimdi, ölçek dediğimiz zaman belli kriterleri bulduğumuz zaman… “Makine parkuru şundan az olan bu ihaleye giremez.” dediğin anda bu 5’in dışına çıkamıyorsun, bu 5 firma alıyor yalnızca bütün ihaleleri çünkü bu 5’inde bu makine parkuru var.

Şimdi, başka bir boyuta geldik, geriye kalan Devlet Malzeme Ofisi de 10 milyar TL’lik geniş ihale yapıyor ya, KOBİ’ler katılıyor, küçük şirketler katılıyor. “Yok, bu da olmayacak, bunları da biz ölçek ekonomisinde tanımlayac ağız.” dediğimiz anda, “1,6 milyar TL’lik akar yakıtı bir yerden alacağım.” dediğin anda burada da bir ölçek tanımlayabilirsin. Mesela Türk Hava Yolları geçen aylarda bütün akaryakıtını Demirörenden alacağını belirtti. Nasıl oldu, bilmiyoruz.

Başka bir şirketten alıyordu, bir baktık tüpçüden almaya karar verdi, Demirörenden almaya karar verdi. Hangi ilişkilerle oldu, nasıl oldu, bu ayrı bir boyutu çünkü sonuç olarak o da yakınında yani iktidarın yakınında olan bir firma olarak bunu aldı.

Şimdi, “1,6 milyar TL’lik akaryakıtı da bir yerden alacağım.” deyince, “ölçek” de deyince, “yerlilik” de deyince şöyle bir noktaya varacak. Atıyorum, şu kadar tonluk deposu olma şartı koyacaksınız diyelim ki İstanbul’da, o da ne hikmetse bir tek Demirörende olacak, Demirören ’in şirketinde olacak ve bir bakacağız ki…

VEDAT DEMİRÖZ (İstanbul) – Niye isim veriyorsun ki? İsim vermeden, “Bir şirket…”

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Niye söylemeyeyim ki ya? Söylerim.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Verelim, verelim; onun şahsi şirketinin ismini her yerde konuşalım.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Verelim, verelim. Çünkü niye? Bakın, bütün kaynaklar eğer ki…

VEDAT DEMİRÖZ (İstanbul) – Ben onu tanımam ama yani çok hoş değil.

Hayır, önce “tüpçü” diye küçümsediniz, sonra şimdi ismini veriyorsunuz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Tüp satıyor ya, tüpçü, Allah Allah. Ben ayakkabıcıyım, o da tüpçü. Ben ayakkabıcıydım, o da tüpçü. Ne var? Tüp satıyor yani. Kötü bir şey mi? Hakaret mi ediyoruz?

CEMAL ÖZTÜRK (Giresun) – Petrol şirketi de satın aldı herhâlde.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Tamam, neyse, petrolü de var, tüpü de var; tüpçü ve petrolcü. Ayıp bir şey mi? Tüpçü olmak ayıp bir şey mi?

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Yani “Demirören” demek çok mu zor?

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Hayır canım, ben de ayakkabıcıyım. “Ayakkabıcı” deyince küçümsemiş mi oluyorsun yani?

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Hayır, şirketin ismini veriyorsun hadi, “tüpçü” demene gerek mi var yani?

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Öyle biliniyor kamuoyunda.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – “Tüpçü” diye biliniyor?

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Evet, evet; herkes “tüpçü” der.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – İş dünyasında “tüpçü” diye bilinir.

BAŞKAN – Sayın Paylan, madde üzerindeki görüşlerinizi alabilir miyiz.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Şimdi şöyle söyleyeyim: Ölçek ekonomisi dediğimizde, bakın, bütün dünyada bizim gibi ülkelerde böyle gidiyor, demokratik olmayan ülkelerde. Yandaş ekonomisi belli alanlara doğru yani bütün derelerin belli nehirlere doğru akıtılmasını getiriyor ve yalnızca birkaç oligark, o da iktidara yakın birkaç oligarkın bütün ihaleleri almasını getiriyor.

Yani bu anlamda da kriterler o noktada konuluyor ve bu çok tehlikeli bir madde arkadaşlar. Yani bakın, yüzde 33’lük, yüzde 20’lik avantajlar; ben buna inanamıyorum çünkü akaryakıttaki kâr marjı, arkadaşlar, kuruşlarla ölçülür, ya ne yüzde 20’si, ne yüzde 33’ü. Arabada kâr marjları yüzde 2’yle, 3’le, 4’le ölçülür yani yüzde 1, 2, 3, 4.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Yüzde 3’ün yüzde 20’si olmaz mı?

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Nasıl oluyor ya?

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Basbayağı. Yüzde 3 kârla alıyorsa öbür taraf yüzde 20 daha kârla verir yüzde 3’ü, yüzde 2,5 olur.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Hayır, hayır; öyle değil. Hayır, hayır; öyle anlattı.

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Ya, dil oyunu yapma, şey oyunu yapma ya. Yani anlamadık sanki cümleyi.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Bir defa, petrolde yüzde 20 kâr diye bir şey yok, olamaz yani, mümkün değil. Nasıl yüzde 20 olacak?

MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Onu soruyoruz zaten.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Yok, olamaz, kuruşlarla. Hayır ama bakın, diyorum ya, ihaleye çıkılırken…

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Hayır, olmaz, öyle bir şey yok yani.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Bakın, bu iş şöyle oluyor: Dedim ya “Karayolları ihalelerinde makine parkuru şunun altındaysa ihaleye giremez” diyor, bitiy or. 5 şirket dışında girebilen yok zaten. O şirketler de kendi aralarında bir kartel kurmuş durumdalar, o kartel kendi içinde fiyatını belirliyor ve yürüyor.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Öyle bir şey yok ya.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Var.

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – Öyle bir şey yok.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Arkadaşlar, niye peki 5 ihalenin hepsini aynı şirket alıyor?

UĞUR AYDEMİR (Manisa) – O şartı koymazsa bu sefer yol yarıda kalıyor.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Arkadaşlar, o zaman tamam, 5 müteahhide bütün kaynaklarımız aksın, bütün kaynaklarımız 5 şirkete aksın. Ben size söyleyeyim, bu işin sonunda, bakın, kayıtlar burada, nasıl Türk Hava Yolları ihalesini Demirören’e verdiyse belli şartlar dâhilinde tabii, “Deposu şurada yoksa olmaz, giremez.” Dediğin anda bir tek Demirören’in deposu oradaysa o ihaleyi kazanır tabii. Burada da aynı şartlar söz konusu olabilir, ölçek ekonomisi devlete avantaj sağlayabilir ama çok tehlikelidir, bütün dev let kaynakları bir şirkete doğru akar, belli yandaş şirketlere doğru akar. Oysa yapmamız gereken KOBİ’lerin her yerelde, atıyorum Trabzon’da da bir akaryakıt şirketi varsa bunun da ayakta kalmasıdır, Diyarbakır’da varsa onun da ayakta kalmasıdır; her şeyi tek bir şirkete aktarırsak KOBİ’ler ölür, oligarklar kalır; arkadaşlar, bütün kaynaklar da oligarklara akmış olur. Bunu çok tehlikeli bir madde olarak değerlendiriyorum. Bu anlamda bunun geri çekilmesini öneriyorum arkadaşlar.

(Oturum Başkanlığına Sözcü Abdullah Nejat Koçer geçti)

----

 

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Sayın Başkan, biz buradaki meramımızı umarım anlatabilmişizdir: Biz KOBİ’lerin korunması taraftarıyız yani her şeyin, bütün derelerin nehirlere doğru akmasını istemiyoruz. KOBİ’ler ayakta kalsın ki rekabet devam etsin. KOBİ’leri öldürürsek, tek bir firma kalır sa, tek bir oyuncu kalırsa inanın onlar daha güçlü olurlar ve belki devletimiz 10 liraya alacağı şeyi adam daha güçlü olduğu için 12 liraya alır. Yani ben Rekabet Kurumunun görüşünü merak ediyorum mesela bu maddeyle ilgili.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Tamam, akaryakıtla ilgili de…

BAŞKAN – Bir müsaade edin lütfen.

Bunlar da zaten büyük firmalardan alıyorlar. 3 -4 firma var zaten burada.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Ya, tamam, eyvallah ama bakın, öyle demeyin, yerel firmalar da vardır, biz bunların bilgisini almadık. Akaryakıtla ilgili de yerelde bazı akaryakıt firmaları var, biliyoruz. Onlar da ihaleye giriyor, diyelim ki Diyarbakır’da giriyor, Trabzon’da giriyordu şimdi giremeyecek. Bakın, ben size söyleyeyim, adım Garo Paylan, iki ay içinde göreceksiniz, akaryakıt ihalesini Demirören kazanacak arkadaşlar. Bu kadar net; nasıl Türk Hava Yollarının ihalesi ona gitti. Eğer aksi olursa hepiniz beni kınarsınız. İki ay içinde haleye çıkılacak diyorum ve Demirören kazanacak. Şart da konulacak: “ Depo hacmi şundan küçük olursa…” Depolar hazırlanıyordur zaten şu anda, aynı Kombassan hisselerinde olduğu gibi.

BAŞKAN – Ama bakın, yanlış yapıyorsunuz. Bakın, kurumu itham ediyorsunuz. Yani böyle bir şeyi nasıl yaparsınız siz, lütfen ya.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Ama öyle, “göreceğiz” diyorum, ben öngörümü söylüyorum. Öyle olacak.

BAŞKAN – Eğer böyle bir yanlışlık yaparsa gideceksiniz Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaksınız.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Benim önerim şu…

BAŞKAN - Burada herhangi bir olay olmadan böyle ithamda bulunamazsınız ki buradaki bürokratlara.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Bu milletin Meclisi de bunun önüne geçmeli. Böyle bir akış var, böyle bir gidişat var. Bu gidişatı tersine çevirmemiz lazım. 13 milyon şartı gerekiyorsa biraz yükseltelim ama tamamen kaldırmak olmaz arkadaşlar. Tamamen kaldırırsanız ihale Demirören’e gider.

BAŞKAN – Şimdi değerli arkadaşlar, buradaki arkadaşlara, Sayın Genel Müdüre, ekibine böyle bir ithamda kesinlikle bulunamazsınız, bunu kınıyorum.

GARO PAYLAN (Diyarbakır) – Ben bulunmuyorum, bu maddeyi biz çıkarıyoruz. Milletvekilimiz getirdi, biz milletvekilimizle görüşüyoruz. Ben kurum başkanına ithamda bulunmuyorum. Biz bunu böyle geçirirsek ihale Demirören’e gider.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Erdoğan'dan Yeni Partilere Karşı Hamle

Bülent Arınç:Bunlar Benim Fikirlerim

Şentop: Artık Eski Türkiye Yok
»  İmamoğlu: 40 Milyon Yok Sayılıyor
»  HDP'li Zeydan’a Tahliye Kararı
»  Çavuşoğlu: Tüm Teröristler Çıkarılacak
»  İmamoğlu KazandıTürgev ve Ensar Kaybetti
»  Adil Öksüz Davasında Karar
»  Akşener:Erdoğan Buyurun Araştırın Demeli
»  Yeneroğlu’ndan Mahir Ünal’a Yanıt
»  TopkapıSarayı’nda Hatalı Restorasyon mu?
»  Mecliste 'Aile Boyu' İş Garantisi Talebi
»  Harekat Bölgesinden Acı Haber
»  Esad'dan Türkiye'ye Zeytin Dalı
»  Flaş.. Eren Erdem Serbest Bırakıldı
»  Akşener: AK Partililer Kenara Koyuldu
»  Mahir Ünal:Trump Anormal Değill
»  Şentop’tan ABD’ye Ermeni Kararı Tepkisi
»  Rabia Naz Komisyonu Eynesil'e Gidiyor
»  ‘Miraz bebekler’ Cezaevleri Raporunda...
»  Merkez'in Enflasyon Tahmini Değişti!
»  İzmir merkezli 2 ilde FETÖ operasyonu
»  Bankaların Döviz Varlıkları Arttı
»  İnsan Hakları Komisyonuna Başvuru Yağdı
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.