Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2341
EURO
35,0576
IMKB
10.644,000
ALTIN
2.517,050
 
Hava Durumu ANKARA
16 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
TopkapıSarayı’nda Hatalı Restorasyon mu?
TopkapıSarayı’nda Hatalı Restorasyon mu?
 
CHP’li İlgezdi: Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan alınarak Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar İdaresi Başkanlığı’na bağlanan Topkapı Sarayını bir soru önergesi ile Meclis gündemine taşıdı.
 
1.11.2019 - 10:45

Medyaspot(Ankara)

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi Kültür Bakanlığından alınarak, Cumhurbaşkanlığına devredilen Topkapı Sarayında işinin ehli olmayan kişilerin restorasyona başladığını ifade ederek, "Tarihi dokuya aykırı yanlış restorasyonun hesabını kim verecek" dedi. Cumhurbaşkanlığı'nın 6 Eylül 2019 tarih 44 numaralı kararnamesiyle yönetim, restorasyon, tanıtım ve diğer tüm hizmetlerin Cumhurbaşkanlığı Milli Saraylar Başkanlığına bağlandığını hatırlatan İlgezdi, “1924 yılından beri müze olarak kullanılan Topkapı Sarayı neden Cumhurbaşkanlığına devredilmiştir?" diye sordu. 1465-1470 yıllarında inşasına başlanan Topkapı Sarayında yapılar ile birlikte Müze koleksiyonunda nadir ve çok önemli eserler bulunduğunu kaydederek, "Bu karar ile, Topkapı Sarayı arazisinde bulunan Kültür Bakanlığına bağlı diğer kurumların binaları da Başkanlığa bağlanmış bulunmaktadır. Bu bölgede eser depo binaları, askeri okul ve depo binaları da yer almaktadır. Bunun yansıra, Aya İrini Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzelerinin eser deposu olarak kullandığı Darphane Binaları da Başkanlığa devredilmiştir" dedi.

Depolar ne olacak?

Topkapı Sarayı ile birlikte devredilen yapılardaki eserlerin ne olacağı, buradaki yapıların nasıl değerlendirileceğinin de muamma olduğunun ve bu durumun büyük kaygı yarattığını ifade eden İlgezdi, "Topkapı Sarayının tüm konservasyon ve restorasyon işlerini bilimsel yöntemler ile koordineli olarak yürüten tecrübeli personele sahip İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarının bulunduğu binanın da Başkanlığa geçtiği bilinmektedir. Kültür Bakanlığına bağlı personelin kendi kurumlarından çıkarılarak farklı bölgeye taşınması için yeni bina arayışları başlamış durumda olup, belirsizlik devam etmektedir" diye konuştu.

Restorasyon sorunu

Cumhurbaşkanlığının Topkapı Sarayına restorasyon için kalabalık bir ekip gönderilerek bazı alanlara hemen iskele kurulduğu ve işlere başlandığının altını çizen Gamze Akkuş İlgezdi, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı İstanbul Rölöve Anıtlar Müdürlüğü ile İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü uzmanları tarafından Topkapı Sarayı’nda yürütülen restorasyon ve konservasyon çalışmalarında, uzun süren araştırmalar, analiz ve belgelemeler yapılmadan işe başlanmazken, Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen yeni personele hemen onarımlara başlanması talimatı verilmesi yanlış restorasyon örneklerinden birinin daha yaşanacağı korkusuna neden olmaktadır" dedi.

İlgezdi Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde,

"- Daha önce Darphane binalarında bulunan ve 2013 yılında onarılarak Matbaa Lisesine geçen İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü bölgeden uzaklaştırılarak nereye gönderilecektir?

- Daha önce Darphane binalarında bulunan ve 2013 yılında onarılarak Matbaa Lisesi ek binasında yer alan İstanbul Restorasyon ve Konservasyon Merkez ve Bölge Laboratuvarı bölgeden uzaklaştırılarak nereye gönderilecektir?

 - İstanbul Arkeoloji Müzelerinin Yenikapı eserlerinin depoladığı ve su altı eserlerin konservasyonu için kurulan laboratuvarının Darphane binalarından çıkarılması ile bu eserler nereye konulacaktır?

- Avrupa’nın ilk Konservasyon Laboratuvarı olarak bilinen ve korunan Eski Kimyahane Binası nasıl korunacaktır?

- Bölgede Bakanlığa bağlı Kültür Varlıklarının Korunmasında çalışma yürütülen personel neden en çok ihtiyaç duyulduğu bölgeden uzaklaştırılmaktadır?

- Topkapı Sarayının bütçesi nereye aktarılacaktır? Personelin akıbeti ne olacaktır?

- Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı işi bilen uzman ekip yerine Cumhurbaşkanlığı’ndan gönderilen ve müze ile ilgili yetirince bilgiye sahip olmayan personelin yaptığı onarımlarda oraya çıkabilecek yanlış restorasyon çalışmalarının sorumlusu kim olacaktır?"



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


Mecliste 'Aile Boyu' İş Garantisi Talebi

Harekat Bölgesinden Acı Haber

Esad'dan Türkiye'ye Zeytin Dalı
»  Flaş.. Eren Erdem Serbest Bırakıldı
»  Akşener: AK Partililer Kenara Koyuldu
»  Mahir Ünal:Trump Anormal Değill
»  Şentop’tan ABD’ye Ermeni Kararı Tepkisi
»  Rabia Naz Komisyonu Eynesil'e Gidiyor
»  ‘Miraz bebekler’ Cezaevleri Raporunda...
»  Merkez'in Enflasyon Tahmini Değişti!
»  İzmir merkezli 2 ilde FETÖ operasyonu
»  Bankaların Döviz Varlıkları Arttı
»  İnsan Hakları Komisyonuna Başvuru Yağdı
»  Arınç: Her Kesimin Oylarına İhtiyaç Var
»  Başbuğ'un Yargılanmasında Flaş Gelişme
»  YPG Esad'ın Çağrısını Geri Çevirdi
»  Ünlü Aktörden Trump'a Çok Sert Sözler!
»  Meclis’ten ABD'ye Ortak Tepki
»  Garo Paylan:Babaannem En Büyük Arşiv
»  Kılıçdaroğlu’ndan ABD’ye Tepkisi
»  Erdoğan'dan 14 Günde İkinci Uyarı
»  Ak Parti'deFlaş İstifa
»  Eski CHP'liden CHP'li Başkana Saldırı
»  "Allah Rızası İçin Meclise Gelin"
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.