Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1623
EURO
38,1653
IMKB
9.777,000
ALTIN
2.918,510
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
HEYKEL DEĞİL SANKİ CANLI
HEYKEL DEĞİL SANKİ CANLI
 
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Mustafa Kemal Atatürk'ün Latife Hanım ile tanıştığı yıllardaki görüntüsünü yansıtan ilk balmumu heykelini, Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü için yaptı. Köşkte, Zübeyde ve Latife hanımların ilk balmumu heykellerin de sergileneceği açıklandı.
 
22.4.2008 - 18:05

Büyükerşen, daha önce Londra'daki Madam Tussauds Müzesi'nde sergilenen Atatürk'ün balmumu heykeli yapımında çalıştığını, Anıtkabir, Kayseri, Samsun, İnebolu ve Harp Akademileri için de Atatürk'ün balmumu heykelini yaptığını belirtti.


Daha önceki balmumu heykellerinin, Atatürk'ün farklı dönemlerini yansıttığını, Latife Hanım Köşkü'ne uygun olarak bu defa “Latife Hanım ile Atatürk'ün ilk tanıştığı dönemi” yansıtan heykel yaptığını ifade eden Büyükerşen, Atatürk'ün 1924 yılındaki görüntüsünü birebir yansıttığını kaydetti.

Köşkte sergilenecek Latife Hanım ve Zübeyde Hanım'ın balmumu heykellerinin de Türkiye'de ilk defa yapıldığını kaydeden Büyükerşen, her heykelin yapımının 2,5 ay sürdüğünü, Eskişehir'de hayat verdiği heykellerin, daha sonra İzmir'e getirildiğini ve köşke yerleştirildiğini söyledi.

ZÜBEYDE HANIM'IN ÖLDÜĞÜ EV

Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü'nün özel bir anlamının bulunduğuna dikkati çeken Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ise “Atatürk'ün annesi Zübeyde Hanım hastalandığında son günlerini geçirmek üzere uygun bir yer aranıyor ve Latife Hanım'ın evi çok uygun bulunuyor. Zübeyde Hanım da son günlerini burada geçiriyor. Ölünce buraya çok yakın bir yere gömülüyor. Burası Karşıyaka'daki son tarihi eserlerden biriydi” dedi.


Latife Hanım Köşkü'nü, mülk sahiplerinden takas usulü aldıklarını ifade eden Durak, köşkün içini de döneme ait eşyayla döşediklerini, mobilyaların bir kısmını bağış yoluyla, bir kısmını da bedel ödeyerek edindiklerini söyledi.


Balmumu heykelciliği konusunda Türkiye'deki en ünlü ismin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen olduğunu belirten Durak, Büyükerşen'den Latife Hanım köşkünün içine balmumu heykelleri yapmasını rica ettiklerini söyledi.


Kentlilerin Atatürk, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım'ın yaşadığı dönemi anlayabilmek için Karşıyaka'daki Latife Hanım Köşkü'nü ziyaret edebileceğini söyleyen Durak, “insanlar Atatatürk'ün doğduğu evi görmek için Selanik'e gidiyordu. Biz böyle bir binayı ve içindeki birebir benzer balmumu heykelleri ilçemize, kentimize, ülkemize kazandırdığımız için çok mutluyuz” dedi.


Latife Hanım Köşkü'nün restorasyonunun tamamlandığını, bir ay içinde de ziyarete açılacağını kaydeden Cevat Durak, ziyaretçilerin sembolik bir ücret ödeyerek haftanın 7 günü balmumu heykelleri görebileceğini dile getirdi.

Balmumu heykellerin ve köşkün manevi değerinin çok yüksek olduğunu ifade eden Cevat Durak, çalışmalar sırasında İzmir Valiliği ve Karşıyaka Belediyesi olarak 1,5 milyon YTL harcadıklarını dile getirdi.

KÖŞKÜN TARİHİ VE HEYKELLER

Mustafa Kemal Atatürk'ün eşi Latife Hanım'a ait olan köşk, annesi Zübeyde Hanım'ın da son günlerini yaşadığı ve 14 Ocak 1923 tarihinde vefat ettiği mekan olarak biliniyor. Köşk, daha sonra adliye binası ve dershane olarak hizmet verdi, İzmir Valiliği ve Karşıyaka Belediyesinin çalışmalarıyla bugünkü haline kavuşturuldu.

Köşkteki Atatürk heykeli, çalışma odasında ve masasının başında ayakta dururken, Zübeyde Hanım ve Latife Hanım da kendilerine ait odalarda koltuklarında oturur durumda bulunuyor.

hürriyet



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


PKK'DAN HAİN TUZAK, 4 ŞAHİT, 5 YARALI

DÜŞMAN KARDEŞLER, AKP'YE KARŞI İTTİFAK MI YAPACAK?

AĞAR, SUSURLUK DAVASINDA YARGILANACAK
»  HAKAN ŞÜKÜR SAÇMALADI
»  BAYKAL:"ERDOĞAN, HAKETTİĞİ SONU YAŞAYACAK"
»  ERDOĞAN'A, O SORU SORULDU
»  ERDOĞAN'DAN 1 MAYIS UYARISI
»  DTP'DEN EDOĞAN'A,"AYNA'YA BAK TAVSİYESİ"
»  ERDOĞAN: "BAYKAL, NE İSTEDİĞİNİ BİLMEYEN OÇCUKLAR GİBİ"
»  DTP GRUBUNDA ÖZAL'A ÖVGÜ
»  BAKAN ŞAHİN'DEN 301 UYARISI
»  PKK'DA CİNSEL TACİZ İNFAZI
»  "TÜRKİYE'NİN GERÇEK MUHALEFETE İHTİYACI VAR"
»  BAHÇELİ: "AB İLE İLİŞKİLER YENİDEN SORGULANMALI"
»  DERBY MAÇ İÇİN VOLKAN'A LİNCOLN TERAPİSİ
»  MELİS'E KIYAK PROMOSYON
»  AYSUN KAYACI, EVLENİYOR
»  HAKARİ'DE MAYIN PATLADI, 1 ŞEHİT
»  1 MAYIS, 135 ÜLKEDE RESMEN TATİL
»  ERDOĞAN'IN ÜÇ ÇOCUK PROJESİNE DARBE
»  CHP, KAYIP TRİLYON KISKACINDA
»  KIŞLA'DA BANKA SAVAŞLARI
»  AVUSTURYA'DAN DAVA MESAJI
»  YEŞİL SOSYETE BATI BASININDA
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.