Yaklaşık bir ay önce Sedat Ergin'in genel yayın yönetmenliğini Fikret Bila'ya devrettiği Hürriyet'te Vuslat Doğan Sabancı da Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini bırakma kararı aldı. Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın kızı olan Vuslat Doğan Sabancı, "günlük işlerden azade yönetim kurulu üyeliğiyle" yetineceğini dile getirdi.
20 yıldır çalıştığı Hürriyet'teki son görevi Yönetim Kurulu Başkanlığı olan Vuslat Doğan Sabancı, grup içinde bir veda mesajı yayımladı. Sabancı, veda mesajında, "Hürriyet’te göreve başladıktan yaklaşık 20 yıl sonra dünyada bugün bambaşka sert rüzgarlar esiyor. Küreselleşmeyle hepimiz büyük mutlu bir aile olacağız sanıyorduk. Ancak bunun yerine korkuyla beslenen birbirine kızgın topluluklar haline geldik. Bir süredir medyanın bu akımlar karşısında yapıcı rolü var mıdır sorusu aklıma takılı. Aynı fikirde birleşmesek bile birbirimizi duymak üzere dinleyebilir, samimi sohbetler kurabilir miyiz? Bu alanda dijital yayıncılıkta, yazılı basında ve teknolojide neler yapılabilir? Bu soruların cevaplarını arayacağım, bilinmezlerle dolu zihinsel bir yolculuğa çıkmak için sizden izin istiyorum" ifadesini kullandı.
Günlük işlerden azad olmanın kazandırdığı zamanla kendimi yenileyip, 20 yıl evvelki kadar 'gençleşip' geri geleceğim" ifadesini de kullanan Vuslat Doğan Sabancı, kararını şu mesajla çalışma arkadaşlarına duyurdu:
"Sevgili Çalışma Arkadaşlarım,
1996'da Hürriyet'te çalışmaya başladığım dönemde, dünyada yazılı basını ciddi şekilde etkileyecek, sert rüzgarlar esiyordu. Türkiye’de doksanlı yıllarda özel televizyonlar furyası henüz gelişimini tamamlamamıştı ki, internet hayatımıza gümbür gümbür girmeye başladı. Dijital dünya ilk tehlike çanlarını gazeteler için çaldı. Sonumuz mu geliyordu? Ne kadar dost olmalıydık internetle, ne kadar düşman ? New York'tan İstanbul’a aklımda bu sorularla dönmüştüm. Yüksek lisans tezimi yazılı basının dijital dünyada yeni bir form arayışı üzerine yazmıştım.
Birçoğunuz bilirsiniz Hürriyet'te seri ilan da sattım, mürekkep de yuttum. Yazılı basın hakkında herşeyi öğrenmeye çalışırken, bir yandan da o zamanki adıyla bilgi işlem departmanında, küçücük bir odada, ben yaşlarda iki meraklı arkadaşımla Hürriyet'in dijital yolculuğunu da başlattık. Tarih Ocak 1997'ydi. Çok heyecanlı günlerdi, biraz korkutucu, bolca keşif dolu bir bilinmeze doğru yolculuğa çıkıyorduk.
Bugünse Hürriyet, sizlerin sayesinde Türkiye'nin en büyük dijital oyuncularından biri oldu. Dijital yayıncılığımızla ayda 22 milyon tekil kişiye ulaşıyoruz. Hurriyetemlak.com<http://Hurriyetemlak.com> ayda 7 milyona yaklaşan tekil ziyaretçisi ve 14 bin kurumsal üyesiyle Türkiye'nin lider emlak sitesi olmayı başardı. Hergün hızla ve karlı bir şekilde büyüyoruz. Dünyada böyle bir dijital başarıyı yakalamış gazete kurumu parmakla gösterilecek kadar azdır.
Hürriyet'in dijital yayıncılıktaki bu başarısına yol arkadaşlığı etmiş bugün aramızda olan ve olmayan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu güzel başarı duygusunu hep birlikte yaşayalım isterim.
Gazetemiz ise hâlâ 69 yıldır, birçok siyasi, ekonomik ve sektörel iniş çıkışlara rağmen lider. Tüm araştırmalar Türk halkının haberine en çok güvendiği mecranın Hürriyet olduğunu gösteriyor. Ayrıca Hürriyet, basının en çoğulcu gazetesi. Yani her kesimin benimsediği, inandığı bir kurum. Hürriyet Gazetesi'nin basındaki yeri Türkiye'de haber alma ve ifade özgürlüğü açısından çok kıymetli, hatta benzersizdir. Bunu büyük özveri ve özenli çalışmalarıyla başarılı kılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ederim. Doğan ailesinin bir üyesi olarak gazetemizin üstlendiği bu tarihi görevi hakkıyla yerine getirmesinin haklı gururunu da hepimizin yaşamasını isterim..
Hürriyet’te göreve başladıktan yaklaşık 20 yıl sonra dünyada bugün bambaşka sert rüzgârlar esiyor. Küreselleşmeyle hepimiz büyük mutlu bir aile olacağız sanıyorduk. Ancak bunun yerine korkuyla beslenen birbirine kızgın topluluklar haline geldik. Bir süredir medyanın bu akımlar karşısında yapıcı rolü var mıdır sorusu aklıma takılı. Aynı fikirde birleşmesek bile birbirimizi duymak üzere dinleyebilir, samimi sohbetler kurabilir miyiz? Bu alanda dijital yayıncılıkta, yazılı basında ve teknolojide neler yapılabilir? Bu soruların cevaplarını arayacağım, bilinmezlerle dolu zihinsel bir yolculuğa çıkmak için sizden izin istiyorum.
Sevgili Arkadaşlar,
Bu kararımı sizlere, yani Hürriyet'in güçlü profesyonel kadrosuna ve kurumsallığına güvendiğim için gönül rahatlığıyla alabildim. Hürriyet her zaman kurumsal zekâsı ve tecrübesi sağlam bir yapı olmuştur. Son yıllarda ise dijitalleşmenin hız kazanmasıyla, aramıza bambaşka alanlardan, farklı profillerde arkadaşlarımız katıldı. Bu sayede kurumsal kültürümüz daha da zenginleşti, güçlendi.
Sizlerin, Sevgili Çağlar Göğüş ve Sevgili Fikret Bila liderliğinde daha büyük başarılara imza atacağınıza, şirketimizin değerini hızla arttırmasına katkıda bulanacağınıza inanıyorum. Yeni yönetim kurulu başkanımızı ise en kısa zamanda yönetim kurulu üyeleri arasından seçeceğiz. Bense bu süre zarfında Hürriyet'te Yönetim Kurulu üyesi olarak stratejik konularda hep yanınızda olacağım. Günlük işlerden azad olmanın kazandırdığı zamanla da kendimi yenileyip, 20 yıl evvelki kadar “gençleşip” geri geleceğim :).
Hepinize keyifli çalışmalar ve kalıcı başarılar dilerim..."
Yeni Yönetim Kurulu Başkanı
Vuslat Doğan Sabancı'ndan boşalan Hürriyet Gaztecilik Yönetim Kurulu Başkanlığı için düşünülen ismin Ahmet Toksoy olduğu konuşuluyor, Hürriyet'te ayrıca resmi olmayan bir "Yayın Kurulu" oluşturulduğu belirtiliyor. Yayın Kurulu'nun gazetenin yayın politikası ve içeriğinde danışma organı olarak görev yapacağı kaydediliyor.