Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
35,9324
EURO
37,3391
IMKB
9.807,000
ALTIN
3.283,210
 
Hava Durumu ANKARA
-2 / 7 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
IMF İLE 7. GÖZDEN GEÇİRME TAMAM
IMF İLE 7. GÖZDEN GEÇİRME TAMAM
 
Hazine Müsteşarlığında IMF Türkiye Masası Şefi Lorenzo Giorgianni ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ile IMF arasında yürütlen Stand-By anlaşmasının 7. gözden geçirme çalışmalarının tamamlandığını bildirdi.
 
21.12.2007 - 13:27
      Hazine Müşteşarlığı'nda IMF heyetiyle birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Bakan Mehmet Şimşek, Ekim ayında başlayan 7. gözden geçirme çalışmalarının tamamlandığını belirterek, niyet mektubu taslağı üzerinde genel bir mutabakat sağlandığını söyledi. Bakan Şimşek, tüm bu gelişmeler ışığında, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun, Şubat ayı içerisinde toplanarak, 7. Gözden Geçirmeyi tamamlamasını beklediklerini de sözlerine ekledi.
     
     SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK

      Şimşek, toplantıda yaptığı konuşmada, devam edecek ihtiyatlı para politikasının ve kamu maliyesinde 2007 yılına göre yapılacak sıkılaştırmanın enflasyon hedeflerine ulaşılmasını kolaylaştıracağını kaydetti. Gösterilen mali disiplin ve yakalanan istikrarlı büyüme sayesinde kamu borç yükünde önemli oranda gerileme kaydedildiğine işaret eden Şimşek, 2001 yılında yüzde 90,4 olan kamu borç stokunun Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) oranının, 50 puanın üzerinde bir düşüşle 2007 yılı sonu itibariyle yüzde 40’ın altına inmesinin beklendiğini bildirdi.
      Benzer şekilde AB tanımlı genel yönetim borç stokunun Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYİH) oranının da, 2001 yılındaki yüzde 104,4 olan düzeyinden, 2007 yılı sonunda yüzde 60 seviyesinin altına gerileyeceğinin tahmin edildiğini belirten Şimşek, böylelikle birkaç yıl önce yerine getirilmesi zor gibi görünen hedeflere ulaşıldığını ve toplam kamu açığına ilişkin kriterin yanı sıra kamu borcunda da Maastricht kriterinin yakalandığını anlattı.
     
     FAİZ DIŞI FAZLA HEDEFİ

      Kamu maliyesinde yakalanan bu başarılı performansın altında yatan en önemli faktörlerden birinin, elde edilen yüksek faiz dışı fazla olduğunu söyleyen Şimşek, bu politika sonucunda kamu maliyesi dengelerinin kuvvetli bir yapıya kavuşturulduğunu bildirdi. Toplam kamu sektörü faiz dışı fazlasının GSMH’ya oranının 2008 yılında da yüksek düzeyini koruyacağına vurgu yapan Şimşek, "2008 yılı için GSMH’nın yüzde 5.5’i seviyesinde belirlenen faiz dışı fazla hedefi, 2007 yılı gerçekleşmelerine göre kamu maliyesi politikalarında kayda değer bir sıkılaştırmaya işaret etmektedir. Yüzde 5.5 düzeyindeki faiz dışı fazla bir yandan borç yükünün düşmeye devam etmesini sağlayacak, diğer yandan enflasyonla mücadeleye ve cari işlemler açığının kontrol altında tutulmasına destek olmaya devam edecektir" dedi. Devlet Bakanı Şimşek sözlerini şöyle sürdürdü:
      "Kamu borcunun azaltılması ve güçlü kamu mali pozisyonunun devamı önümüzdeki dönemde de odak noktalarımızdan biri olmaya devam edecektir.
      Mali öngörülebilirliğin güçlendirilmesi amacıyla orta vadeli mali hedeflerimizin kamuoyuna daha ayrıntılı açık ve kurumsal bir çerçeve içerisinde açıklanmasına çaba göstereceğiz. Bu kapsamda ülkemizin geçtiğimiz günlerde AB’ye ilettiği 2007 yılı katılım öncesi ekonomi programında yer alan orta vadeli mali hedeflerimize dikkati çekmek isterim.
      Katılım öncesi ekonomi programında kamu borç stokundaki azalış trendini önümüzdeki dönemde de devam ettireceğimiz ve 2012 yılı sonu itibariyle kamu net borç stokunun GSYİH’ya oranını yüzde 25’e, AB tanımlı borç stokunun GSYİH’ya oranını ise yüzde 40 seviyesine düşüreceğimizi açıkladık. 2008-2012 dönemindeki faiz dışı fazla ve harcama politikalarımızı da bu hedefler doğrultusunda şekillendireceğiz.
     
      SOSYAL GÜVENLİK YASA TASARISI

      Ekonomi programımızın kapsamında yapısal reform alanında da önemli adımlar atılmaya devam edilecektir. Bildiğiniz üzere sosyal güvenlik reformuna ilişkin kapsamlı bir kanun Meclis’e sunulmuş bulunmaktadır.
      Kanunun ocak ayı başında kabul edilmesi ve 2008 yılı içerisinde yürürlüğe girmesi beklenmektedir. Sosyal güvenlik yasa tasarısına ek olarak 2008 yılı ve sonrasında kamu maliyesinde kalitenin artırılmasına yönelik diğer önemli reformlar da gündemimizde bulunmaktadır."
     
      VERGİNİN TABANA YAYILMASI-

      Sürdürülebilir bir kamu mali yapısının ön şartı olan verginin tabana yayılmasını sağlayacak ve gelir idaresini daha da etkinleştirecek adımlar atmaya devam edeceklerine de işaret eden Mehmet Şimşek, bu kapsamda Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi bünyesindeki büyük vergi mükellefleri diliminin güçlendirilmeye ve kayıtdışının önüne geçecek tedbirlerin alınmaya devam edileceğini anlattı.
      Şimşek, bunlara ek olarak sosyal güvenliğe katkılarının toplanmasına ilişkin sistemin modernleştirilmesi, kamu personel rejiminin daha da rasyonel hale getirilmesi ile KİT’lerin mali ve idari yapısının güçlendirilmesine yönelik reform çabalarının da sürdüğünü söyledi.
      Bu reformların gerek kamunun sunduğu hizmetlerin kalitesinin artırılmasına, gerekse kamu maliyesindeki iyileşmenin kalıcı hale getirilmesine önemli katkıda bulunacağını belirten Şimşek, özellikle dünya petrol ve doğal gaz fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle enerji KİT’lerinin mali yapılarında son dönemde bir miktar bozulma yaşandığını söyledi. Şimşek, enerji KİT’lerinin mali dengelerinin sağlam bir yapıya kavuşturulmasının sektörde sağlıklı bir fiyatlama mekanizmasının oluşturulması ve serbestleşme ile özelleştirme çalışmalarının hızla tamamlanmasının, arz güvenliği ve hizmet kalitesi bakımından büyük önem taşıdığını bildirdi.
      Finansal sektörde son yıllarda önemli dönüşümler gerçekleştirildiğini de vurgulayan Bakan Şimşek, "Önümüzdeki dönemde bu kazanımları daha da ileriye taşıyacak, özellikle risk yönetimini daha da güçlendirecek adımlar üzerine yoğunlaşılacaktır" dedi.
      Atacakları yeni adımlarda, geçtiğimiz yıl yapılan "Mali Sektörün Değerlendirilmesi Programı (Financial Sector Assessment Program-FSAP)" çalışmasının olumlu sonuçlarından da yararlanacaklarının altını çizen Şimşek, "bilindiği üzere, BDDK 2009 yılında Basel II uygulamasına geçileceğini açıklamıştır. Bu yöndeki hazırlıklar 2008 yılı içinde hız kazanacaktır. Kredi ve kur riskinin daha ihtiyatlı yönetimi ile Mortgage kanununa ilişkin ikincil düzenlemelerin uygulamaya konulması da önümüzdeki aylarda üzerinde çalışacağımız konular arasında yer almaktadır" şeklinde konuştu.
     
      HALKBANK’IN ÖZELLEŞTİRİLMESİ...

      Kamu bankalarına ilişkin özelleştirme stratejisinin, Hükümetin "Eylem Planı"nda yer alan bir husus olduğunu kaydeden Şimşek, Halkbank’ın özelleştirilmesine ilişkin stratejinin önümüzdeki aylarda belirlenmesi ve kamuoyuna duyurulmasının planlandığını bildirdi.
      Şimşek özelleştirme programı konusunda şunları söyledi:
      "Ülkemizde son dönemde büyük bir ivme kazanmış olan özelleştirme çalışmaları sonucu bugüne kadar Türk Telekom, TÜPRAŞ, ERDEMİR ve THY gibi büyük özelleştirmeler gerçekleştirilmiştir. 2008-2009 döneminde Halkbank’ın yanı sıra Tekel sigara ünitesinin, enerji dağıtım ve üretim şirketlerinin, bazı şeker fabrikalarının ve köprü, karayolu gibi varlıkların özelleştirilmesi suretiyle bu alandaki çabalarımızın hız kazanması beklenmektedir.
      Özelleştirme kapsamında atılacak adımlara ek olarak yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik çabalarımız da sürdürülecektir. Bu kapsamda yeni Türk Ticaret Kanunu’nun önümüzdeki aylarda Meclis tarafından kabul edilmesi en önemli adımlardan biri olacaktır."


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


SEZER ZALİM KİRACI ÇIKTI

CEZA VE HARÇLARA YENİ YIL ZAMMI

HANGİ MARKET, KURBANLIĞI KAÇA SATIYOR?
»  TURKCELL'E BAYRAM ÖNCESİ ZAM!
»  MERKEZ BANKASI BAŞKANI İPLERİ KOPARDI
»  YERLİ GOOGLE GELİYOR
»  DOĞAL GAZ'A PETROL ZAMMI YOLDA
»  EN RİSKLİ PARA BİRİMİ YTL
»  TÜRKİYE SOSYAL DEVLET ÖZELLİĞİ'Nİ KAYBETTİ..!
»  BİRİLERİNE KÖŞE BÖYLE DÖNDÜRÜLECEK?
»  TURKCELL KONTÜRE ZAM YAPTI
»  TMSF'DEN HAZİNE'YE 100 MİLYON DOLARLIK ÖDEME
»  OTOMOBİL'DE KAMPANYALAR TAM GAZ
»  RUHSATSIZ LPG İSTASYONLARINA FA GELİYOR
»  VATANDAŞ BORÇ CAMBAZI OLDU
»  SÖZLEŞMELİLERE MÜJDE..!
»  TUĞRUL KUTADGOBİLİK YENİDEN TİSK BAŞKANI
»  BU KAZANÇLAR KUTSAL MI?
»  ''44 MİLYAR DOLAR BATIK VAR''
»  "SSK EMEKLİ MAAŞLARINI YANLIŞ HESAPLIYOR"
»  SİİRT'LİLER MİLLİ PİYANGO BAYİ İSTİYOR
»  MARKETLERİN KURBANLIK REKABETİ
»  MEMURA ENFLASYON ZAMMI GÜNDEMDE
»  BAĞKUR'A BORCU BULUNANLARA SON ŞANS
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.