Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,1250
EURO
37,9818
IMKB
9.888,000
ALTIN
2.883,110
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
IRAKLI KÜRTLERİN PETROL OYUNU
IRAKLI KÜRTLERİN PETROL OYUNU
 
Irak'ta Kürtler, Kerkük petrolleri de dahil bölgenin tüm petrol kaynaklarının peşmerge yönetimine ait olduğunun tescil edilmesini istiyor
 
29.11.2006 - 03:34
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından hazırlanan Irak Kürt Bölgesi Petrol Yasa Taslağı, Kerkük petrolleri de dahil bölgenin tüm petrol kaynaklarının peşmerge yönetimine ait olduğunun tescil edilmesini amaçlıyor. Taslağın önümüzdeki günlerde sözde Kürt Parlamentosu’nda yasalaşması bekleniyor.

Peşmergenin petrol oyunu

Sözde Kürt Parlamentosu’na sunulması beklenen Irak Kürt Bölgesi
Petrol Yasa Taslağı , Kerkük petrolleri de dahil olmak üzere, bölgenin tüm petrol kaynaklarının peşmerge yönetimine ait olduğunu iddia ediyor

Peşmergenin ABD desteği ile Kerkük petrolleri üzerinde oynadığı oyunun ana hatları şekillenmeye başladı. Sözde Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) tarafından hazırlanan ve önümüzdeki günlerde sözde Kürt Parlamentosu’na sunulması beklenen Irak Kürt Bölgesi Petrol Yasa Taslağı , Kerkük petrolleri de dahil olmak üzere, bölgenin tüm petrol kaynaklarının peşmerge yönetimine ait olduğunu içeriyor. Irak Anayasası’nda bahsi geçen “Mevcut saha” ve “Gelecekteki saha” kavramlarına açıklık getiren taslakta, “mevcut saha” olarak; 22 Ağustos 2005 öncesinde ticari üretimde olan ve bu tarihten önce, günde ortalama 20 bin varil petrol üretmiş olan petrol yatakları gösteriliyor. Bu alanlar dışındaki sahalar ise “gelecekteki sahalar” olarak adlandırılıyor. Yasa Taslağı’nın 3’üncü ve 4’üncü maddelerinde kanunun uygulama alanı anlatılıyor. Kürt Bölgesi ve İhtilaflı topraklar olarak gösteriliyor. İhtilaflı topraklardan kasıt, Yeniçağ’ın daha önce duyurduğu sözde “Irak Kürdistan’ı Bölgesi Anayasası” nın 2’nci maddesinde açıklanıyor.

Türkmen bölgeler hedefte

Buna göre Dohuk, Kerkük, Süleymaniye, Erbil illeri, Musul vilayetinden Akra, Şeyhan, Sincar ve Telafer ilçeleri ve Zumar, Başika ve Eski Kelek nahiyeleri, Diyala ilinden Hanekin ve Mendelin ilçeleri ve Vasit ilinden Bedre ilçesi ve 1968’den önceki idari sınırlarıyla Cessan nahiyesi, Kürt toprakları sayılıyor ve içinde Türkmenlerin yaşadığı yerler “ihtilaflı bölgeler” olarak tanımlanıyor. 4 ve 5’inci maddelerde, İhtilaflı topraklarda ve Kürt bölgesindeki gelecekteki sahalara ilişkin petrol operasyonlarında tek yetkili KBY kılınırken, İhtilaflı topraklarla ilgili 43’üncü madde, “KBY’nin, burada yaşayan halkın bu toprakların referandumla Kürt bölgesine bağlanmasını karar vereceği kanaatine varması durumunda, referandum yapılmadan önce, Kerkük dahil ihtilaflı topraklarda istediği gibi petrol sözleşmesi yapabileceğini” hükme bağlıyor. Taslağın önemli bir maddesi ise 51’inci madde. Bu maddeye göre Irak Yönetimi devre dışı bırakılıyor ve KBY’ye sınır aşan sahalar konusunda komşu ülkelerle Irak Hükümeti’nden bağımsız olarak ticari anlaşma yapma yetkisi veriliyor. Ayrıca Irak Hükümeti’nin hiçbir yasal ve idari düzenlemesinin Kürt bölgesindeki veya ihtilaflı topraklardaki petrol operasyonları için geçerli olmayacağı 4’üncü maddenin 3’üncü kısmında dile getiriliyor.

Pay talep ediyorlar
6’ncı maddede ise Kürt bölgesinde mevcut petrol operasyonları ile doğrudan veya dolaylı olarak, boru hatları ve rafineriler dahil olmak üzere, bağlantılı altyapının kontrolünün tamamen KBY’de olduğu hükme bağlanıyor.  Irak Kürt Bölgesi Petrol Yasa Taslağı’nda, Merkezi Hükümetten gerek mevcut sahalardan gerekse Gelecekteki sahalardan elde ettiği gelirden KBY’ye pay talep ediliyor.  Sözde KBY’nin geçtiğimiz aylarda taslakla uyumlu bir Irak Petrol Yasa Taslağı hazırlayarak Irak Hükümeti’ne ilettiği biliniyordu.

Uzmanlar uyardı 
“Devlet içinde devlet” mantığıyla hazırlanan taslağın tehlikelerine dikkat çeken uzmanlar,  Kerkük’teki tüm petrol alt yapısı ile Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’nın tamamen peşmergenin kontrolüne gireceği uyarısında bulundu.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ZEKAT FONU OLUŞTURULUYOR

BLAİR: NATO'NUN KARİZMASI ÇİZİLECEK

BERLİN'DE TÜRK KADIN KALDIRIMDA DOĞURDU
»  DHKP-C BRÜKSEL BÜROSU KAPATILDI
»  TÜM DÜNYA TÜRKİYE'Yİ İŞTE BU FOTOĞRAFLARLA İZLİYOR
»  İNGİLİZLER ABD'DEN UYANIK ÇIKTI IRAK'TAN KAÇIYOR
»  RUSLAR STRATEJİK ORTAKLIK TEKLİFİ YAPTI
»  PAPA, ÇELİK YELEK ÖNERİSİNİ REDDETMİŞ!
»  İRAN ABD'YE YARDIM TEKLİF ETTİ
»  YAHUDİLER SİYONİZM'E KARŞI BİRLEŞTİ
»  NEW YORK'U TAHTAKURULARI BASTI
»  ABD'Lİ İKİZLER İKİZ DOĞURDU
»  İTALYA ESKİ BAŞBAKANI BERLUSCONİ KONUŞURKEN BAYILDI
»  PAPA TÜRK DOSTU OLARAK GELİYOR MUŞ!
»  BARBAR ABD ASKERLERİNİN VAHŞETİ DURMUYOR
»  İRAN PEJAK İÇİN SINIRDIŞI YAPTI
»  RUS AJANI KİM ÖLDÜRDÜ?
»  PAPA TÜRKİYE'DE NE DİYECEK?
»  BAKAN KOLTUĞUNDA BİR AJAN
»  KAİNAT'IN BAŞLANGICINI GÖREN TELESKOP
»  GİZLİ SERVİS USULÜ CİNAYET
»  ABD'Lİ ALBAY'DAN ŞOK İTİRAFLAR
»  ERMENİLER ALMANYA'DAN SOYKIRIM TAZMİNATI İSTEDİ
»  IRAK'TA 21 KÖYLÜ KAÇIRILIP, ÖLDÜRÜLDÜ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.