Yılmaz, YTL'den TL'ye Geçiş Kampanyası ile ilgili düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, ''Yeni banknotların piyasaya çıkışının enflasyona etkisi olur mu'' şeklindeki soruya ''Hayır, niye olsun'' yanıtını verdi.
Para biriminin değişmediğini, aynı miktar ve aynı kupürlerin mevcut olduğunu, değişenin sadece 200 TL olduğunu belirten Yılmaz, 200 TL'nin de bankalarla, Merkez Bankası işlemlerinde kullanıldığını söyledi.
Durmuş Yılmaz, Merkez Bankasının banknot işleme fabrikası gibi çalıştığını kaydederek, ''Bunun bir maliyeti var, özellikle bankalarla Merkez Bankası ilişkilerini kolaylaştırmak üzere düşünülmüş, alınmış bir tedbir. 200 TL'yi basmak değil, basmamak herhalde eksiklik olurdu. Bunun enflasyonla da bir ilgisi yok'' dedi.
''TL'ye geçişin maliyeti'' ile ilgili soru üzerine de Yılmaz, tanıtım şirketini ihale yoluyla seçtiklerini ve ihale sonucunda verilen teklifler çerçevesinde ihaleyi kazanan şirketin, bütün bu tanıtımları, maksimum ''1 milyon 140 bin YTL'' ile yapacağı konusunda mutabık kalındığını ve sözleşmenin imzalandığını söyledi.
ESKİ PARA YAKILARAK ENERJİYE DÖNÜŞECEK
Yılmaz, toplam maliyetle ilgili bir başka soruya verdiği yanıtta, tek bir banknotun maliyetinin 11-12 kuruş olduğunu söyledi.
''Tedavülden çekilecek paralar'' ile ilgili soru üzerine de Yılmaz, kırpıntılar konusunun, Çevre ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde değerlendirildiğini, yüksek sıcaklıkta çeşitli tesislerde yakılarak enerji elde edilmesinde kullanıldığını anlattı.
Yılmaz, kırpıntıların yol, asfalt yapılması için TÜBİTAK ile çalışmaların olduğunu hatırlatarak, ''Oralardan bir sonuç çıkmayacağı sonucuna varmış bulunuyoruz. Sonuç itibariyle, yüksek derecede yakılarak yok edilmesi ana gündem maddemiz'' dedi.
''Bankalar Birliği'nin 1 Ocak'ta ATM'lerden para çekilmesi ve kredi kartı kullanımında sorunlar olabileceği uyarısını nasıl değerlendiriyorsunuz'' şeklindeki soru üzerine de Yılmaz, ATM'lerle ilgili çalışmaların Bankalar Birliği ile birlikte koordineli bir şekilde yürütüldüğünü kaydetti.
Yılmaz, ATM'lerle ilgili çalışmanın tamamen bankaların tasarrufunda olduğunu belirterek, bankaların bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını, gayret ettiklerini söyledi. Yılmaz, ''Buna rağmen bir takım zaman aralıkları ile ilgili sorunların yaşanabileceğini, şeffaflık açısından ve vatandaşlarımızın hazırlıkları açısından kamuoyu ile paylaşılmasının doğru olacağını düşündük. Dolayısı ile buna hazırlıklı olalım, bu bir teknolojik gereklilik gibi gözüküyor'' diye konuştu.
''Yılın ilk 3 ayı içinde YTL'den TL'ye dönüşüm oranı ne olacak'' şeklindeki bir başka soruya da Yılmaz, ''TL'den YTL'ye dönüşümdeki rakamları rahatlıkla yakalayabileceğimizi düşünüyorum, belki daha da ileri geçebiliriz'' yanıtını verdi.
Durmuş Yılmaz, bir soru üzerine ''sıfır serili banknotların'' piyasaya sürülmediğini, bunların bir kısmının Merkez Bankası bünyesinde sergilenmek üzere saklandığını, ayrıca Cumhurbaşkanlığı ve başbakanlığa da gönderildiğini söyledi.