İç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay'ın geçen günlerdeki söylediği, "Başından beri tavuk dönere karşıyım. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile midem bulanıyor" sözleri yeni bir tartışma yarattı. Tüm Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Kemal Özuçargil, "Canan Hanım’ın ‘Başından beri tavuk dönere karşıyım’ demesi tavuk dönerin sağlıksız olduğunu göstermez. Böyle bir genelleme bilimsellikten uzak ve yanlıştır. Lütfen hanımefendi kalp sağlığı ile ilgili konuşsun" diye tepki gösterdi.
Kadıköy Erdal Usta Zurna Dürüm sahibi Erdal Akkuş da Karatay'ın açıklamalarına karşılık, "Tavuk döner tehlikeli değildir. Ancak nereden aldığınızı bilmeniz gerekir. Canan Hoca’yı biz de seviyoruz ve takip ediyoruz ancak onun söylediklerine göre birçok şeyi yemememiz gerekiyor. Tavuk döner, et döner, kebap, lahmacun bizim kültürümüz. Bunlardan vazgeçemeyiz. Tavuk eti lezzetli ve sağlıklıdır. Bu eti kullanan yerlerinin iyi incelenmesi gerekir" sözlerini kaydetti.
Tavuk döneri nasıl yapmalı?
TAVUK etinden yapılan dönerlerin nasıl yapılabileceği Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliği’nde açıkça yer alıyor. Tebliğe göre, yaprak kanatlı et döneri, üretiminde kanatlı et olarak sadece yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etin kullanıldığı döneri ifade ediyor. Karışık kanatlı et döneri ise üretiminde kanatlı et olarak en az yüzde 60 oranında yaprak haline getirilmiş çiğ kanatlı etin ve en çok yüzde 40 oranında kanatlı kıymanın kullanıldığı döner şeklinde tanımlanıyor. Kanatlı et dönerinin içerdiği yağ oranı kütlece en çok yüzde 20, tuz oranı kütlece en çok yüzde 2 olması gerekiyor. Kanatlı et dönerinin üretiminde hayvansal olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünlerinin kullanılması yasak. Ancak baharat kaynaklı nişasta ve bitkisel protein miktarının toplamda yüzde 1’i aşmaması gerekir. Çiğ kanatlı et dönerinin perakende satış noktasındaki raf ömrü, pişirme işlemi başladığı andan itibaren en fazla 12 saattir.
Karatay ne demişti?
"Anadolu’da bir laf vardır, ucuz etin yahnisi olmaz. Onun için eğer bir şey ucuzsa mutlaka içerisinde katkı maddesi vardır. Dönerde ve hazır köftelerde soya ve katı yağlar çok fazla kullanılıyor. Hayvansal yağlar tehlikeli değildir. Çünkü hayvansal yağlar, katı yağ değildir. İnsan ve hayvan vücudunda katı yağ olmaz. Hayvansal yağ kullandıklarını sanmıyorum çünkü çok değerli bir yağdır. Ancak ucuz diye de bunların kullanılması doğru değil. Başından beri tavuk dönere karşıyım. Tavuk döner olan büfelerin önünden geçerken bile midem bulanıyor. Tavuk, zaten tavuk değil. Bildiğiniz bir yerden pahalı da olsa istediğiniz kadar döner yiyebilirsiniz."
kaynak:t 24