Liderler, iki günlük bu zirvede Avrupa Birliği'nin önümüzdeki yedi yılda uygulanacak bütçesi ve AB Anayasası konularındaki derin görüş ayrılıklarına çözüm arayacaklar.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, zirvede uzun vadeli bir bütçe üzerinde anlaşmaya varılmasının zor olabileceğini ancak imkansız olmadığını söyledi.
Barroso, daha önce liderleri zirvede bir açmaza gidilmesi halinde Avrupa Birliği'nin kalıcı bir krizle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarmıştı.
Akşam saatlerinde liderlerin görüşmeleri sürerken İrlanda Dışişleri Bakanı Dermot Ahern, tüm 25 üye ülkenin, Fransa ve Hollanda'da yapılan referandumlarda anayasanın reddi ardından, anayasanın onaylanması sürecinde bir "bekleme dönemine" girilmesi konusunda uzlaştıklarını açıkladı
Bütçe hakkındaki görüş farklılıkları ise, İngiltere'ye her yıl verilen katkı iadeleri hakkındaki tartışmalar ve tarım sübvansiyonları üzerinde reform yapılması çağrılarına odaklanıyor.
Ancak görüşmelerin ilk günü, daha çok AB Anayasası ve diğer başlıklar üzerinde yoğunlaşacak.
Anayasa 25 üyenin tamamınca onaylanmadan yürülüğe giremiyor.
Ancak Almanya ve Fransa liderleri AB Anayasası'nın onay sürecinin devam etmesinden yana.
İngiltere Başbakanı Tony Blair ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise anayasa konusunun bir süre soğutulmasını, konunun durup düşünülmesini savunuyor.
Bütçe pazarlığı Cuma günü
|
NET KATKI
2003 Avrupa Komisyonu verileri *İngiltere'nin katkı iadesi çıkarıldıktan sonraki dağılım |
Daha da zorlu pazarlıklara konu olması gereken 2007-2013 bütçesi ise Cuma gününün gündemine alınmış görünüyor.
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, zirve öncesinde karamsar konuştu. Schröder'e göre esneklik gösterilmezse anlaşma umudu pek fazla olmayabilir.
Brüksel'deki zirveye hareketinden önce Almanya Parlamentosu'nda bir konuşma yapan Gerhard Schröder, İngiltere'ye sunulan geri ödemelerin "maruz gösterilecek yanı" olmadığını söyledi.
Schröder'e göre bu konu, AB'nin 2007-2013 bütçesi önündeki başlıca engel ve İngiltere'nin bu konuda taviz vermesi şart.
İngiltere'ye 1984 yılından bu yana, bütçeye çok katkı yapıp az tarım teşviği kullandığı için geri ödemeler yapılıyor. Bu ödemelerin tutarı yıldan yıla değişiyor.
Her yıl İngiltere'ye Brüksel'e yaptığı ödeme ile kullandığı teşvikler arasındaki farkın üçte ikisi iade ediliyor. Bu da yaklaşık 4,5 milyar Euro (5 milyar dolar) ediyor.
Teşvikler de tartışılacak
Zirveye başkanlık eden Lüksemburg hem İngiltere'ye verilen katkı iadesinin hem de tarım teşvikleri sisteminin masaya getirileceğini söylüyor.
İngiltere katkı iadelerinde değişiklik önerilerini ancak tarım teşvikleri de kapsamlı şekilde tartışılırsa görüşebilecekleirni belirtiyor.
Bu sistemden en fazla fayda sağlayan ülke olan Fransa ise teşviklerin müzakere edilmesine direniyor.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı Lüksemburg, zirve öncesinde bir uzlaşma önerisi olarak İngiltere'ye katkı iadesinin 2013 yılına dek dondurulmasını, ardından bu ödemelere, birlik harcamalarının daha geniş bir değerlendirmesi içinde yer verilmesini gündeme getireceğini açıkladı.
İngiltere daha önce iadeleri dondurma önerisini reddettiğini duyurmuştu.