Medyaspot(Ankara)
.Bakanın açıklamaları şöyle.
Müze ve ören yerlerinin ziyaretçi sayılarını artırmak ve bu alanda bir farkındalık yaratmak amacıyla 2008 yılında MüzeKart uygulaması başlamıştır.
Müze ve ören yeri giriş ücretlerinde…
Şimdi, bu MüzeKart’ı ve müze ören yerlerini özellikle belirtmek istiyorum. Biliyorsunuz, müze fiyatlarımız, fiyatları artırmış olmamıza rağmen, hâlâ Avrupa standartlarının altında; inşallah o açığı kapatacağız. Tabii, bu artışları yaparken de Türk vatandaşlarını korumak için yeni bir strateji geliştirdik, MüzeKart stratejisi ve geçen seneden itibaren MüzeKart’a herhangi bir zam yapmıyoruz. Bundan sonra da MüzeKart’ta -sadece Türk vatandaşları yararlanıyor- herhangi bir zam yapılmayacak.
MüzeKart nedir? Bir kereliğe mahsus 70 lira bir ücret ödüyorsunuz; aldığınız tarihten itibaren, Bakanlığımıza bağlı bütün müzeleri sınırsız bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Yani, ayda 1kere bir müzeye giderseniz 12 kere gitmiş olursunuz, ortalaması 6 liraya geliyor. Bu sene yılbaşına kadar inşallah yeni bir aşama daha kaydediyoruz ve millî sarayları da MüzeKart kapsamına alıyoruz.
KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI MEHMET NURİ ERSOY - Yani, fiyatında herhangi bir değişiklik olmuyor ama millî sarayları da yıl başı ndan itibaren MüzeKart dâhiline alıyoruz; artık Türk vatandaşları MüzeKart’la millî sarayları da ziyaret edebilecekler.
Şöyle söyleyeyim, bakın: Müzelerimizin gelirlerinin yüzde 85’ini yabancı ziyaretçiden alıyoruz; kalan yüzde 15’in yüzde 7,5’unu MüzeKart’tan elde ediyoruz yani Türk tüketici açısından çok avantajlı olan MüzeKart’tan, kalan 7,5’luk kısmı münferit girişlerden elde ediyoruz. Bu arada, Türk vatandaşlarında 0-18 yaşa ücretsiz, 65 yaş ve üzerine ücretsiz, üniversite öğrencilerine yüzde 50 indirimli, askerlere ücretsiz, öğretmenlere ücretsiz, arkeoloji sınıfı öğrencilerine de ücretsiz. Bunlara da baktığınız zaman, yani, aslında yüzde 100’ün içinde bizim şikâyet aldığımız kısım yüzde 1’lik bir kısım. Şimdi, yüzde 1’lik kısımdan şikâyet almayacağız diye yüzde 85 yabancıdan aldığımız gelirden vazgeçersek, işte o zaman geçmişte olduğu gibi kazı ve ören yerlerindeki kazı faaliyetlerimizde aksamalar oluyor, mevcut müzelerimizin bakım ve onarımında aksamalar oluyor, yeni müzelerin açılması yavaşlıyor. Şimdi, biz bu düzenlemeleri yaparak hem müzelerimizin standartlarını yükselttik hem kazı ve ören yerlerimizi aşamalı bir şekilde on iki aylık kazı programına aldık; yani, ilk defa “Kaynak yok.” diye kısa kesilirken şimdi “Kaynak var, niye kazmıyorsunuz?” diye biz hocalarımıza yüklenmeye başladık. Aşamalı bir şekilde, önümüzdeki senenin sonuna kadar yani 2021 sonuna kadar tamamını on iki aylık kazı programına almış olacağız; o açıdan, çok önemli bir çalışmaydı. Türk vatandaşlarını da özellikle MüzeKart uygulamasıyla koruyoruz.