Maliye Bakanlığı çok başlılığı ve dağınıklığı önlemek için Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nı kurdu. Yapılan değişikliklerle Teftiş Kurulu ve Hesap Uzmanları Kurulu ifadelerinin yerini Vergi Denetim Kurulu aldı. Kurul, doğrudan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e bağlı olarak başkan, başkan yardımcıları, grup başkanları ve vergi müfettişlerinden oluşacak
Ankara - Maliye Bakanlığı “denetim” kurullarını tek çatı altında topladı. Maliye Bakanlığı’nda hizmet birimi olarak “Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı” kurulmasına dair kanun hükmünde kararname, bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kararnameyle 100 yıllık “Maliye Teftiş Kurulu” ve “Hesap Uzmanları Kurulu” kaldırıldı. Tüm kurullar “Vergi Denetim Kurulu” adı altında biraraya toplandı. Yeni kurulan Vergi Denetim Kurulu, doğrudan Bakana bağlı olarak başkan, başkan yardımcıları, grup başkanları ve vergi müfettişlerinden (vergi başmüfettişi, vergi müfettişi ve vergi müfettiş yardımcısı) oluşacak.
Yeni oluşturulan kurul, vergi incelemeleri yapacak. Her türlü bilgi, veri ve istatistikle oluşturulan Risk Analiz Sistemi üzerinden mükelleflerin faaliyetlerini gruplar ve sektörler itibarıyla analiz edecek, vergi yükümlülüklerine ilişkin ihbar ve şikayetleri değerlendirecek, Bakan tarafından verilen teftiş, inceleme, denetim ve soruşturmalarıyapacak.
Dağınıklık sona erdirildi
Kararnameyle halen Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı ve Hesap Uzmanları Kurulu Başkanı ile Gelir İdaresi Başkanlığı Gelirler Kontrolörleri Başkanı kadrolarında bulunanların görevleri de sona erdirildi. Söz konusu Başkanlar, Bakanlık Müşaviri kadrolarına herhangi bir işleme gerek kalmaksızın atanmış sayıldı. Maliye Bakanlığı, yeni düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada vergi denetiminde çok başlılık ve dağınıklığın ortadan kaldırıldığını vurguladı. Yazılı açıklamada, Maliye Bakanlığı’ndaki vergi denetim birimlerinin birleştirilmesi ihtiyacı ve talebinin uzun yıllardır siyasetin gündeminde yer aldığı ancak bugüne kadar bu amacın gerçekleştirilemediğine dikkati çekildi. Yapılan düzenlemenin bu açıdan tarihi öneme sahip olduğu ve yapısal reform niteliği taşıdığı belirtilen açıklamada, “Bugün hayata geçirdiğimiz değişimin arkasında yatan temel unsur kararlı ve güçlü siyasi iradedir” denildi.
İlk olarak 2010’da yaptıkları 6009 sayılı Kanunla, vergi incelemelerinin planlanması, yürütülmesi ve mükellef haklarının güvence altına alınması noktasında yıllarca hiç dokunulmamış yasal düzenlemelerin değiştirilerek vergi denetiminin hukuki çerçevesi, objektifliği ve güvenilirliğinin sağlandığı ve vergi denetiminde çağ atlandığı belirtilen açıklamada, yapılan bu düzenlemelerde tek eksik kalan noktanın vergi denetiminin tek çatı altında toplanması olduğu vurgulandı.
Açıklamada, şöyle denildi: “Yapılan düzenleme ile vergi incelemeleri ile görevli birim Bakanlık içinde en üst düzeyde teşkilatlandırılmış güçlü bir örgüt yapısı kurulmuştur. Vergi incelemeleri ile yetkili olanlar tek unvanda (vergi müfettişi) birleştirilerek güçlü tek bir kurumsal kimlik oluşturulmuştur. Vergi Denetiminde ilk defa uzmanlaşma ve amaca odaklanmış bir örgüt tasarımı sağlanmıştır. Vergi Denetiminde objektif, risk analizine dayalı ve gelir politikası hedefleriyle uyumlu bir görev anlayışı benimsenmiştir. Vergi Müfettişlerinin işe alınmaları, yetiştirilmeleri ve yükselmelerinde başarı ve performansı teşvik ve ödüllendiren bir anlayış hayata geçirilmiştir. Netice olarak, yapılan yasal düzenleme ile vergi denetiminde etkinliği, etkililiği, verimliliği ve uzmanlaşmayı esas alan yeni bir Vergi Denetim Kurulu kurulacaktır. Bu sayede, bir yandan kayıt dışı ekonomi ile mücadelede etkinlik artırılacaktır diğer yandan vergi denetimlerinin kalitesi ve verimliliği artırılacaktır.”