Üreticiden "depolarımız çeltik dolu" açıklaması gelirken, ne hikmetse fiyatlar fahiş oranda artırılıyor. Fırsatçı tüccarlara karşı halk tüketici dernekleri harekete geçti. Bir hafta pirinç almayın kampanyası başlatıldı.
Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), pirinç fiyatlarındaki artışı afişle boykot ederek şu çağrıyı yapıyor;
* ''Bu milli davada sessiz ve tarafsız kalma! Fırsatçının pirinç oyunu. Hakkınıza sahip çıkın. Bir hafta pirinç almayın ve yemeyin. Ülke geneli el birliğiyle boykota'' .
ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş ''Piyasada dönen entrikalara göz yumacağımızı sanıyorlarsa aldanırlar, fırsatçı tüccarlara göz açtırmayacağız, gerekeni yapacağız'' dedi.
Afişler yurt genelinde dağıtılacak. Tüm ÇETKODER üyeleri 17-24 Nisan tarihleri arasında pirinç tüketmeyecek.
TMO: VATANDAŞ SABRETSİN
Pirincin, buğday ve makarnayla ikame edilebileceğine işaret eden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, şöyle devam etti:
''Kısa süreli fiyat hareketleri var, miktar sorunu yok. Dünyada fiyat artışı var, ama içeride fiyat artışı abartıldı. Vatandaş sabretsin. Biz gerekli ürünü arz ediyoruz. Biz de ithalat yetkisi aldık ithal ediyoruz. Mısır ihracatı kapattığı için panik yaşanıyor. İnsanlar sağduyulu davranırsa piyasa rahatlar. En kısa vadede ürün getireceğiz.''
DEPOLARIMIZ ÇELTİK DOLU
Bu açıklamaya karşılık Çeltik üreticileri depoların pirinç dolu olduğunu söylüyorlar. Yani birileri de ithalat yolu ile vurguna hazırlanıyor.
Edirne'nin İpsala ilçesinde çeltik fabrikası sahibi Mehmet Kerman, Türkiye'nin çeltik üretiminin üçte birinin İpsala'dan karşılandığını belirterek, ''Pirinç stokları yeterli seviyede. Depolarımız çeltik dolu'' dedi.
Çeltiğin 45 gün önce tonunun 800 YTL'den işlem gördüğünü belirten Kerman, ''Bugün çeltiğin tonu bin 600 YTL'den işlem görüyor. Çeltiği işleyip pirinç haline getiren fabrikalarda, piyasaya toptan çeltiğin tonunu 2 bin 700 YTL'den satıyor. Ancak, şu anda talepte bir daralma var'' dedi.