ÇÖZÜM Sürecinde Dünya Örnekleri’ konulu programlar düzenleyerek, AK Parti, CHP ve BDP’li vekillerden oluşan heyeti İrlanda, İskoçya, İngiltere ve Güney Afrika Cumhuriyeti’ne götüren Londra merkezli düşünce kuruluşu Demokratik Gelişim Enstitüsü’nün (DPI) bu kez rotası Almanya. DPI, eyalet sisteminin inceleneceği seyahat için Berlin’le temasa geçti.
İSPANYA’YI İSTEDİLER
DPI organizasyonunda mayıs başında Güney Afrika’ya giden heyet üyeleri IRA ve Güney Afrika örneklerinin ardından, ETA modelini görmek için İspanya ziyareti önerdi. Ancak DPI, eyalet sisteminin incelenmesi için Almanya’yı işaret etti. Güney Afrika dönüşü harekete geçen DPI, Alman hükümeti ve bu ülkedeki sivil toplum kuruluşlarıyla temasa geçti. En geç sonbaharda gerçekleşmesi planlanan seyahatin masraflarını öncekilerde olduğu gibi yine DPI karşılayacak. Geziye bazı yazar ve akademisyenler de katılacak.
CHP TEMKİNLİ
DPI’ın düzenlediği İrlanda, İskoçya, İngiltere ve Güney Afrika gezilerine katılan CHP, eyalet sisteminin inceleneceği Almanya gezisine temkinli yaklaşıyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, AKŞAM’a şu açıklamayı yaptı: “DPI’ın daha önce tertiplediği seyahatlerin birkaçına parti olarak katıldık. Bu seyahate katılır mıyız bilmiyorum. Hazırlanan programın konusu bize uygun mu, değil mi görmemiz gerekiyor. Almanya seyahati konusundaki son sözü, daha önceki gezilerde de olduğu gibi Genel Başkanımız verecek.”
IRA ve Güney Afrika örneklerinin incelendiği gezilere BDP adına katılan Van Milletvekili Nazmi Gür ise Almanya’ya ziyaretiyle ilgili şunları söyledi: Ziyaret en geç ekim ayında gerçekleşecek. Almanya’da eyalet sistemini yerinde inceleyeceğiz. 2’nci Dünya Savaşı sonrası Almanya’nın yeniden yapılanması, yerel demokrasi sistemlerinin güçlendirilmesi ve eyalet sisteminin işleyişini, Alman Anayasası’ndaki yerini mercek altına alacağız. Ayrıca, bu ülkede azınlık konumunda bulunan Türkler, Kürtler ve diğer ulusların durumunu irdeleyeceğiz.
DPI YÖNETİMİNDE KİM VAR
PROGRAMLARI hazırlayan ve seyahatleri finanse eden Londra merkezli DPI’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı İngiliz Avukat Yüksek Mahkeme Üyesi Nicholas Stewart yapıyor. DPI’ın direktörülüğünü de Danimarka’da görülen ROJ TV davasına müdahil olarak katılma talebinde bulunan, ancak “PKK’ya yakınlığı nedeniyle taraflı olabileceği” gerekçesiyle mahkeme tarafından isteği reddedilen Kerim Yıldız yapıyor. Enstitü’nün 2 numaralı koltuğunda ise Abdullah Öcalan’ın AİHM’de avukatlığını üstlenen Catriona Vine oturuyor.Vine, 2010 yılında Türkiye’ye gelerek İmralı’da Öcalan ile görüşmüştü
kaynak: akşam