Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2509
EURO
37,6551
IMKB
9.032,000
ALTIN
2.912,780
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
MECLİS'İN 3 HAFTALIK TRT MARATONU TAMAMLANDI
MECLİS İN 3 HAFTALIK TRT MARATONU TAMAMLANDI
 
TRT Kanunu’nda değişiklik öngören tasarı Meclis Genel Kurulu’nda kabul edildi.
 
11.6.2008 - 16:29
Üç hafta süren görüşmelerin ardından bugün kabul edilen tasarıya eklenen önerge ile TRT’nin Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapmasına imkan tanındı. Tasarının görüşmelerine dün ve bugün İsmet İnönü tartışması damgasını vurdu. Dün akşam AKP ve CHP'liler arasında yaşanan "İsmet İnönü" kavgasının ardından CHP milletvekilleri bugün de Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu'na yönelttikleri sorularla, konuyu Meclis gündemine taşıdılar.

Genel Kurul’da kabul edilen tasarı, TRT’nin Türkiye sınırları içinde yayın yapan radyo ve televizyon kurum ve kuruluşları ile sözleşme, anlaşma ve protokol yapabilmesini öngörüyor. Buna göre TRT sözleşme kapsamında, yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlara haber ve görüntü satabilecek, onlardan da hizmet alabilecek. Uluslararası sözleşme ve protokollerde Başbakan’ın onayı gerekecek. TRT Yönetim Kurulu; Genel Müdür, Bakanlar Kurulu tarafından atanacak genel müdür yardımcıları arasından 2 üye ile elektronik veya kitle iletişim araçlarından bir, hukuk alanından bir, işletme, iktisat veya maliye alanlarından bir, sanat veya kültür alanlarından bir kişi olmak üzere seçilen ve atanan 4 üyeden oluşacak. Dışarıdan seçilen yönetim kurulu üyeleri, RTÜK tarafından her bir alandan teklif edilen 2 kat aday arasından Bakanlar Kurulu kararı ile atanacak. Yönetim Kurulu üyeliği 4 yıl olacak. Süreleri sona eren üyeler yeniden atanabilecek. Üyeliğin normal süreden önce sona ermesi halinde, yeni üye de 4 yıllığına atanacak. Bir yıl içinde mazeretsiz 2 toplantıya katılmayanların üyeliği kendiliğinden sona erecek. Genel müdür yardımcılarının atanmasında 15 yıllık devlet memurluğu şartı aranmayacak. Bakanlar Kurulu tarafından atanan genel müdür yardımcısı üyeler, gerektiğinde yine Bakanlar Kurulu’nca değiştirilebilecek. Genel Müdür yardımcıları, kamu kurum ve kuruluşlarında veya televizyon, radyo, haberleşme, bilgisayar, telekomünikasyon, elektronik, kitle iletişimi, hukuk, işletme, iktisat, maliye, ekonomi, sanat veya kültür alanlarında en az 12 yıl hizmeti bulunanlardan atanabilecek.

-SINIRSIZ PERSONEL ALIMINA SINIR

Meclis Genel Kurulu’nda yasalaşan tasarıya göre, yayın, yapım, teknik ve bilişim hizmetlerini yürütmek ve sayısı 300'ü geçmemek üzere kurumca yapılacak sınavla personel alınabilecek. Bu uygulamayla, TRT’ye sınırsız sayıda personel alımına sınır getirilmiş olurken, TRT’nin hizmetlerinin, memurlar, sözleşmeli personel ve geçici personel eliyle gördürülmesi öngörülüyor. Kanunla, özel bilgi ve ihtisasından yararlanmak üzere de en fazla 10 genel müdür müşaviri istihdam edilebilecek. Kabul edilen tasarıyla, yabancı uyrukluların da sözleşmeli olarak istihdam edilebilmesine imkan tanındı. Bu personelin sözleşme usul ve esaslarıyla ücretleri, yönetim kurulu tarafından tespit edilecek. TRT personeline, yurt içinde geçici görevle memuriyet yeri dışında görevlendirilmesi durumunda, devlet memurları için belirlenen gündeliklerin 2 katını geçmemek üzere yönetim kurulu tarafından belirlenen tutarda gündelik ödenecek. Yurt içi ve yurt dışı konaklama yer ve ücretlerine ilişkin hususlar yönetim kurulu tarafından belirlenebilecek. Bu şekilde tespit edilen yerlerde kalan personele, gündeliklerinin yarısı verilecek.

-BÖLGE MÜDÜRLÜKLERİ KALDIRILIYOR

Yeni teşkilat düzenlemeleri nedeniyle kaldırılan, birleştirilen, ismi veya yapısı değiştirilen birimlerde daire başkanı, başkan, üye, başkan yardımcısı, bölge müdürü, bölge müdür yardımcısı, müdür, şube müdürü, müdür yardımcısı, genel sekreter, genel sekreter yardımcısı, savunma sekreteri, başuzman, uzman kadrolarında bulunanların görevleri ile kurum genel müdür uzmanlarının görevleri, bu maddenin yayımı tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde sona erecek ve bu kişiler araştırmacı unvanlı kadrolara atanacak. Bu personel, ihtiyaç duyulan hizmetlerde de görevlendirilebilecek. Kurumda işçi sayılmayan geçici personel, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde, sözleşmeli personel kadrosuna alınacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra emeklilik hakkını kazananlara 3 ay içinde emeklilik başvurusunda bulunmaları halinde, emekli ikramiyeleri yüzde 30 fazlasıyla ödenecek. Ancak bu kapsamda emekli olan personel, emekli oldukları tarihten itibaren 3 yıl içinde TRT'de yeniden istihdam edilmeyecek. Kanun yürürlüğe girdiğinde emeklilik hakkını kazanmamış, ancak bu yıl sonuna kadar emekliliği hak edecek olanlar da 2 ay içinde başvurmaları halinde emekli ikramiyelerini yüzde 30 fazla alabilecek.

-KÜRTÇE YAYINA VİZE ÇIKTI

Tasarıyla ilgili görüşmeler sırasında 6’ncı madde üzerinde verilen bir önergeyle TRT’den Kürtçe yayın yapılmasına da imkan tanındı. İlgili maddenin başlığı "TBMM ve açıköğretim yayınları ile eğitim ve öğretim amaçlı yayınlar ve diğer yayınlar" şeklinde değiştirilirken bu düzenlemeyle TRT’nin Türkçe dışında farklı dil ve lehçelerde de yayın yapması imkanı sağlandı.


Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


İTİRAFÇI, PKK'NIN YENİ HAİN TAKTİĞİNİ AÇIKLADI

ATATÜRK DÜŞMANI KADIN, İLTİCA'CI ÇIKTI

ODTÜ'DEN GÖKÇEK'E AĞIR SUÇLAMA
»  HİLMİ GÜLER'E STENT TAKILDI
»  TBMM BAŞKANI, DİYALOG TURLARINA BAŞLIYOR
»  KAMER GENÇ:"BÜYÜK OLAYLAR OLABİLİR"
»  DIŞİŞLERİNDE BÜYÜK DEĞİŞİKLİK
»  "SEZER'İN ONURUNA VERİLEN BİR AİLE YEMEĞİ İDİ"
»  "PARTİYİ TUNCAY'A VERMEDİM"
»  O PAPAZ, UZMAN ÇAVUŞ ÇIKTI
»  BABACAN'DAN BÜYÜK İTİRAF
»  "AKP HAYALET PARTİ"
»  MECLİS'TE İNÖNÜ KAVGASI
»  SEZER'İN DOST ZİYARETİ HEYECANLANDIRDI
»  "GELİNİM BAŞINI AÇSA KARIŞMAM"
»  "BU TREN'DEN İNEN TEKRAR BİNEMEZ"
»  "HUMEYNİYİ SEVİYORUM, ATATÜRK'Ü SEVMİYORUM"
»  BAHÇELİ,HEDEF ŞAŞIRIP ASKERE ÇATTI
»  KAMU HASTANELERİ MERCEK ALTINA ALINDI
»  TÜRBANA ELEŞTİRİLERİN YANITLARI GEREKÇELİ KARARDA
»  AKP,İSMET İNÖNÜ'YÜ MİLLET DÜŞMANI YAPTI
»  AKP, OSMANLI'YA YANLIŞ ATIF YAPIYOR
»  BAHÇELİ, NEREDESİN ! PKK'NIN AYNASI "TÜRK" İSMİNİ ÇİZDİ
»  MÜMTAZ SOYSAL, PARTİSİ'Nİ TUNCAY ÖZKAN'A DEVRETMİYOR
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.