Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, gündeme ilişkin gelişmeleri NTV'ye değerlendirdi.
Yunanistan'a ikinci kez yardım yapılmasıyla ilgili konuşan Şimşek şunları söyledi: "Bir yangın vardı, kontrol altına alınmış gibi görünüyor. Uzun vadeye ilişkin kaygılar devam ediyor. Yunanistan önceki paketin şartlarını yerine getiremedi. Bütün alınan tedbirlere rağmen karşılıklı bir güven bulanımı var. Sorun şu anda kontrol altında. Kısa vadede iyimser olmak için sebepler var."
Merkez Bankası'nın faiz koridorunu daraltmasını yorumlayan Şimşek, "Türkiye'ye yönelik endişelerin bir miktar piyasaya yansımasının temelinde Avrupa'daki gelişmeler vardı. Şimdi MB'nin eli rahatladı. ABD dünya ekonomisi için çok önemli bir motor. ABD Merkez Bankası 2014 sonuna kadar faizleri artırmayacağını söyledi. Euro Bölgesi'nde ciddi sıkıntılar vardı. Yunanistan'ın sorunu da şu an itibariyle kontrol altına alındı. Geçen yılın ikinci yarısında bozulan beklentiler yerini nispeten bir iyimserliğe bırakıyor. MB'nin tutumunu da bu açıdan değerlendirmek lazım" dedi.
Riskin azaldığını belirten Şimşek, "ABD'den gelen veriler cesaret verici. Euro Bölgesi ve diğer gelişmiş ülkeler için makroekonomik sorunlar duruyor. Onların çözümü zaman alacak ve buna ilişkin endişeler var. Piyasalar için kısa vade önemli. Kısa vadede iyimserlik var. Risk iştahı ciddi bir şekilde artmış durumda" diye konuştu.
CARİ AÇIK DARALIYOR
Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirme yapan Şimşek şunları kaydetti: "Cari açık Türkiye'nin temel yapısal makroekonomik problemi. Bir gecelik yaklaşımlarla bunu çözemeyiz. Cari açık geçen sene kısmen yapısal, kısmen konjonktürel faktörlerle arttı. Türkiye'de iç talep inanılmaz güçlü. Tüm bu faktörler yüzde 10'luk cari açığı getirdi. Türkiye bunalıma girmeden bu süreci yönetti. Şu anda cari açıkta bir daralma trendindeyiz. Orta-uzun vadeli çözümler esastır. Teşvik programı, enerjide atılan adımlar, insana yapılan yatırım, markalaşma konusu... Türkiye aslında doğru yolda ama bu sorunun köklü çözümü zaman alacak.
ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLENENDEN ÖNCE OLABİLİR
Enflasyonda beklentimiz ilk çeyrekte yükselmeye devam etmesi yönündeydi. Yılın ortasına doğru tek haneli rakamlara inişe geçmesiydi. Bu sürecin erken gelme ihtimali var. Bu liranın durumuyla ilişkili. Lira ciddi anlamda değer kaybedince ithal edilen ürün yoluyla enflasyon dinamikleri olumsuz etkilendi. Vergi artışları etkili oldu. Enflasyonun tekrar düşüş trendine girme ihtimali yüksek. Yıl sonuna doğru MB hedeflerine doğru yönelmesi ihtimali yüksek.
Gelişmiş ülkelerde ciddi sıkıntılar var. 10 yıla damgasını vuracak en önemli trend büyümenin nispeten düşük seyretmesidir. Türkiye gibi ülkeler ise inanılmaz dinamizm içindeler. Geçenlerde Körfez'deydim. Türkiye gibi geleceği parlak ülkeleri nasıl göz ardı ediyorsunuz? Körfez'de büyük potansiyel var. Türkiye çok farklı noktada. Önümüzdeki 10 yıl içinde Körfez'de yaratılan fon fazlası 5 trilyon doları bulacak. Türkiye'nin avantajlı noktada olduğunu düşünüyorum. Ben o konuda ümitliyim."
MAAŞ ZAMMI NİSANDA OLABİLİR
Memur maaşlarıyla ilgili son durum hakkında bilgi veren Şimşek, "Toplu sözleşmeyle ilgili tasarının bütçeden önce bağlanmasını arzulardık. Şu anda Meclis'te olan bir konu. Bir an önce bunun yasalaşmasını ve memurlara zammı aktarmak istiyoruz. Geçen seneki enflasyon farkını ocak ayında yansıttık. Zaten bir geriye dönük farkı ödeyeceğiz. Nisana yetişebilir. Müzakereler olacak. Bugünden gün konusunda tarih verme konusunda bir şey söylemek doğru olmaz. Nisan hâlâ mümkün olan bir tarih" dedi.
İNTİBAKTA YÜK 2.4 MİLYAR LİRA
Maliye Bakanı intibak yasasıyla ilgili şunları söyledi: "İntibak sorunu bizden önce yaratılmış bir sorun. Başbakan bu yönde geçen yıl çözüm üreteceğine dair söz verdi. Emekli maaş farklılıklarını azaltma yönünde irade ortaya koyduk. Bütçeye etkisi 2.4 milyar lira. Bunun kaynağını çalışacağız, uygulamaya koyacağız."(Ntvmsnbc)