Maliye Bakanlığı defalarca satışa çıkardığı tatil kampı ve sosyal tesisleri bu yıl ‘Hepsini satacağız’ diyerek yeniden satışa çıkardı. Ancak biri dışında hiçbirini satamayınca ihale 16 Ekim’e ertelendi. Maliye, kampların satışından 152 milyon lira gelir bekliyordu.
Vatan'ın haberine göre; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “Kamudaki sosyal tesislerin tümünü elden çıkaracağız, ilk adım Maliye olarak biz başlıyoruz” açıklamasının ardından çıkılan ihalelerde başarı sağlanamayınca, memur kamplarında “satış” yaklaşımı rafa kaldırıldı. Binlerce memurun ucuz tatil yapmasına olanak sağlayan kamplarla ilgili böylece memura yeni bir umut doğdu. Bakanlığın daha önce defalarca satışa çıkardığı ve satamadığı tesisler, Bakan Mehmet Şimşek’in talimatıyla bir kez daha, Ağustos ayı boyunca ihale edildi.
Ancak ihaleye katılımcı bile bulmakta zorlanan Maliye, bu ihalelerde bir kez daha başarısız oldu. Diğer bakanlıklar da kendi bünyelerindeki sosyal tesislerin satışıyla ilgili “Maliye Bakanlığı’nın satışını bekleyip görme” kararı aldıklarından, bu gelişmeyle birlikte diğer kurumlar da satış defterini kapattı.
Gelinen noktada, kampların önümüzdeki yıl boyunca satışının mümkün olmayacağı, “satış” yönteminden vazgeçilmesi ve kiralama yöntemini de içeren bir dizi yeni önerinin üzerinde çalışılacağı belirtiliyor. Bu kapsamda işletme hakkı devri, vb. yöntemlerle, tesisin ait olduğu kurum memurlarına özel indirimli fiyat da dahil olmak çeşitli kolaylıklar sağlayabilecek bir yöntem üzerinde çalışılacağı kaydedildi.
Satış projesi tutmadı
Türkiye genelinde Hazine mülkiyetinde olup genel bütçeli kamu idarelerine tahsisli 779 sosyal tesis bulunuyor.
Geçtiğimiz Ağustos ayında Maliye Bakanlığı’na ait 12 tatil kampının 7’si ihale edilirken, sadece sadece İstanbul Ataköy’de bulunan misafirhane satılabildi. Bu kapsamda Antalya Manavgat kampı başta olmak üzere Ankara, İstanbul ve Adana’daki tesislere alıcı çıkmadı. Kampların satışından toplamda 152 milyon lira gelir bekleyen Maliye’nin satış projesi de tutmamış oldu.
İlk ihale döneminin ardından kalan tesisleri de teker teker satışa çıkaran Maliye, bu kez de sadece Bursa Gemlik‘teki kampı Büyükşehir Belediyesine satabildi. Antalya Manavgat’taki ve Marmaris İçmeler’deki büyük Maliye Kampı da elde kalınca moraller bozuldu. Satış işlerini yürüten Maliye, Milli Emlak Genel Müdürlüğü, umudunu Marmaris İçmelerdeki tatil kampına bağlamışken, kampın 26 Ağustos’ta yapılacağı duyurulan satış ihalesi bir kez daha ertelenerek 16 Ekim’e alındı. 46 milyon 180 bin TL muhammen bedelle satışa çıkartılan tesis için hiçbir başuru olmadığı için ihalenin iptal edildiği belirtilirken, yeni ihalenin de yapılıp yapılmayacağı da halen belli değil. 22 bin 581 metrekare alana sahip deniz kenarındaki tesise 16 Ekim’de de herhangi bir alıcı çıkmazsa Marmaris kampı için de yeni ihale açılması beklenmiyor.
Satış listesindeki en pahalı kamu tesisi Manavgat’ta
ANTALYA: 2 tesis, toplam değer 66 milyon 388 bin 738 lira (Manavgat-Çolaklı: 63 milyon 378 bin 460 lira, Muratpaşa-Güzeloba: 3 milyon 10 bin 278 lira)
MUĞLA: 2 tesis, toplam değer 46 milyon 680 bin 369 lira (Marmaris İçmeler: 46 milyon 180 bin 369 lira, Datça: 500 bin lira)
ADANA-KARATAŞ: 1 tesis, 11 milyon 316 bin 241 lira
ANKARA: 2 tesis, toplam değer 9 milyon 624 bin 147 lira (Yenimahalle Yuvacık: 2 milyon 300 bin lira, Gölbaşı-Gaziosmanpaşa: 7 milyon 324 bin 147 lira)
İZMİR: 1 tesis, 7 milyon 199 bin 273 lira
İSTANBUL: 3 tesis, toplam değer 6 milyon 952 bin 322 lira (Bakırköy: 4 milyon 32 bin 615 lira, Büyükçekmece: 3.567 metre kare 2 milyon 246 bin 371 lira, Büyükçekmece: 1.036 metre kare 673 bin 336 lira)
BURSA: Gemlik: 1 tesis. 1 milyon 454 bin 100 lira.
Memur günlük 3.75 liraya tatil yapabiliyor
Halen kamu kurumlarına ait tatil kamplarının yanı sıra kurumların hemen her ilde misafirhaneleri de bulunuyor.
400’ün üzerindeki kamp ve misafirhanenin yatak kapasitesi ise 300 bini buluyor. Maliye Bakanlığı, her yıl bu tesislerin ücretlerini bir tebliğle belirliyor. Kurum personeli ve misafirleri tesislerde 2010 yılı için örneğin günlük en az 9.75 lira yemek ve 3.75 lira konaklama ücreti ödeyerek kalabiliyor. Misafirhanelerde ise kurum personeli her gece için en az 4.40 TL’den kalabiliyor. Sosyal tesislerin birçoğu, önceliği kurum çalışanlarına veriyor.
Diğer kamu çalışanları ve sivil vatandaşlar ise bu tesislerde, normal otellerin 10’da 1’inden de az maliyetle kalabiliyor. Örneğin satışı yapılan yegane tesis olan İstanbul Ataköy’deki misafiranenin geceliği ortalama 20 TL idi.