Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın büyük iftar daveti için TBMM olağanüstü bir gün yaşıyor. Kahraman’ın eski ve mevcut milletvekilleri ile eşlerinden 3000 kişiyi davet ettiği büyük organizasyon için hummalı bir çalışma yürütülüyor. Meclis personeli günler öncesinden iftara hazırlık yaptı.
Farklı yerleşkelerdeki garsonlar ve çalışanlar da bu davet için ana yerleşkede görevlendirildi. Geçmiş yıllarda bu tür davetler için kullanılan TBMM Üyeler Lokantası veya Tören Salonu yeterli olmayacağından, bu yıl Şeref Kapısı’nın önündeki açık alan yemek mekanı olarak düzenlendi.
Kahraman’ın oturacağı protokol masasıyla birlikte büyük boy 126 masa yerleştirildi. Her masaya 10 kişinin oturabileceği davete, 1100, 1200 dolayında eski ve mevcut milletvekili ile eşlerinin katılması bekleniyor.
1500 KRİSTAL BARDAK
İftar daveti için 1500 kristal bardak ayarlandı. Yerleşkede Şeref Kapısına giden yollar erken saatlerden itibaren kapatıldı. Meclis dışından gelecek eski milletvekillerinin araçlarını rahat park etmeleri amacıyla sabah saatlerinden itibaren yakın otoparklar boşaltıldı.
Personel diğer otoparklara yönlendirildi. İftara yakın saatte yerleşkeye giriş yapmaları beklenen davetlilerin rahat yerleşmeleri amacıyla Whatapp grupları oluşturularak oturacakları masalar önceden bildirildi.
Davetlileri yönlendirme amacıyla görevli personel ve polis sayısı artırıldı. Meclis aşçıları servis edilecek yemeklerin hazırlığına sabah erken saatlerde başlarken, şefler ve garsonlara da kusursuz hizmet sunumuyla ilgili uyarılarda bulunuldu.
RESEPSİYON SALONU GEÇİCİ MESCİT OLDU
Meclis Başkanının 23 Nisan ve 29 Ekim kutlamalarında kabul salonu olarak kullandığı bölüm ise iftar dolayısıyla ‘geçici mescide' dönüştürüldü. Milletvekilleri akşam namazını burada kıldı.
MİNİ TASAVVUF KONSERİ
Yaklaşık bin üyenin katıldığı iftar yemeği programı, Kültür Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği topluluğunun mini konseri ile başladı.
TBMM Camii İmam Hatiplerinden Kurra Hafız Mehmet Göregen'den dinlenen Kur'an-ı Kerim Tilaveti'nin ardından iftar ezanını TBMM Camii İmam Hatiplerinden Mehmet Karadan okudu. Yemek duasını ise Ahmet Yedekçi yaptı.
TBMM Başkanı Kahraman, iftar yemeği programında yaptığı konuşmada, davete gelen tüm üyelere teşekkür etti. "Gelemeyen birçok arkadaşımızın kalbinin burada olduğuna inanıyorum" ifadesine yer veren Kahraman, "rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan mübarek Ramazan'ınızı tebrik ediyor, sağlık, esenlik ve hayırlı başarılarla dolu nice mübarek günlere ve aylara kavuşmanızı diliyorum" dedi.
Kahraman şöyle konuştu:
"İçinde bulunduğumuz 26. Dönem'in Sayın Milletvekillerinin yanında bu yüce çatı altında hizmet vermiş olan değerli parlamenterlerimizi de davet ettik. Şu anda 1961-1965 yılları arasındaki 12. Dönem Milletvekillerimizden Bolu Milletvekili Sayın Kamil İnal Bey ve yine aynı dönemden Erzurum Milletvekili Mustafa Nihat Diler Bey ve 13. Dönem Milletvekilimiz Ramazan Tekeli bey aramızdalar. Kendilerine ve bütün katılımcılara iştirakleri dolayısıyla teşekkürlerimi sunuyorum.
Bugüne kadar, senatör, milletvekili ve atanan bakanlar dâhil, toplam 7 bin 443 kişiden vefat eden 4 bin 347 üyeye Cenab-ı Hak'tan rahmetler diliyor, yaşayan 3 bin 96 üyemize de sağlık, esenlik ve afiyet içinde hayırlı uzun ömürler diliyorum.
İftar soframızdaki bu güzel beraberliğimizde bazı hususları sizlerle paylaşmak isterim. Önce hafızamızı tazelemek adına, Meclisimizin mazisine, açılış günlerine bir göz atalım. 21 Nisan 1920, günlerden Çarşamba. Heyet-i Temsiliye Reisi Mustafa Kemal, bütün illere ve resmi dairelere bir tamim yayınlar. 23 Nisan 1920 Cuma günü Cuma Namazı Hacı Bayram'da kılınacak, dua ve tekbirlerle Meclis açılışına gelinecektir. Yokluklar içinde var olmaya çalışan bir milletin temsilcileri olarak 23'ü İstanbul'dan Meclis-i Mebusan'dan gelen ve 104'ü ise illerden davet edilen 127 kişi Ulus semtindeki bildiğiniz o küçük binada okullardan gelen sıralara otururlar, teneke sobalar iş yerlerinden, halılar evlerden, gaz lambaları kahvehanelerden temin edilmiştir. Aydınlatma, elektriğe ancak 1924 yılında kavuşmuştur. Mebusların yüzde 25'i en az bir üniversite bitirmiş, yüzde 60'ı yabancı dil biliyor, bunların yarısı da birden fazla dil biliyor. Son derece entelektüel bir seviyeye sahipler. İdealleri, hedefleri vardı. Tomurcuk derdindeydiler. Zira, tomurcuk derdinde olmayan ağaç, odundur.
Bugüne kadar hizmet verenlerin gayretleriyle çok büyük mesafeler kat ettik. Türkiye'yi yüceltmek yolundaki azimli yürüyüşümüzü devam ettiriyoruz ve ettirmeliyiz. Bu uğurda bütün emek verenlere, imkan sağlayanlara şükranlarımızı sunuyor, vefat edenleri minnetle anıyor, rahmetler diliyor, yaşayanlara hayırlı başarılar, sağlık ve esenlikler temenni ediyorum.
İnanıyor ve güveniyorum ki Türkiyemiz, egemenliğin bir zümre, şahıs veya bir kuruma değil, kayıtsız ve şartsız millete ait olduğu bilincinde olan millet hakimiyetine dayalı, gücünü milletinden alan merkezinde ve öncesinde insan olan, çoğulcu bir demokrasiye, çağdaş hukuk devleti ilkelerine sahip bir devlet olarak birlik ve bütünlük içinde mutlu bir geleceğe emin adımlarla ilerleyecektir.
İnsanımız inanç, din, vicdan, fikir ve ifade hürriyetini hiçbir engel tanımadan tam anlamıyla yaşayacaktır."
İftara Başbakan Binali Yıldırım, Başbakan Yardımcıları Veysi Kaynak, Mehmet Şimşek ve Tuğrul Türkeş ile Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, eski TBMM Başkanları Bülent Arınç ve Yıldırım Akbulut ile eski ve yeni milletvekilleri katıldı.
Programın sonunda, Türk Parlamenterler Birliği Başkanı Nevzat Pakdil, tüm milletvekilleri adına TBMM Başkanı Kahraman'a hediye güğüm takdim etti.