Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
32,2772
EURO
34,8378
IMKB
10.269,000
ALTIN
2.435,480
 
Hava Durumu ANKARA
14 / 24 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
Mecliste Söz İsteme Tartışması
Mecliste Söz İsteme Tartışması
 
HDP’li Meclis Başkanvekili Mithat Sancar ile BBP Genel Başkanı Destici karşı karşıya geldi
 
16.10.2019 - 22:04

TBMM Genel Kurulu’nda gurubu olmayan partilerin söz almalarına ilişkin tartışmada ‘Ben sizden söz istemem. Kanunlara yazarak verdim” diyen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’ye, “Sayın Destici, 60'ncı maddeye göre Başkandan söz almadan hiç kimse konuşamaz” dedi.

Hülya Karabağlı (Medyaspot)

TBMM Genel Kurulu’nun bugünkü oturumunda gurubu bulunmayan siyasi partilerin sözcülerinin konuşma hakları konusunda talepleriyle başlayan konuşmalar ilerleyen süreçte oturumu yöneten HDP’li Meclis Başkanvekili Prof. Mithat Sancar ile BBP Genel Başkanı Mustafa Destici arasında tartışmaya dönüştü. Meclis başkanvekili Sancar, söz taleplerine geliş sırasına göre yer vermek isteyince Destici, “Ben yazılı olarak Kanunlardan söz talebinde bulundum. Doğru konuşmuyorsunuz” diye müdahale etti. Genel Kurul’da önce DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, ardından TİP Başkanı Erkan Baş kürsüye davet edildiğinde Destici’nin, “İşte, Kobani'de yaptığınız hainliği burada da yapıyorsunuz” sözleriyle ortalık karıştı. Bu sözlere Meclis Başkanvekili Sancar, “Siz burada Başkanlık Divanına hakaret etmekle Anayasa'ya, İç Tüzük'e ve Meclise hakaret ediyorsunuz” dedi.  Sancar,  gerginlik sürerken oturuma 5 dakika ara verirken idare amirlerine Destici’nin salondan çıkarılması talimatı verdi. Aranın ardından yeniden açılan Genel Kurul’da Destici, sözlerinin bir şahsa, insanî olarak bir ferde, Meclisin manevi şahsiyetine ya da Başkanlık Divanına yönelik olmadığı açıklamasında bulundu.  Açıklamayı yeterli bulan Sancar, Destici’ye herhangi bir ceza uygulamasına gerek olmadığını belirtti.

 Genel Kurul’da tartışmalar şöyle:

BAŞKAN - Değerli milletvekilleri, Sayın Erkan Baş'ın dile getirdiği itiraz haklıdır. 59'uncu maddeye göre grubu bulunmaya milletvekillerinden birine beş dakika süreyle söz verilir. Gündem dışı söz taleplerini değerlendirmek ve kabul etmek nöbetçi Meclis Başkan Vekilinin yetkisindedir. Bana birleşimi açmadan önce verilen bilgiler karışık olmuştur, bilgilerde muğlaklık, müphemlik ve karışıklık vardır. Ben Sayın Destici'nin Meclis Başkanlığına önceden başvuru yapmış gibi bir durumun söz konusu olduğu şeklinde bilgilendirildim fakat gördüm ki birleşimi açtıktan sonra söz talebi dilekçesi gelmiş. Bu konuda görevlilerin ihmali olabilir veya başka bir durum söz konusu olabilir, onu şimdilik bir kenara bırakıyorum; Meclisin iç işleyişinin bir meselesidir. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak için şöyle yapabilirim: Hiç kimseye söz vermeyebilirim çünkü önüme gelmiş bir söz talebi yoktur, talep eden bütün grubu bulunmayan parti mensuplarından birer kişiye beş dakika süreyle kürsüde söz verebilirim. Ben Meclisin söz söyleme ve tartışma yeri olduğunu düşünüyorum. Dolayısıyla bu takdirimi…

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Doğru söylemiyorsunuz.

BAŞKAN - Sayın Destici, izin verin, size söz vereceğim.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Ben yazılı olarak Kanunlardan söz talebinde bulundum. Doğru konuşmuyorsunuz.

BAŞKAN - Siz bekleyin, ben bitireyim.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Doğru konuşmuyorsunuz.

BAŞKAN - Sayın Destici, size söz vereceğim.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Yapılan ithamlar da doğru değil, sizin konuşmanız da doğru değil.

BAŞKAN - Siz bekleyin… Siz bekleyin…

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Bugün özel bir gün olduğu için buradayım.

BAŞKAN - Sayın Destici, Meclis Başkan Vekili olarak ben konuşuyorum, siz bekleyin orada.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Ben sizden söz istemem, ben sizden söz istemem.

HÜDA KAYA (İstanbul) - Saygılı ol, sus biraz, sus.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Ben sizden söz istemem. Ben şahsım olarak, şahsım adına Kanunlara yazarak söz istedim.

BAŞKAN - Değerli milletvekilleri şu an soruyorum, Kanun ve Kararlarda görevli arkadaşlarıma soruyorum: Buraya birleşim açılmadan önce gündem dışı söz talebiyle bir başvuru oldu mu? Olmadı.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Bizim başvurumuz oldu.

BAŞKAN - İlk talep saat 14.30'da buraya gelmiştir. Şimdi tekrar soruyorum, ben 59'uncu maddenin gereğini bu şekilde yerine getireceğim.

Ayrıca, Sayın Destici, 60'ncı maddeye göre Başkandan söz almadan hiç kimse konuşamaz. Bu, İç Tüzük'ün gereğidir. Şu anda bu Meclis bir İç Tüzük'e göre işliyor ve bu İç Tüzük de aynı zamanda Anayasa'ya uygun bir şekilde yapılmıştır. Anayasa ve İç Tüzük hükümlerine göre yönetme yükümlülüğüm ve görevim vardır. O nedenle söz taleplerini şimdi alacağım. Söz talep eden, grubu bulunmayan parti mensuplarına kürsüden beşer dakika süreyle söz vereceğim.

Evet, söz taleplerinizi aldım.

Sayın Gültekin Uysal Afyonkarahisar Milletvekili, kürsüden beş dakika süreyle size söz veriyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)

Buyurun Sayın Uysal, süreniz beş dakikadır.

BAŞKAN - Teşekkürler Sayın Uysal.

Değerli milletvekilleri, biraz önce Grup Başkanı ve başkan vekilleriyle yaptığım görüşmelerde diğer grubu bulunmayan parti mensuplarına 59'a göre söz vermenin İç Tüzük uyarınca doğru olmayacağı görüşü iletildi, ben de istişarelerde bulundum, evet, bunun bir İç Tüzük ihlali olacağı ortada. Dolayısıyla sizlere 59'a göre değil, yerinizden 60'a göre söz vermem gerekiyor.

Oturma sırasına göre Sayın Erkan Baş, buyurun.

ERKAN BAŞ (İstanbul) - Teşekkür ediyorum Değerli Başkan.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - İşte, Kobani'de yaptığınız hainliği burada da yapıyorsunuz.

AYŞE ACAR BAŞARAN (Batman) - Bu ne demek ya! Ne diyorsun sen! (HDP sıralarından gürültüler)

BAŞKAN - Bakın, bir dakika, durun.

Sayın milletvekilleri, Başkanlık Divanına hakaret suçtur.

AYŞE ACAR BAŞARAN (Batman) - Saygılı ol!

BAŞKAN - Siz burada Başkanlık Divanına hakaret etmekle Anayasa'ya, İç Tüzük'e ve Meclise hakaret ediyorsunuz.

AYŞE ACAR BAŞARAN (Batman) - Meclis Başkanı var şu anda.

BAŞKAN - Lütfen yerinize oturun!

AYŞE ACAR BAŞARAN (Batman) - Ceza uygulansın.

BAŞKAN - Lütfen yerinize oturun! Size ceza vermek zorunda kalırım.

ENGİN ALTAY (İstanbul) - Ceza vermek zorundayız.

BAŞKAN - Zorundayım.

Evet, şu anda bir disiplin suçu işlenmektedir, kendisini…

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Sen işini yapmıyorsun, ondan sonra nasıl orada oturuyorsun!

BAŞKAN - Susmanız gerekiyor!

Birleşime beş dakika ara veriyorum ve kendisinin salondan çıkarılmasını idare amirlerinden istiyorum.

Kapanma Saati: 15.46

İKİNCİ OTURUM

Açılma Saati: 16.15

BAŞKAN: Başkan Vekili Mithat SANCAR

KÂTİP ÜYELER: İshak GAZEL (Kütahya), Şeyhmus DİNÇEL (Mardin)

-----0-----

BAŞKAN - Türkiye Büyük Millet Meclisinin 7'nci Birleşiminin İkinci Oturumunu açıyorum.

İç Tüzük'ün 59'uncu maddesinin ikinci fıkrasına göre görüşmelere devam edeceğiz ancak bundan önce, Sayın Destici'nin bir sözü vardı. Kendisinin bu konudaki sözlerine açıklık getirmek üzere bir konuşma talebi olduğunu düşünüyorum. Ben kendisine yerinden söz vereceğim, ara vermeden önce sarf ettiği sözlerle ilgili niyetini ve kastını açıklığa kavuşturmasını talep edeceğim.

Buyurun Sayın Destici.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Ben kürsüden konuşmak istiyorum.

BAŞKAN - Onu ayrıca vereceğim size, o beş dakika konuşmayı vereceğim ama görüşmelere başlamadan önce…

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - O konuşmamın içerisinde konuşacağım, burada ayrıca konuşmayacağım, beş dakikalık konuşmamın başında konuşacağım.

BAŞKAN - Sayın Destici, hayır, eğer görüşmelere başlamadan önce bu açıklamayı yapmazsanız söz vermeyeceğim, kimseye söz vermeyeceğim, başka bir işlem yapmak zorundayım. O nedenle, size önce sözlerinize ve niyetinize açıklık getirmek üzere yerinizden söz veriyorum. Diğer konuşmacılara da size de beş dakika söz vereceğim.

MUSTAFA DESTİCİ (Ankara) - Benim sözlerim çok açık ve net. Şu anda Suriye'nin kuzeydoğusunda teröristlere karşı, PKK/YPG terör örgütüne karşı kahramanca mücadele eden güvenlik güçlerimize "işgalci" diyen herkese "hain" dedim ve "haindirler" demeye de devam edeceğim. Dolayısıyla benim sözüm bir şahsa, insanî olarak bir ferde, Meclisin manevi şahsiyetine ya da Başkanlık Divanına yönelik değildir; benim sözüm çok açık ve nettir, Türkiye Cumhuriyeti devletinin şerefli, kahraman ordusuna "işgalci" diyen herkes haindir ve herkesi bu hainliği yapmaktan vazgeçmeye çağırıyorum. Bunu Meclisin şerefli kürsüsünden dile getirenlerle ilgili de işlem yapıp İç Tüzük'e göre Meclisten çıkarılmalarını talep ediyorum.

BAŞKAN - Sayın Destici'nin yaptığı açıklamayı yeterli görüyorum. Eğer Meclisin Başkanlık Divanına, Meclisi yöneten başkan vekiline yönelik sarf edildiği yönünde bir kanaat oluşsa İç Tüzük'ün hükümleri açıktır, bunları uygulamam gerekir ama ben hiçbir oturumda fiilî saldırı ve doğrudan kavga olmadıkça disiplin hükümlerini uygulama anlayışında olmadım, bugüne kadar da uygulamadım. Eğer açıklamalarla, niyet düzeltmeyle, ifadelerle sorun çözülebiliyorsa ben Başkan Vekili olarak yönettiğim sürece buna değer veririm ve görüşmelere yine parlamenter sistemin ruhuna, demokrasinin mantığına uygun olarak devam ederim. Bu açıklamayı yeterli gördüm.

 



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


TBMM Başkanı'ndan HDP'li Vekile Kınama

"Ben Trump Geldiği Zaman Konuşurum”

Bahçeli:Sakalda Hikmet Varmış Dediler...
»  "Reform Paketi Değil Sadece Göz Boyama"
»  Türk Hava Kurumu'na Kayyım Atandı
»  Ankara'da 'ABD Heyetini Kabul' Kaosu
»  Halkbank’tan ‘İddianame’ Açıklaması
»  HDP’li Garo Paylan, Ekonomiyi Değerlendi
»   Rasulayn Obüs Atışlarıyla Vuruluyor
»  Parti Toplantı Ücretini Belediye Ödemiş!
»  KKTC’de Ahmet Çakar’a büyük tepki
»  Esad'la Görüşülecek mi?
»  Rusya ve Şam TerörÖrgütü YPG ile Anlaştı
»  CHP'den Bir Günde 2 Acı haber
»  Erdoğan:Asla Ateş kes İlan Etmeyiz
»  Albayrak ABD Gezisini İptal Etti
»  Rusya’dan Flaş Menbiç Açıklaması!
»  "Asıl felaket Genç İşsizliği"
»  Tanrıkulu'ndan Soruşturma Açıklaması
»  Kılıçdaroğlu: Al Koltuğunu Başına Çal
»  Erdoğan'dan Baydemir'e Suç Duyurusu
»  Çin de ABD Gibi Konuştu
»  BM'den Küstah Tehdit
»  Kızıltepe’de sivillere saldırdı: 2 Şehit
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.