Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2714
EURO
37,4959
IMKB
8.876,000
ALTIN
2.926,150
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
NEW YORK TİMES: ABD-TÜRKİYE İTTİFAKININ SONU GELDİ
NEW YORK TİMES: ABD-TÜRKİYE İTTİFAKININ SONU GELDİ
 
Türkiye ile ABD arasındaki önemli dostluğun hızlı bir erozyona uğramakta olduğu gerçeğinin algılanmadığı öne sürüldü.
 
24.4.2007 - 14:55

Washington Post gazetesinde yayınlanan bir makalede "ABD-Türkiye ittifakı sonuna mı geldi?" sorusu sorulurken ciddi önlemlerin alınmaması halinde ittifakın sona ereceği savunuldu. Makalede hem Türkiye’ye, hem de Iraklı Kürtlere güvenceler verecek büyük bir anlaşmanın yapılması da istendi.
      Washington Post gazetesi’nde ortak bir makaleye yayınlanan ABD’li düşünce kuruluşu Hudson Enstitüsü’nden Rajan Menon ve S. Enders Wimbush, "ABD-Türkiye ittifakı sonuna ma geldi?" sorusunu sorarken "Türkiye ile ABD, görünürdeki gelecekte ilişkilerinin şekli ve içeriğini belirleyecek stratejik kavşağa yaklaşıyor" diye yazdı.
      Türkiye ile ABD arasındaki uzun yıllarda devam eden ittifakın değişmesini zorlayan baskıların güçlü olduğu belirtilen makalede "Ne Türk ne de Amerikan politika yapıcılarının, bu önemli dostluğun hızlı bir erozyona uğramakta olduğu gerçeği"ni kavrayamadıkları görüşü de dile getirildi.
      Irak savaşının iki ülke arasında en önemli anlaşmazlık konusu olduğunu ancak tek görüş ayrılığının olmadığı kaydedilen makalede tezkerenin reddedilmesinden bu yana Türklerin arasında Washington’un kendilerini cezalandırmak istediği algılamasının ağır bastığı, Washington’un da ihanet edilmiş hissettiğini belli ettiği yorumu yapıldı.
      Washington Post’daki makalede Irak savaşının Kürt sorununu alevlendirdiği belirtilirken, Türk askerlerinin bir sınır ötesi operasyon üzerinde ciddi bir biçimde durduklarını kabul ettikleri, Türkiye’deki ABD karşıtlığının ise görülmemiş düzeylerde bulunduğu da belirtildi.
      Soğuk savaştan bu yana Türkiye’de "daha kapsamlı bir kimlik arayışıönın bulunduğu, Türkiye’nin 1980 yılları başından beri stratejik kimliğini yeniden tanımlamakta olduğu ancak Washington’un bu gelişmelere sessiz kaldığı öne sürülen makalede, yeni bir Türk stratejistleri kuşağının, Türkiye’yi İslam dünyasında ve Avrasya’da büyük bir oyuncu olarak gördükleri de belirtildi.
      Menon ve Wimbush, Amerikan politika yapıcılarının, Türkiye’yi "model demokratik laik İslam devleti" olarak tanımlamayı sürdürdüklerini, halbuki bunun çoğu Türk tarafından bir hakaret gibi algılandığını yazdılar.
      Bugün Türkiye’de "etkin Türkler, hükümet yetkilileri ve dış politika uzmanları, stratejik bir yeniden değerlendirmeyı başlatıkları" belirtildiği makalede bunun sonucunda Rusya ve Çin gibi yeni ortaklar ile derin bağların inşa edebileceği, ABD’nin vazgeçilmez bir müttefik olduğu tezinden vazgeçebileceği öne sürüldü.
     
     YENİ BİR VİZYON GELİŞTİRİLMELİ
      Türkiye’nin AB tarafından reddedilmesi halinde bunun stratejik yeniden değerlendirme dinamiklerini hızlandıracağı savunulan makalede böyle olmaması gerektiği vurgulanarak Türkiye ile ABD’nin "stratejik gelecek için yeni bir vizyon geliştirmesi" gerektiği belirtildi.
      Bu amaçla ittifakı korumak amacıyla somut önlemleri ortaya koyacak üst düzey grupların oluşturulması önerildiği makalede, bu çerçevede "ABD petrol zengini Kerkük konusunda bir çatışma olmasını engellemek için hem Kuzey Irak’taki Kürdistan bölgesel hükümeti hem de Türk liderliği ile birlikte çalışmalı" denildi. Bir Türk müdahalesinin ABD’nin Türkiye ile ittifakı daha da zedeleyeceği öne sürüldüğü makalede önerilen diğer önlemlere ilişkin olarak şöyle denildi:
      "Son olarak da KBH’ye (Kürt bölgesel hükümeti) Türkiye’nin bağımsız bir Kürt devletini engellemek amacıyla Iraklı Kürdistan’ı işgal etmeyeceği, Türkiye’ye ise KBH’nin Kürt radikalleri ve ayrılıkçılarının Kuzey Irak’ı Türkiye’ye karşı bir üs olarak kullanmayacağı yönünde güvence verecek spesifik ve uygulanması zorunlu olan hükümleri içeren ‘büyük bir anlaşma’ya şekil vermeli ikili ve nihayet, çok taraflı adımlar atılmalıdır.ö Washington Post’daki makaleye son verilirken de "Ne Türkiye’yi kaybetmek Amerika’nın çıkarı, ne de ABD’yi kaybetmek Türkiye’nin çıkarıdır. Ancak tarihi ilişkiye halen egemen olan dinamikler bu istikamete götürüyor" uyarısı yapıldı.(ANKA)



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


EN SERT İNGİLİZ BİRLİĞİNİN KOMUTANI KADIN OLDU

AMERİKALILARDA KÜRTLERİ DESTEKLEYEN CLİNTON'A KIZDI

ERMENİLER ONUNLA ÇOK BÜYÜK GURUR DUYUYOR
»  BUSH: "YELTSİN TARİHİ BİR ŞAHSİYETTİ"
»  RUSYA ESKİ DEVLET BAŞKANI BORİS YELTSİN ÖLDÜ
»   ABD ORDUSU KÜRTLERE ÇUVALLARLA DOLAR ATTI
»  PELOSİ TÜRK ELÇİSİYLE GİZLİCE GÖRÜŞTÜ
»  24 NİSAN ÖNCESİ ERMENİ PROTESTOLARI ARTTI
»  FRANSA'DA CUMHURBAŞKANINI LE PEN BELİRLEYECEK
»  ERMENİ TASARISINDA 4 İMZA GERİ ÇEKİLDİ
»  İKİNCİ TURA KALAN SARKOZY VE ROYAL'İN VAATLERİ
»  FRANSA'DA İLK TUR'UN GALİBİ SARKOZY
»  BAKOYANNİ'DEN TÜRKİYE'YE AĞIR SÖZLER
»  İRAN BASINI AMERİKALILARI UYARDI:SONUCUNA KATLANIRSINIZ
»  "HAYALET YAT" İÇİN YAPILAN ARAMALAR DURDURULDU
»  AMERİKALILARIN BOMBA İMHA ROBOTUNU BÖYLE İMHA ETTİLER
»  TİMSAH 9 YAŞINDAKİ ÇOCUĞU YEDİ
»  SANDALYE BACAĞI GÖZÜNE GİRDİ ENSESİNDEN ÇIKTI
»  İRAN'LI KADINLARA RENKLİ KIYAFET YASAĞI
»  CASTRO'NUN YENİ FOTOĞRAFLARI YAYINLANDI
»  FRANSA YENİ LİDERİNİ SEÇİYOR
»  MARADONA, PSİKİYATRİ KLİNİĞİNE YATIRILDI
»  AMERİKA'DA SON KORELİ CİNAYETİ YENİ CANİLER TÜRETTİ
»  SARKOZY'NIN KABUSU 17 MİLYON KARARSIZ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Cumhurbaşkanlığı Seçimerinde Kim Kazanır?
Recep Tayyip Erdoğan
Kemal Kılıçdaroğlu
Muharrem İnce
Diğer
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.