Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2532
EURO
37,6444
IMKB
9.166,000
ALTIN
2.927,490
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
ORAY EĞİN, "DARBE KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL" DEDİ
ORAY EĞİN,  DARBE KÖTÜ BİR ŞEY DEĞİL  DEDİ
 
Akşam Gazetesine bir haller oldu. Dün Serdar Akinan "kan akmasını" istedi; bugün Oray Eğin açık açık darbe savunuculuğu yaptı. İşte akla ziyan yazı...
 
12.2.2008 - 14:19

Oray Eğin/Akşam
Darbecilik kötü bir şey değildir

Pek çok kısır tartışmayla beraber, bugünkü rejimin gidişatından endişe duyanlar bir de darbeyi gizliden gizliye telaffuz etmeye başladılar.  Yıllardır, demokrasidense askerin garantörlüğüne inanarak huzur bulmayı tercih edenler çıkıyor nedense bu ülkede. Sandıklar rejime askeri müdahalenin ters teptiğini gösteriyor oysa. Hele ki son seçimlerde geceyarısı muhtırasının doğurduğu sonuçları hep birlikte gördük.
Bugün de Türkiye'nin geleceğiyle ilgili iki seçenek olduğu havası yaratılıyor adeta: Darbenin yolu ve AKP'nin istediği Türkiye. Bir üçüncü yol bulmak, toplumu germeden uzlaşmayla sorunların üstesinden gelme seçeneği tamamen ortadan kalktı galiba. İki taraftan da böylesi bir uzlaşma için çaba görmek pek mümkün değil.
Askerin seçimle gelmiş bir hükümeti devirip yerine geçmesi arzu edilen bir durum elbette değil. Türkiye'nin geçtiği acılar hepimizin belleğinde. Ancak “darbecilik” denince ürkütüyle karışılaşılmasının da ne kadar doğru olduğu tartışılır.
Zira evrensel siyasette tartışmamız gereken kavram darbenin bir seçenek olup olmadığı değil, toplumsal değişimlerin ilerici olup olmadığı. Buna darbeler de dahil.
Bugün pek az kişi Türkiye'de yaşanan değişimin ilericilik yolunda bir adım olduğunu iddia edebilir. Bunu söyleyebilecek olanların da ya rövanştan gözleri kararmıştır, ya da ciddi bir miyopluk sorunu vardır.
Peki geriye gidişi tersine çevirmenin yolu bir “darbe” mi?
Doğrusu, darbe kavramının tanımlanması gerek ilk başta. Türkiye'de bu kavramın algılanışında ciddi bir yanlış var. Eğer toplumu ileriye götürecek bir hareket oluşturulursa, elbette böylesi bir durumda askeri gözardı etmemek gerek.
“Ne şeriat ne darbe” sloganlarının çözümü belki de burada gizli: İçine askeri de alan, hükümeti de dışlamayan, herkesin mutabakatıyla oluşacak yenilikçi bir hareket, bir uzlaşma rejimi...
Ancak her nedense özellikle entelektüeller askerin adını telaffuz etmekten çekiniyorlar, askeri düşman belliyorlar. Belki de “şık” kaçmıyor. Bu insanlar AKP'nin özgürlüğünü savunuyorlar ama bu ülkenin dinamiklerinden biri olan ordunun görüş bildirmesine tahammül etmiyorlar. Darbe deyince de insanları felaket çağrısı yapmakla suçluyorlar.
Onlara çok temel ve basit bir tarih bilgisini hatırlatmakta yarar var:
Bugün vatandaşı olduğunuz devlet de darbeyle kurulmadı mı? Ülkelerinin gidişatından rahatsız bir grup asker toplanıp bir şey yapılması gerektiğine karar verdi ve bu sayede Cumhuriyet ilan edildi.
Kurtuluş Savaşı'nı veren askerlerin niyetiydi önemli olan. Onlar, Saray'a karşı çıkarak toplumu ileriye götürmeyi amaçlamışlardı. Bunda dabaşarılı oldular.
Hatta ve hatta türban bile Cumhuriyet'in bir kazanımıdır. Cumhuriyet sayesinde kadın  kara çarşaftan kurtulmuştur. Bu bile önemli bir değişimdir; eğer Osmanlı rejimi olsaydı belki de evine hapsedilecek kadın “darbe” sayesinde hayata dahil olmuş, herkesten önce seçme ve seçilme hakkına kavuşmuştur. Türkiye'nin seçeneklerine darbe mi şeriat mı diye bakmaktansa, ilericilik mi gericilik mi diye bakmak berraklık sağlayacaktır.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


BAYDEMİR, KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHRİKTEN HAKİM ÖNÜNDE

TÜRBAN GEÇTİ, AKP-MHP ORTAKLIĞI BİTTİ!

"BEYAZ ÇARŞAFLA YOLA ÇIKTIK"
»  EMEKLİ OLAMAYAN GENÇ VEKİLLERE KÖTÜ HABER
»  "BUNLAR NASIL DEMOKRAT?"
»  BAHÇELİ'Yİ KIZDIRAN SORU
»  "BAHŞİŞ, LOKANTADA OLUR"
»  BAHÇELİ:"TÜRBAN'DA İSTİSMARI ORTADAN KALDIRDIK"
»  İNTERNETTE FİYATLAR GÜL'ÜN DAMADINDAN SORULACAK
»  TÜRBAN, GÜL'ÜN ONAYINA SUNULDU
»  İSTANBULLU'NUN MEMLEKETİ NERESİ?
»  DTP, İMRALI KAYITLARINI İSTEDİ
»  HAŞİM KILIÇ'A SUİKAST ÖNLEMİ
»  DTP'DEN İÇ SAVAŞ İMASI
»  30 MİLYON GENÇ, ÇİNCE ÖĞRENİYOR
»  EZBER BOZACAK ÖNERİ
»  MELTEM CUMBUL, NEDEN DİZİLERDE OYNAMIYOR?
»  MECLİS'TE PUSULA İLE KIBLE ARAYAN VEKİL!
»  TOPTAN'DAN VEKİLLERE MAAŞ MÜJDESİ
»  13 ÜLKEDEN BİRİNDE YAPILAN ASKERLİK TÜRKİYE'DE GEÇERLİ
»  BÜYÜK ABİ'DEN ÇARPICI İFADELER
»  AKP'DEN REKTÖRLERE TÜRBAN TEPKİSİ
»  TÜM AJANSLAR TÜRKİYE'Yİ BÖYLE GÖSTERDİ
»  BAHÇELİ'NİN KARDEŞİ TÜRBAN BİLDİRİSİNİ İMZALAMADI
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.