Günün Haberleri   |   Giriş sayfam yap   |   Favorilere ekle   |   Künye   |   İletişim   |   Sitene haber ekle


 
DOLAR
34,2662
EURO
37,3887
IMKB
8.699,000
ALTIN
2.917,200
 
Hava Durumu ANKARA
19 / 28 C°
Değiştir
 
     
 
Medya Spot Google
 
 
 Ana Sayfa  Gündem   Ekonomi   Dünya   Yaşam   Medya   Spor   Magazin   Polis Adliye 
 
OSMAN ÖCALAN OLASI HAREKATI DEĞERLENDİRDİ
OSMAN ÖCALAN OLASI HAREKATI DEĞERLENDİRDİ
 
Osman Öcalan: Harekâtta, Kürtler, PKK'yı tutar Amerika, PKK'yı; İsrail de PEJAK'ı destekliyor.
 
17.10.2007 - 05:28
Türkiye'nin yıllardır Interpol kanalıyla aradığı suçluların başında gelen ve uzun süredir ortalarda görünmeyen "Ferhat" kod adlı Osman Öcalan, Türkiye'nin girişeceği muhtemel bir sınır ötesi harekât için "Bu bir Türkiye-ABD çatışması olur. Kuzey Irak'a yapılacak bir askerî harekâtta ise bölgedeki Kürt liderler el altından örgütün yanında yer alır" dedi.
Uzun yıllar terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan ile birlikte örgütün komuta kademesinde yer alan ve ağabeyinin tutuklanmasıyla birlikte 1999'dan 2003 yılına kadar PKK'nın liderliğini yürüten 49 yaşındaki Osman Öcalan, iki yıl önce fikir ayrılığı nedeniyle ayrı düştüğü örgütün, tümüyle kontrolden çıktığını savundu.
Bir dönem İran'da Devrim Muhafızları tarafından tutuklandığı iddia edilen Öcalan, Türkiye'nin Kandil Dağı'na yönelik sınır ötesi askeri harekatı sıkça dile getirdiği bir dönemde Kuzey Irak'ta İHA Irak Temsilcisi Sadık Kahraman'ın sorularını yanıtlarken, örgütün ağabeyinin hapse atılmasından sonra kontrol dışı eylemler gerçekleştirdiğini kaydederek, bunun sebebinin de ABD ve AB ülkeleri olduğunu söyledi. Örgütün başında olduğu dönemlerde Irak'a yönelik askeri müdahaleden kısa bir süre önce 2003 yılının başlarında ABD makamları ile Amerikan Dışişleri Bakanlığı nezdinde mektuplaştığını da anlatan "Ferhat" kod adlı eski PKK'lı, "Ben PKK adına yazılan mektupların çoğunu yazdım ve mektuplarımız hepsi kabul gördü. Mektupları dışişleri bakanlığından, buradaki özel temsilcilerine kadar gönderdik. Ağırlıklı olarak buradaki temsilciliklere yazıştık. Bazen dışişleri bakanlığına farklı mektuplar gönderdik. Mektuplarımız ABD tarafından alınmış, daha çok 'değerlendireceğiz' şeklinde yanıtlanmıştır. Ancak zaman zaman da temaslar olmuştur. Bu temaslarda görüşmeler hep olumlu geçmiştir" şeklinde konuştu.
Örgüt adına ABD makamları ile yapılan görüşmelerin genellikle Irak'ın işgalinden sonra gerçekleştirildiğini dile getiren Osman Öcalan, "Görüşmeler daha çok askeri yetkililerle oldu. Ben kendim şimdiye kadar hiçbir Amerikalı ile görüşmedim. Bunu Irak'ta faaliyet gösteren ilgili arkadaşlar gerçekleştirdi. 2003'de sık sık görüşmeler oldu. Yani karşılıklı olumlu bir hava vardı. Ve o devam etti. Bugüne kadar da sürdüğü kanısındayım. Son 1 yıl içinde görüşme olduğunu kesin tespit edemem ama bu yönde bilgiler var" dedi.
Zaman zaman örgütün sol kanadına karşı mücadele edenleri de eleştiren Osman Öcalan, İmralı'da tutuklu bulunan ağabeyi Abdullah Öcalan'ın da örgütteki etkisini yitirmediğini kaydetti. PKK'daki iç hesaplaşmalara ve örgütteki konumuna da değinen Osman Öcalan, "Ağabeyim cezaevine düştükten sonra örgütün bir numaralı adamıydım ve örgütü fiilen yönetiyordum.1999'dan 2004'e kadar örgütün siyasi, diplomatik ve askeri hareketlerini belirliyordum. Hatta diyebilirim 2002 Kasım seçimlerinde 6.5 oranı bugüne kadar varılmış en yüksek orandı. Yani kitlesel destek en yüksek boyuta ulaştı. Örgütü gelişme sürecine soktum ancak örgüt içinde sorunlar vardı çünkü ben örgütte değişim istiyordum. Lider olduğum dönemde bölgesel güçlerle stratejik ilişkilerden ziyade, uluslararası güçlerle stratejik ilişkilerden yanaydım. İran ve Suriye'nin kendi Kürt sorunları olduğu için bizim sorunumuza fazla yararları olmuyordu. Bundan dolayı ABD ve AB ile ilişkilerimizin güçlendirmesini istiyordum. Nedenine gelince, ABD dünyanın en büyük gücü, AB de dünyanın merkezi konumunda. Bu nedenle dünyanın en büyük gücünün ve dünyanın merkezinin desteğini almadan hiçbir sorun hallolmaz diyordum. PKK'nın bu konuda yoğun çaba içinde olması ABD ve AB ile ilişkilerin düzeltilmesi gerektiğini savunuyordum. Fakat örgütün muhafazakar kesimi ki ben bunlara sol muhafazakarlar diyorum bunlar söz konusu değişime karşıydı, kendilerini suyun akıntısına kaptırmaktan yanaydılar, 'kaderimiz neyse o olsun' diyorlardı. Örgütün diğer yönetim kadrosu, eskiden hangi ilişkilerle yaşandıysa o ilişki düzeyinde devam edilmesinden yanaydı. Bu noktada fikir ayrılıklarımız oldu. İkinci çatıştığımız nokta; ben Kürt ulusal güçlerinin birliğini savunuyordum, PKK'nın KDP (Kürdistan Demokrat Partisi) ve KYB ile (Kürdistan Yurtseverler Birliği) çatışmalarını tasvip etmiyordum. Nedenine gelince, KDP ve KYB bugün dünyanın kabul ettiği Kürt hareketi. PKK'nın kabul görme yolu da onlarla dostluktan geçiyordu. Bu yüzden örgütün muhafazakar sol kesimi ile bizim bir görüş ayrılığımız
vardı. Sol kesim KDP ve KYP ile çatışma eğilimindeydi. Ben ise uzlaşma ve dostluğu savunuyordum" dedi.
Türkiye'de aktif siyaset yapma arzusunda olduğunu da kaydeden eski PKK'lı, bunun için kendisine imkan tanınmasını istedi.
Öcalan, ABD'nin PKK'ya silah yardımı yaptığı şeklindeki soruları ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın, Birleşmiş Millet (BM) Genel Kurul toplantıları için gittiği Washington'da yapmış olduğu "PKK'nın elinde ABD tankları var" şeklindeki açıklamalarına da değinerek, "Şunu iyi biliyorum ki benim bulunduğum süre içerisinde Amerika'nın örgüte karşı askeri lojistik desteği olmamıştır. Ne silah ne de başka bir malzeme vermemiştir. Tankların olduğu konusundaki haberleri ben de hayretle izledim ve bu haberler bana göre yalandır. Birileri Türkiye'yi yanıltıyor ve Türkiye'yi yanıltan da zannederim İran'dır. Çünkü İran, ABD ve Türkiye ilişkilerinin bozulmasını istiyor. Hatta çatışma noktasına gelmelerini arzuluyor. Bu konuda bir fitne vardı ve bunu İran hatta bazı PKK çevreleri de yapabilir" şeklinde aaf6rüşmeler oldu. Yani karşılıklı olumlu bir havaçıklamada bulundu.
ABD'nin Kürtlerin Irak siyaseti içinde öne çıkmasına destek verdiğini kaydeden Öcalan, bu nedenle ABD'nin PKK'yı, İsrail'in de örgütün İran uzantısı olarak nitelendirilen PEJAK'ı desteklemesinin muhtemel olduğunu savunarak, PEJAK'ın kuruluş amacının da İsrail ve ABD çıkarı doğrultusunda oluşturulduğunu, ancak her iki ülkenin de PKK ve PEJAK'a yönelik desteğinin dolaylı yollardan geliştiğini ima etti. Öcalan, "PEJAK'ın izlediği politika bu iki gücün politikalarına uygundur" dedi.
Örgütün halen İmralı Cezaevi'nde tutuklu bulunan ele başısı Abdullah Öcalan'ın örgüt ve Demokrat Toplum Partisi üzerindeki etkisini de değerlendiren Osman Öcalan, "Türkiye'de Kürt sorunu ile ilgilenen Kürtlerin yüzde 95'i halen Abdullah Öcalan'a bağlıdır. Yani Abdullah Öcalan'a halk kesimi bağlı. Bu nedenle PKK da, DTP de Abdullah Öcalan'ın dediklerini dikkate almak zorundadır. Onu dikkate almazsa DTP biter. Abdullah Öcalan, içinde bulunduğu koşullar dolayısıyla PKK'yı yönetemiyor. Yönetmiyor da. Bana
göre yönetmeye kalkışmak, örgütsel açıdan çok ciddi bir olumsuzluktur. Ve gerek PKK'nın beklentileri, gerekse hükümetin 'Apo örgütü yönetiyor' iddiaları çok abartılıdır. Bana göre doğru değildir. Ben örgütün İmralı'dan yönetilmesine de baştan beri karşıyım. Abdullah Öcalan son olarak 3 hafta önce, 'bana çok yükleniyorsunuz, benim yapamayacağım işleri benden bekliyorsunuz. Siz gidin bildiğiniz gibi yapın' dedi. Ondan sonra PKK'nın eylemleri arttı" dedi.
Türkiye'nin olası sınır ötesi harekatı ve PKK'ya yönelik operasyonunu da değerlendiren Osman Öcalan, "Her şeyden önce ABD'nin ve Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümetinin onayını almadan yapılan bir operasyonun başarı şansını sıfır olarak görüyorum. Hatta sıfırın altında görüyorum. Türkiye'de kamuoyu çareyi bir sınır ötesi operasyonda görüyor ve oldukça buna konsantre olmuş. ABD ve Kürt hükümeti tarafsız kalsa dahî Türkiye kaybeder; çünkü çok âsî ve geniş bir dağlık alan Kandil. PKK her taşını tanıyor, hangi vadisi nereye çıkar biliyor. Türk ordusu bu bölgeye girerlerse büyük zararlar görür. Ama ABD ve Kürt güçlerinin yardımını alırlarsa kısmen bir askerî başarıya ulaşırlar. Tam bir başarı değil. Türkiye en olumlu halinde bile kısmî bir başarı elde eder. ABD ve Kürt yönetiminin dışında yapılan bir operasyon Türkiye için çok korkunç sonuçlarda yaşanabilinir. Ciddi kayıplar verir. Bunun yanında arazide örgüte yönelik operasyonlar yapılırken, Türkiye'de sivil karakterli eylemler olur. Çünkü PKK'nın belli bazı birimleri halen Türkiye içersinde konumlandı. Eğer bir operasyon olursa iç bünyede yakma ve sivillerin içerisinde olan eylemler kızışır" dedi.
Türk ordusunun olası Kuzey Irak harekatında Bölgesel Kürt yetkililerin hareket kabiliyetlerini de değerlendiren eski örgüt üyesi, KDP ve KYB'nin söylemde karşı olmasına rağmen, Kürtlerin el altından örgüte destek çıkacağın savundu.
Öcalan, sınır ötesi harekatta teröristlerin fazla kayıp yaşamayacağın da söyleyerek, "Bana göre PKK 50'den fazla kayıp vermez. Bugüne kadar yapılan 24 sınır ötesi operasyonda 50'den fazla kayıp vermemiştir" dedi.
Öcalan, "Bana ulaşan son bilgiler; dağdaki sayı epeyce azalmıştır. Yani 500'ün altındadır. Bunun gerekçesi de, PKK ilk baharda bir eylem kararı aldı ve eylem planı çerçevesinde silahlı güçler, Türkiye topraklarına doğru kaydırdı, sırf operasyon kaygısıyla değil" şeklinde konuştu. PKK kadrolarına tekrar dönüp dönmeyeceğine ilişkin yöneltilen soruya ise Öcalan, örgütle sorunları bulunduğunu ve bu sorunların çözüme kavuşturulmadığı sürece dönmeyi düşünmediğini ifade etti.
İnterpol'ün kırmızı bültenle aradığı isimler arasında yer alan Osman Öcalan, terör örgütün ve bir kendisinin "Kürdistan" devleti hayali olduğunu, bu hayalin de her Kürdün içinde yaşadığını söyledi.



Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
  Toplam yorum 0   Onay bekleyen 0  


Yorumunuz editörlerimiz tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

  Bu kategorideki diğer haberler


ABD'YE SINIR ÖTESİNİ BÖYLE SAVUNDU

DEVLETİN ZİRVESİNDE "SOYKIRIM" İSTİŞARESİ

VE İKİNCİ EMEKLİĞİN ÖNÜ KESİLDİ...
»  MECLİS'TE İKİNCİ EMEKLİLİĞE ENGEL ÇALIŞMASI
»  MECLİS'TEN REFERANDUM DEĞİŞİKLİĞİNE ONAY
»  MECLİS'TE 34 YIL SONRA BİR İLK
»  AKP'DEN BAHÇELİ'YE KINAMA
»  METEOROLOJİ'DEN 5 AYLIK HAVA TAHMİN RAPORU
»  "TEZKEREYE EVET,REFERANDUM'A HAYIR!"
»  MHP, SOYKIRIM'A KARŞI EYLEM İÇİN GENEL GÖRÜŞME İSTEDİ
»  GÜVERCİNLERE SALDIRMAK İÇİN ŞAHİNLER HAZIRLANDI
»  BAHÇELİ: BARZANİ'DE HEDEF ALINMALI
»  GÜL'E ERCİYES ÜNİVERSİTESİNDEN ALTIN MADALYA
»  ERDOĞAN:TEZKERE KAPALI DEĞİL AÇIK OYLANACAK
»  SAYGI ÖZTÜRK, GABAR'IN AYNA TAŞLARINI YAZDI
»  TÜRK EKONOMİSİ ÜSTÜNDEKİ DOKUNULMAZ KENE BARZANİ
»  YSK'DAN REFERANDUM ERTELENEBİLİR SİNYALİ
»  ERDOĞAN SERT AÇIKLAMALAR YAPTI
»  KÜRTLER KORKTUKLARINI AÇIKLADI
»  HINCAL ULUÇ'A GÖRE PKK'YA KARŞI TEK ŞANS DTP
»  VE ABD ELÇİSİ WİLSON BOMBAYI PATLATTI
»  "HEDEF IRAK'TAKİ PKK İNLERİ"
»  ÖZKÖK'TEN KÜRTLERE TAVSİYE
»  TÜRKİYE-YUNANİSTAN MAÇINI İZLEYEMEYEBİLİRİZ
 
  ÇOK OKUNANLAR
  YAZARLAR

 
EMİN VAROL
 
GAZETEC? ACI S?YLER !

 
Ercan Deva
 
Hatalar Zinciri ve Ortak Akıl

 
MURAT ŞAHİN
 
Matematik Ucuzlugu

 
Cahit Saraçoğlu
 
100 Milyar Liralık Destek Alacaklar
  ÇOK YORUMLANANLAR
  ANKET
Ekrem İmamoğlu CHP Genel Başkanı Olmalı mı?
Evet
Hayır
İlgilenmiyorum
 Sonuçları göster   
 
 
RSS

Add to Google
Medya Spot'ta yayınlanan her türlü yazı ve haber kaynak belirtilmeden kullanılamaz.  Sayfalarımızda kaynak belirtilerek yayınlanan haberler ilgili kaynağa aittir ve bu haberlerin kopyalanması durumunda, tüm sorumluluk kopyalayan kişi / kuruma ait olacaktır. Başka kaynak veya gazeteden alıntı yazarlar ve site yazarlarına ait yazılardan dolayı Medya Spot sorumlu tutulamaz.